Bezienswaardigheden Madrid

Madrid: de leukste bezienswaardigheden op een rij

In het hart van Spanje vind je de levendige en bruisende hoofdstad Madrid. Ondanks dat het de hoofdstad is van Spanje, staat de stad nog vaak in de schaduw van Barcelona. Onterecht als je het ons vraagt, want Madrid is een fijne stad met prachtige bezienswaardigheden. Slenter over de grote pleinen, bewonder cultureel bezit en aanschouw de prachtige kunstcollecties in diverse musea. Tijd om enkele bezienswaardigheden van Madrid onder een vergrootglas te leggen.

Slenter over de plazas

Alle Spaanse steden kennen ze; de grote en gezellige plazas die vaak het middelpunt van een wijk vormen. Madrid heeft twee van zulke pleinen, die beiden van groot belang zijn geweest voor de stad.

Bezienswaardigheden Madrid: Plaza MayorIn het hart van Madrid vind je de Plaza Mayor. In de Middeleeuwen was dit plein het toneel van gruwelijke taferelen en grote feesten. Van stierengevechten en publieke verbrandingen tot aan riddertoernooien en koninklijke bruiloften. Daarnaast werden er op het plein en de straten eromheen markten gehouden en er waren belangrijke winkels gevestigd. Welke? Dat zie je terug in de straatnamen. Calle de Cuchilleros (messen), Calle de Lechuga (groenten), Calle de Fresa (fruit), and Calle de Botoneros (knopen).

Het plein is meerdere keren tot de grond toe afgebrand en na de laatste brand werd het plein volledig herbouwd door architect Juan de Villanueva. Vandaag de dag wordt dit plein gezien als een rustige plek in het soms chaotische Madrid. Er vinden zo nu en dan nog markten plaats en als je mazzel hebt zijn er straatartiesten aan het werk.

Een van de levendigste pleinen van Madrid is het ovaalvormige Plaza Puerta del Sol. Midden op het plein staat het standbeeld van Koning Carlos III. Hij kijkt uit op het rode bakstenen gebouw, het voormalige hoofdpostkantoor. Daarnaast is er nog een standbeeld van een beer die snoept van een fruitboom. Bij dit opvallende standbeeld vind je regelmatig wachtende mensen. Het is namelijk een bekende ontmoetingsplaats voor de Madrilenen.

bezienswaardigheden madrid, plaza de la cibelesOké, nog eentje dan! Op Plaza de la Cibeles vind je de fontein La Cibeles met in het midden een Godin die op een strijdwagen wordt voortgetrokken door twee leeuwen. Ook de gebouwen eromheen, waaronder Palacio de Communicaciones en de Spaanse bank, zijn bijzonder te noemen.

Bewonder het cultureel bezit van Madrid

Bezienswaardigheden Madrid: Palacio RealMadrid heeft een rijke geschiedenis en dit vind je terug in het cultureel bezit van Madrid, waaronder in het koninklijk paleis van Madrid. Het Palacio Real werd in de 18e eeuw gebouwd op de plaats waar de Moren in de 9e eeuw hun eerste fort bouwden. Het 18e eeuwse paleis werd gebouwd in opdracht van koning Filip V. Hij wilde dat het paleis net zo, of misschien wel beter en mooier, zou worden als het paleis van Versailles. Waarom? Filip kwam in zijn jeugd vaak in dit Franse paleis.

Filip V is er aardig in geslaagd om de pracht en praal die Versailles kenmerkt ook in het koninklijk paleis van Madrid terug te brengen. Desalniettemin is het paleis van Madrid een stukje kleiner dan dat van Versailles. Maar wat is kleiner? Er zijn ruim 2.800 kamers met waardevolle kunstobjecten te vinden in het paleis.

Het paleis wordt al sinds 1931 niet meer bewoond door de Spaanse koninklijke familie. Anno 2016 is het opengesteld voor publiek en kun je er diverse rondleidingen boeken. Alleen als er officiële gelegenheden zijn, is het paleis weer even in handen van de koninklijke familie.

Maar er is meer cultureel bezit in Madrid:

  • De Almudena Kathedraal (gebouwd) in 1883 zou aanvankelijk in gotische stijl worden gebouwd. Uiteindelijk besloot men echter dat het gebouw moest aansluiten bij het koninklijk paleis, waardoor je er nu kunt genieten van een neoclassicistische stijl. Bewonder de kathedraal ook zeker even van binnen.
  • Puerta de Alcalá is een van de meest bekende monumenten van Madrid. Dit monumentale poortgebouw, in het centrum van Madrid, staat op de plek waar de weg vanaf Madrid naar Alcalá de Henares leidde.

Aanschouw de kunstcollecties in diverse musea

Bezienswaardigheden Madrid: Museo del PradoJe móet tijdens een stedentrip Madrid echt een bezoek brengen aan een van de bekendste musea ter wereld, Museo del Prado. Koning Carlos III, die in 1785 de opdracht gaf om dit kunstmuseum te bouwen, wilde er eigenlijk een natuurwetenschappelijk museum vestigen. De bouw duurde meer dan 35 jaar en uiteindelijk werd de verzamelde kunst van de Spaanse koninklijke familie in het museum ondergebracht. Vanaf dat moment was het officieel een kunstmuseum.

Museo del Prado bezit nu een van de meest vooraanstaande kunstcollecties ter wereld met stukken van grote meesters. Het beroemdste werk in Museo del Prado staat op naam van Velázquez. Hij maakte een zelfportret terwijl je het koninklijk paar in de spiegel achter Velázquez ziet staan. Je komt er daarnaast ook genoeg werken van Nederlandse, Belgische en Duitse kunstenaars tegen.

Nog meer prachtige kunst vind je in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, kortweg Museo Reina Sofía. Hier vind je een grote verzameling van moderne en hedendaagse kunst in Spanje. Ook Museo Thyssen-Bornemisza ligt vlakbij bovenstaande twee musea. Zij vormen met zijn drieën de gouden driehoek, vlakbij de boulevard Paseo del Prado.

Welke bezienswaardigheden in Madrid zijn er nog meer?

Bezienswaardigheden Madrid: Faro de MadridNaast slenteren over de grote pleinen en een bezoek brengen aan de culturele gebouwen en musea, is er nog veel meer te doen in Madrid.

  • Wil je in één oogopslag kennismaken met Madrid? Breng dan een bezoek aan de 92 meter hoge Faro de Madrid. Die 92 verwijst naar het jaar 1992, een belangrijk jaar voor de Spaanse steden. In dat jaar werden de Olympische spelen in Barcelona gehouden, was Madrid de Culturele Hoofdstad van Europa en vond in Sevilla de Wereldtentoonstelling plaats.
  • In de zomermaanden kunnen de temperaturen in Madrid aardig oplopen. Doe dan ook niet te veel op een dag en pak je rustmomentjes. Dit kan als je het ons vraagt het beste in Parque del Buen Retiro (ook wel Retiro park genoemd). De lokale bevolking komt hier graag en er worden talloze activiteiten en evenementen georganiseerd. Op het meertje kun je een boottocht maken.
  • Over markten struinen vinden de meeste mensen ook in Nederland leuk. Maar zeg nou zelf, een markt in het buitenland heeft toch nog veel meer sfeer? Sfeer vind je zeker op de El Rastro markt. Van kleding en kunst tot aan boeken en meubels: deze markt heeft alles. Wordt het slenteren je even te veel? Onderweg zijn er voldoende bars en terrasjes om even een drankje en tapas te nuttigen.
  • FC Barcelona fans kunnen beter dit stadion overslaan, want het Bernabéu Stadion is de thuishaven van de Spaanse voetbalclub Real Madrid. Boek een rondleiding in dit prachtige, immense stadion.

Genoeg bezienswaardigheden in Madrid te vinden. Tijd om een stedentrip (check ook onze scherpe last minute aanbiedingen) te boeken naar deze wereldstad! 

Over de auteur

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *