Charmant Faro, Portugal

De charme van het vaak vergeten Faro

We vliegen massaal aan op Faro en reizen vervolgens als een gek door naar Albufeira, de populairste badplaats van de Algarve. En we snappen het; de badplaats heeft ook veel te bieden. Het is alleen zo zonde dat Faro praktisch wordt genegeerd. Tijd om daar verandering in te brengen én er in elk geval voor te zorgen dat jij de stad bezoekt tijdens een vakantie in de Zuid-Portugese streek.

Faro in een vogelvlucht

Waar Albufeira de populairste bestemming in de Algarve is, is Faro de hoofdstad van de Zuid-Portugese streek. Met dank aan de geringe afstand (Faro ligt op ca. 40 km van Albufeira) is de stad uitermate geschikt voor een dagtripje vanuit Albufeira.

De geschiedenis van Faro gaat een flinke tijd terug. Ruim 2.000 jaar geleden werd er al een grote haven aangelegd door de Romeinen. En daarmee hebben we meteen het eerste aspect te pakken waarom deze stad een must see is; je vindt er een flinke dosis cultuur.

Daarbovenop biedt het geweldige uitzichtpunten door de ligging op een witte rotsformatie en reis je vanuit het centrum eenvoudig af naar het nabijgelegen natuurreservaat én het strand. Maar laten we eerst inzoomen op het historische centrum, want daar draait het feitelijk voor 90% om in Faro!

Een kijkje in Cidade Velha

Cidade Velha, wat niets meer dan ‘oude’ stad betekent, is wat ons betreft dé reden om Faro te bezoeken. Want wat is er fijner dan door eeuwenoude straatjes met fraaie gebouwen slenteren terwijl de zon op je bol schijnt en de geur van lekker eten je tegemoetkomt? Want ja, restaurants en terrasjes met lokale gerechten vind je er in overvloed.

De must see bezienswaardigheden in het oude centrum

Charmant Faro, PortugalHet centrum wordt in zijn geheel omsloten door een oude stadsmuur, met meerdere stadspoorten die jou toegang geven tot Cidade Velha. De meest bijzondere is wat ons betreft Arco da Vila, een bijzondere boogpoort uit de 19e eeuw. Fotogeniek! En dat is dan nog maar het begin…

Loop je door de poort dan kom je automatisch uit bij Largo da Sé, een van de bekendste pleinen van de Portugese stad. Dit plein is populair bij locals en toeristen met dank aan de fraaie gebouwen die het omsluiten. Zo vind je hier o.a. het bisschoppelijke paleis, het oude stadhuis en de prachtige Sé de Faro kathedraal.

Deze laatste verdient wat meer uitleg. De kathedraal werd gebouwd in de 13e eeuw en is daarna meerdere keren gerenoveerd en herbouwd. Dit heeft voor een unieke mix aan stijlen gezorgd, waaronder de prachtige gotische bogen. Houd het overigens niet alleen bij het bewonderen van het interieur, maar maak ook een klim naar het dak. Een prachtig uitzicht over Faro is gegarandeerd.

En als we het dan toch over historie en cultuur hebben; Faro herbergt prachtige musea. Waaronder het Museu Arquelógico, dat gevestigd is in een voormalig klooster. Alleen al de locatie maakt dit museum bijzonder. Extra bijzonder: woon een van de concerten bij die in de zomer in de kapel plaatsvinden.

Honger gekregen van al het slenteren door het oude centrum? Neem plaats op het grote terras (met uitzicht over het water!) van restaurant O Castelo. De ideale plek voor een lunch óf – als je dol bent op prachtige zonsondergangen – diner. Ook borrelen met Portugese wijn kan hier prima.

Wat je écht moet doen in & rondom Faro

Charmant Faro, Portugal: Rio FormosaBovenstaande bezienswaardigheden zijn stuk voor stuk must sees. Maar naast cultuur snuiven is er meer te doen in de Portugese stad:

  • Faro biedt tal van mogelijkheden om te shoppen. Niet alleen vind je vlak buiten het centrum het winkelcentrum Forum Algarve, verspreid door de stad vind je ook nog eens leuke boetiekjes. En aan de rand van Jardim Manuel Bivar ligt een populaire winkelstraat. Lokale, verse producten kopen? De dagelijkse markt Mercado Municipal is een andere aanrader.
  • Een beetje luguber, maar zeker een must see is Capela dos Ossos. Deze kapel, behorende bij Igreja de Nosso Senhora do Carmo, is gebouwd met de botten van zo’n 1.000 overleden monniken.
  • Een avondje stappen? Waar Albufeira The Strip kent, kun je in Faro naar Rua do Prior. Deze straat herbergt een aantal clubs en bars waar de feestjes tot diep in de nacht doorgaan.
  • Op ca. 10 km van het oude centrum vind je Praia de Faro, het strand van Faro. Het is minder populair dan bijv. het strand van Albufeira. Dit zorgt ervoor dat je – zeker buiten het hoogseizoen – dit strand met maar met weinig andere vakantiegangers hoeft te delen. Oké, als je niet in het weekend gaat, want dan komen de locals er zelf graag!
  • Maak een uitstapje naar Ria Formosa. Hoewel dit natuurgebied op eenzelfde afstand van het oude stadscentrum ligt, beland je in een totaal andere wereld. Eentje vol prachtig blauwe lagunes, groene eilandjes, zoutpannen, flamingo’s en witte stranden. Een verademing als je even de levendige stad wilt ontvluchten!
Extra leuk: maak een boottocht door Ria Formosa per catamaran. Je doet verschillende eilandjes aan en de gids vertelt je alles over het bijzondere natuurgebied.

Wil jij Faro bezoeken tijdens een zonvakantie in de Algarve? Bekijk ons volledige aanbod of – als je het liefst morgen al vertrekt – onze scherpe last minutes.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *