Sfeervolle steden Europa

Citytrippen in het klein! Onze favoriete compacte & sfeervolle steden in Europa

Parijs, Rome, Praag & Barcelona: stuk voor stuk geweldige steden, maar oh zo groot en druk. Heb jij het liever iets rustiger en ben je op zoek naar kleinere steden? We maakten een selectie van de leukste compacte & sfeervolle steden in Europa.

Rothenburg ob der Tauber

Sfeervolle steden Europa: Rothenburg Ob der TauberMet een oppervlakte van nog geen 42 km² en ca. 11.000 inwoners is het Duitse Rothenburg ob der Tauber met recht kleinschalig te noemen. Ter vergelijking; Parijs is bijna 3x zo groot en heeft maar liefst 2,2 miljoen inwoners!

Ondanks dat Rothenburg ob der Tauber tot de top 10 populairste bestemmingen in Duitsland behoort, heeft het haar pittoreske karakter weten te behouden. Dit heeft de stad in de deelstaat Beieren te danken aan het stadshart dat geheel in middeleeuwse stijl is gebouwd.

Het is overigens een wonder dat we hier vandaag de dag nog van kunnen genieten. Op 31 maart 1945 werd het oostelijk deel van de stad zwaar beschadigd tijdens een bombardement. Maar liefst 40% van de stad werd verwoest, maar wonder boven wonder bleef dit deel gespaard. Lucky us!

Boutiquehotel Goldene RoseHerken jij Rothenburg ob der Tauber op deze foto? Dit is zonder twijfel het meest gefotografeerde straatje van de stad. Boutiquehotel Goldene Rose ligt op een steenworp afstand van deze plek.

Riga

Sfeervolle steden Europa: RigaHoewel Oost-Europese steden als Riga de laatste jaren enorm in opkomst zijn, zijn deze nog steeds pittoresk en kleinschalig te noemen. Het stadscentrum van Riga is verdeeld in een oud (Vecriga) en nieuw (Centrs) centrum, waar je genoeg bezienswaardigheden vindt om een 3-daagse stedentrip mee te vullen.

In de oude stad vind je veel cultuur en kunst die herinnert uit de tijd dat Riga de handelspoort was tussen Rusland en Midden- en West-Europa, maar ook aan de tijd dat de USSR en later Duitsland hun stempel op de stad én het land drukten. Om deze reden staat de oude stad dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

En je zou het misschien niet verwachten, maar ook de nieuwe stad staat op deze belangrijke lijst. De moderne gebouwen uit de 20e en 21 eeuw, in Jugendstil of Art Nouveau stijl, vormen een bijzondere mix.

Grand Poet Hotel, RigaMet een centrale ligging, stijlvolle kamers, gezellige koffiebar en fijn restaurant wordt het sowieso een geslaagde stedentrip als je verblijft in Grand Poet Hotel. Dankzij het wellnesscentrum is ontspanning ook binnen handbereik.

Lucca

Sfeervolle steden Europa: LuccaHoe mooi Florence, Pisa en San Gigmignano ook zijn, het zijn wel de grootste trekpleisters van de Toscane. Iets kleinschaliger en rustig, maar net zo mooi, is Lucca. Je vindt deze Italiaanse stad tussen Florence en Pisa en kunt deze drie steden daardoor eenvoudig combineren.

Grote kans dat je Lucca direct in je hart sluit! En daarmee ben je niet de enige. Julius Caesar en Pompeius deden deze stad al aan in de Romeinse tijd en ook in de Middeleeuwen was Lucca een bekende en populaire stad. Verrassend? Nee. De stad voelt als een openlucht museum met talloze historische bezienswaardigheden.

Neem bijvoorbeeld een kijkje in Duomo di San Martino, een kathedraal waarvan de bouw al in de 11e eeuw startte. En waar je nu het Piazza dell’Anfiteatro vindt, was vroeger een Romeins amfitheater. Hier werden o.a. gevechten gehouden tussen gladiatoren en leeuwen. Ook de stadsmuren, de kerk San Michele, Piazza Napoleone en de 45 meter hoge Torre Guinigi maken een stedentrip aan Lucca meer dan de moeite waard.

Best Western Grand Hotel GuinigiBest Western Grand Hotel Guinigi is een luxe hotel op loopafstand van het historische centrum van Lucca. Het beschikt over gratis WiFi, het vriendelijke personeel geeft je graag tips over de omgeving en de kamers zijn comfortabel en ruim.

Dubrovnik

Sfeervolle steden Europa: DubrovnikVoor een pittoreske stedentrip met een hoog zongehalte ga je naar het steeds populairder wordende Kroatië. En dan in het bijzonder naar de havenstad Dubrovnik. Waarom? Deze stad wordt gezien als een van de mooiste steden aan de Kroatische kust.

Jouw stedentrip in Dubrovnik zal niet alleen in het teken van zon staan; in deze stad – die overigens ook wel de parel van de Adriatische Zee wordt genoemd – komen alle ingrediënten voor een geslaagde stedentrip bij elkaar. Cultuur, geschiedenis, winkels, goede restaurants, strand: Dubrovnik has it all!

Hoewel je eigenlijk praktisch elk straatje binnen de stadsmuren zou willen zien, zetten we de highlights voor je op een rij. De hoofdstraat Stradun, Fort Lovrijenac, de Kathedraal van Dubronik en het stadsdeel Gruz zijn bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan tijdens een stedentrip in deze bijzondere stad.

Hotel Dubrovnik PalaceHotel Dubrovnik Palace doet haar naam eer aan; dit op-en-top luxe hotel is een paleisje pur sang met dank aan het wellnesscentrum, ruime kamers en de ligging nabij het strand. Je verblijft net buiten Dubrovnik en kunt daardoor in alle rust genieten.

Gent

Sfeervolle steden Europa: GentBrussel, Brugge & Antwerpen: Belgische steden die je allemaal een keer gezien moet hebben. Maar wij voegen daar graag nog Gent aan toe. Het is minder stads dan Antwerpen en minder middeleeuws dan Brugge, maar het is wel een enorm sfeervolle stad met veel musea en hier en daar cultuurhistorische gebouwen die de vroegere rijkdom van Gent weergeven.

Het sfeervolle uitgaansleven én de vele zomerevenementen trekken elk jaar weer veel bezoekers. Met name de Gentse Feesten is een must om mee te maken. Dit traditionele volksfeest, dat maar liefst 10 dagen duurt, stamt al uit de 19e eeuw en wordt nog steeds in eren gehouden.

Populaire bezienswaardigheden in de Belgische stad zijn de Sint-Baafskathedraal, de mooie panden en de terrassen aan de Korenlei en Graslei, het bruisende Oude Dokken waar concerten en exposities worden gehouden, de 14e eeuwse Belfort (vanaf 85 meter hoogte heb je een geweldig uitzicht) en de Vlaamse Opera. Bezoek ook een van de vele markten.

Pillows Grand Boutique Hotel Reylof, GentPillows Grand Boutique Hotel Reylof is door haar ligging in het historische centrum de perfecte uitvalsbasis om veel van de stad te zien. En na het slenteren? Dan kom je helemaal tot rust in de prachtige kamers of het wellnesscentrum.

Welk van deze compacte en sfeervolle steden in Europa zou jij het liefst binnenkort willen bezoeken?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *