Bezienswaardigheden Ibiza

Must-see! Deze bezienswaardigheden op Ibiza mag je niet missen

Nee, het Spaanse eiland kent geen eigen Eiffeltoren of Colosseum. Maar… er is wel enorm veel te zien. We maakten een shortlist van bezienswaardigheden op Ibiza die je niet mag missen. En als we je vast een tip mogen geven; huur een auto, zodat je op eigen houtje en tempo op pad kunt om Ibiza te ontdekken.

Dalt Vila

Bezienswaardigheden Ibiza; Dalt VilaAls je het over bezienswaardigheden op Ibiza hebt, spring Dalt Vila er toch wel direct uit. Dalt Vila is het oude centrum van Ibiza-Stad en dat niet alleen; het is een van de best bewaard gebleven en grootste vestingen in het Middellandse Zeegebied. Cultuur dus en dat is niet wat de meeste mensen verwachten bij Ibiza…

Waarom we zo fan zijn van deze bezienswaardigheden? Ibiza-Stad heeft bruisende straatjes vol restaurants en bars, maar dit is weer een heel andere ervaring. Ja, ook hier vind je restaurants en bars (leuk: op trappetjes zelfs!), maar het voelt anders. Alsof je verdwaalt in een oud doolhof. En vanaf de vestingwallen word je ook nog eens getrakteerd op een geweldig uitzicht over de kust.

En… je vindt er bezienswaardigheden binnen een bezienswaardigheid. Dalt Vila herbergt prachtig pleinen, een dito kathedraal en maar liefst zeventien bastions. En Carrer de Pere Tur is een aanrader, in het bijzonder voor architectuurliefhebbers. In deze straat vind je gebouwen uit vier eeuwen, welke duidelijk maken hoe welgesteld de bewoners hier ooit waren.

Meer lezen over Dalt Vila

El Puerto Ibiza Hotel & Spa, IbizaVerblijven in Dalt Vila klinkt geweldig, maar is vaak of héél duur of je hebt geen zwembad. Voor meer betaalbaarheid en wel een plek om af te koelen, verblijf je beter net buiten Dalt Vila. Bij El Puerto Ibiza Hotel & Spa bijvoorbeeld.

Hippiemarkt Las Dalias

Bezienswaardigheden Ibiza: Las DaliasIbiza is de grondlegger van de hippiemarkten als je het ons vraagt. En een van de bekendste en grootste is Las Dalias. Al sinds 1985 vindt deze markt wekelijks plaats, op zaterdagen. En ideaal: het ligt op slechts 20 minuten rijden van de hoofdstad.

Toegegeven: de markt is sinds de start nu bijna 40 jaar geleden steeds toeristischer geworden, maar je vindt er – naast typische toeristenkraampjes – nog steeds veel authentieke Ibiza-producten. Van lokale specialiteiten tot stoere Ibiza-boots, van kraampjes waar je oude lp’s kan kopen tot spijkerjasjes vol franjes.

Dit alles vind je op een binnenplaats die wordt omgeven door bladeren van wijnplanten. De tunes van dj’s op de achtergrond, de kraampjes met verse vruchtensappen, tenten waar je je kan laten masseren en attracties voor kinderen maken het relaxte sfeertje compleet.

Lees meer over hippiemarkt Las Dalias

Santa Gertrudis de Fruitera

Bezienswaardigheden Ibiza: Santa Gertrudis de FruiteraVraag een local waar je het beste écht goede tapas kan eten en ze wijzen je de weg naar Santa Gertrudis de Fruitera. Dit dorpje in het binnenland van Ibiza, op ca. een half uur rijden van de hoofdstad, bestaat uit meerdere wijken. Jouw place to be is echter de 18e-eeuwse kerk in het hart van het dorp.

Dit autovrije deel – de kerk en de omliggende straatjes – is de plek waar locals zelf graag avonden doorbrengen. Met hun kinderen op een van de vele terrasjes. Terrasjes waar je op kleine houten krukjes plaatsneemt terwijl je aan de bar de verse hammetjes ziet hangen.

Waar je kunt eten? We schreven eerder een uitgebreider artikel over Santa Gertrudis de Fruitera. Met – hoe handig! – een top 3 restaurants én voor de liefhebbers ook een ultieme winkeltip.

Zondagsfeestje in Benirràs

Bezienswaardigheden Ibiza: BenirràsDe verrassing van Ibiza? Als je het ons vraagt is dit Benniràs, in het noorden van Ibiza. Niet eens zozeer vanwege het idyllische baaitje met dito strand. Nee, ga hier op zondagmiddag aan het einde van de middag naar toe en je wordt getrakteerd op een gratis fiesta.

Het is op deze dag dat locals en toeristen samen los gaan op de klanken van trommelaars, veelal hippies. Met je voetjes in het zand kunnen dansen of – als dat niet helemaal je ding is – nippend aan een mojito genieten van het uitzicht.

Over die mojito’s gesproken; deze worden gemaakt door locals die in een koelbox alle ingrediënten meenemen. En dat is chill, want ze zijn een stuk goedkoper dan in de luxe clubs. Wij zouden er een lange avond van maken…

Lees meer over Benirràs

Hotel Galeon IbizaIn de buurt verblijven? Het ca. 4 km verderop gelegen Hotel Galeon Ibiza heeft alles in huis voor vakantiegangers van alle leeftijden; een zwembad, uitgebreid animatieprogramma, sportfaciliteiten én een all inclusive optie.

Es Vedrà

Bezienswaardigheden Ibiza: Es VedràDe meest magische plek van Ibiza? Dat is Es Vedrà, een klein eiland ten zuidwesten van Ibiza. Op dit onbewoonde eiland – dat je niet kan bezoeken, maar wel veel terugziet in reismedia – zouden volgens de legendes ooit zeemeerminnen geprobeerd hebben Odysseus te verleiden. Maar er zijn meer mysterieuze verhalen en het wordt ook in verband gebracht met ufo’s.

Wat het in elk geval is? Een van de meest magnetische plekken van onze planeet. Zelfs vogels zouden er van slag raken. Lekker van een afstand bewonderen dus, bij voorkeur tijdens zonsondergang. Dit kan o.a. vanaf een van de restaurants aan Cala d’Hort.

Een andere plek om Es Vedrà te spotten is vanaf Torres Des Sevinar, ook bekend als de Piratentoren. Deze historische uitkijktoren bevindt zich bovenop een klif, maar laat je hier als onervaren wandelaar niet door weerhouden. De hike is prima te doen.

Puerto Cala Vadella, IbizaOp ca. 5 km van Cala d’Hort ligt Puerto Cala Vadella. Waarom dit complex geliefd is bij onze vakantiegangers? Het grenst niet alleen direct aan een zandstrand, je vindt in de tuin – omgeven door dennenbomen – ook nog eens een riant zwembad.

Time and Space, het Stonehenge van Ibiza

Bezienswaardigheden Ibiza: Time and SpaceOver unieke bezienswaardigheden gesproken… Ibiza kent haar eigen Stonehenge, het kunstwerk Time and Space, van de Australische kunstenaar Andrew Rogers. Het heeft flink wat gelijkenissen met de Britse variant en is gek genoeg nauwelijks bekend. Zonde!

Het kunstwerk – nabij Cala Codolar aan de westkust van Ibiza – werd gebouwd in opdracht van een Canadese miljardair. Helemaal netjes ging dat niet, hij liet de immense pilaren bouwen zonder vergunning. Dat leverde hem een flinke boete op. Desondanks kan jij deze rustgevende plek gratis bezoeken

En… als je dan toch een mooie reeks Instagrammable foto’s schiet bij Ibiza’s Stonehenge, ga meteen even naar de ietsje verderop gelegen Las Puertas Can Soleil. Deze twee bijzondere deuren – precies tegenover elkaar – geven als je vanuit de goede hoek kijkt een uniek doorkijkje naar Es Vedrà.

Hotel Vibra Cala Tarida, IbizaHotel Vibra Cala Tarida heeft met o.a. een fitnessruimte, faciliteiten voor de jongste vakantiegangers en een all inclusive mogelijkheid alles in huis voor een geslaagde zonvakantie. Je vindt deze topper op slechts 1,5 km van Time and Space.

Nog meer bezienswaardigheden op Ibiza

Bovenstaande hotspots mogen dan de meest bekende zijn, er zijn meer bezienswaardigheden op Ibiza de moeite waard. We voegen graag nog een kleine selectie toe:

  • Is een strand een bezienswaardigheid? Als je het ons vraagt wel. En dan betekent dat automatisch dat er flink wat bezienswaardigheden zijn op Ibiza. Welke je in elk geval niet mag missen? We hebben de mooiste stranden voor je op een rij gezet.
  • Kan je geen genoeg krijgen van de hippie vibe op Las Dalias? Bezoek ook de hippiemarkt Punta Arabi in Es Canar. Hier kan je op woensdagen terecht!
  • Lekker eten kan niet alleen in Santa Gertrudis de Fruitera, ook in Santa Eulalia del Rio barst het van de goede restaurants.
  • Neus je graag tussen lokale producten, eventueel om mee te nemen als souvenir naar huis? Ga dan naar Mercat Vell. Ooit was dit de belangrijkste plek op het eiland waar fruit en groenten werden verhandeld. Je kunt er nu ook terecht voor o.a. olijfolie en vers brood.

En dit is nog maar een kleine greep – maar wel de belangrijkste – uit de bezienswaardigheden op Ibiza. Welke staan er bovenaan jouw lijstje?

Fotografie: LongJon / Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *