Bezienswaardigheden Bretagne

Dit móet je zien! De top 10 bezienswaardigheden van Bretagne

Bretagne staat hoog op het lijstje van de francofiel. Met haar mooie natuur en indrukwekkende cultuur kan dat ook niet anders. De regio staat bekend om haar gezellige dorpjes, mooie kastelen en grandioze rotspartijen. Breng jij een bezoekje aan Bretagne dan mag je deze 10 bezienswaardigheden sowieso niet missen!

1. Het grootste meer van Bretagne: Lac de Guerlédan

Bezienswaardigheden Bretagne, Lac de GuerledanMiddenin Bretagne ligt een meer van ca. 400 hectare, Lac de Guerlédan. De geschiedenis van het meer is erg interessant. Het is namelijk ontstaan door de bouw van een elektriciteitscentrale. De stuwdam die daarvoor werd aangelegd, resulteerde in het grote meer dat er nu ligt.

Dit meer ligt verborgen tussen bomen en heide. Veel toeristen trekken naar dit meer om de grote stenen te aanschouwen waar het gebied bekend om staat. Maar er is meer… Natuurfanaten kunnen prachtig wandelen over de speciaal aangelegde wandelpaden. Het hele meer afwandelen kost je zo twee dagen!

Op zoek naar wat meer actie? Dan heb je de mogelijkheid diverse watersporten te beoefenen. Denk bijv. aan waterskiën, kajakken en zeilen. Wie graag zijn hengel uitslaat, heeft ook de mogelijkheid om aan Lac de Guerlédan te vissen.

2. Ontdek de onderwaterwereld in Océanopolis

Pak de auto en rijd naar Brest (Oost-Bretagne) voor een oceanische ontdekkingstocht. In Océanopolis is een magisch aquarium te vinden. Er zijn verschillende ‘paviljoenen’ te vinden: Tropical Pavilion, Polar Pavilion en Brittany Pavilion.

In Tropical Pavilion zwemmen tropisch gekleurde vissen, haaien en schildpadden rond. Ook vind je een grote verzameling koraal van wel 60 diverse soorten. In de Polar Pavilion zie je de dieren die in – zoals de naam al doet vermoeden – poolgebieden leven, zoals pinguïns. Ook het waterleven van Bretagne zelf is belicht. En wel in Brittany Pavilion. Hier vind je plankton, zeepaardjes en zeehonden. Ook leuk: je hebt de mogelijkheid om zeehonden en pinguïns te voeren of in een panoramische lift in een haaientank te zakken.

3. Een stukje geschiedenis in Château de Kerjean

Bezienswaardigheden Bretagne, Chateau de KerjeanChâteau de Kerjean, een fort en kasteel in één in het uiterste westen van Bretagne, is gebouwd tussen 1550 en 1590. De Italiaanse Renaissance heeft duidelijk zijn stempel achtergelaten op de architectuur van dit pand. En dat was precies wat Lodewijk XIII zo aantrekkelijk vond; hij koos dit hotel als zijn huis. Tijdens de Franse Revolutie raakte het echter ernstig beschadigd.

Na restauraties aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw is Château de Kerjean weer in ere hersteld én opengesteld voor het publiek. Toeristen maken hier graag gebruik van. Het meest opvallend aan het kasteel is misschien nog wel het grote park rondom het pand. Fantastisch om doorheen te wandelen.

4. De menhirs in Carnac

Ooit Asterix en Obelix gelezen of gezien? Regelmatig liepen deze Franse stripfiguren met een menhir op de rug. Bretagne staat o.a. bekend om deze grote stenen. De menhirs stammen uit de prehistorie en vormden samen monumenten (deze monumenten werden ook wel megalieten genoemd). De exacte reden achter het bestaan van de megalieten is niet bekend, maar er wordt vermoed dat ze een religieuze of ceremoniële achtergrond hadden.

Vandaag vervullen ze deze functie niet meer en zijn de menhirs met name een toeristische trekpleister geworden. Het plaatsje Carnac staat bekend om deze stenen. Je vindt de menhirs hier in lange rijen achter elkaar.

5. Het eilandje Île de Bréhat

Bezienswaardigheden Bretagne, Ile de BrehatReis je naar het noorden van Bretagne dan kan je het eilandje Île de Bréhat bezoeken. Met een oppervlakte van 3 km2 is het eilandje niet groot te noemen. Toch is er veel te zien, met name als je van natuur houdt! Kliffen, rotsen, fijne stranden en bloemen; je vindt het er allemaal. Île de Bréhat wordt ook niet zonder reden Bloemeneiland genoemd. De agapanthus met haar paars-blauwe bloemen karakteriseert het eiland het meest, maar er zijn ook veel andere planten en bloemen te spotten, zoals de eucalyptus en hortensia’s. Én er zijn maar liefst liefst 120 vogelsoorten te vinden.

6. Het betoverende Vitré

Het dorpje Vitré, dat bekend staat als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, doet sprookjesachtig aan. Dat komt met name door het schitterende kasteel dat stamt uit het begin van de Middeleeuwen, het Château de Vitré. Deze lijkt zo uit een Disney sprookje te zijn geplukt. Het kasteel is dan ook een must see!

Naast een bezoek aan het kasteel heb je de mogelijkheid het museum te bezoeken om meer te leren over de geschiedenis van Vitré. En de smalle straatjes met oude vakwerkhuizen en de vestingmuur nodigen uit tot een paar uurtjes slenteren. Waan je even in de Middeleeuwen!

7. Het middeleeuwse kasteel Fort La Latte

Bezienswaardigheden Bretagne, Fort la LatteFort La Latte is evenals Château de Kerjean zowel een fort als een kasteel. Het werd in de 14e eeuw gebouwd, maar grote delen zijn sindsdien gerenoveerd er herbouwd waardoor nog slechts een klein deel uit deze tijd stamt. In de 16e en 17e eeuw onderging Fort La Latte zelfs een hele transformatie. Nadat het kasteel werd verwoest in de 16e eeuw is het weer opgebouwd om vervolgens te worden verbouwd tot een fort door Koning Lodewijk XIV. Hij wilde vanaf hier de plaatsen in de omgeving kunnen beschermen. Het kasteel heeft echter meer functies gehad. Het werd o.a. gebruikt als opslagruimte voor buskruit en als gevangenis tijdens de Franse Revolutie.

Er zijn enkele films uit de 20e eeuw op deze locatie opgenomen, waaronder The Vikings uit 1958. Zelf een kijkje nemen? In de zomermaanden wordt Fort La Latte opengesteld voor publiek.

8. Historie en cultuur in Dinan

Evenals Vitré staat het Franse plaatsje Dinan ook voornamelijk bekend om haar middeleeuwse karakter en haar kasteel. Maar Dinans geschiedenis gaat zelfs nog verder terug, helemaal naar de 9e eeuw. Groot was Dinan destijds niet. Het was slechts een kleine marktplaats met een klooster. Door de eeuwen heen hebben oorlogen littekens achterlaten in Dinan. Tijdens de Middeleeuwen werd het goed verdedigd, maar in de Tweede Wereldoorlog ging het mis en werd het gebombardeerd. Frankrijk besloot het oude centrum van Dinan te restaureren na de oorlog. Dit resulteerde in het idyllische gevoel dat je nu krijgt tijdens een wandeling door het dorp.

De grootste bezienswaardigheid van Dinan is overigens het kasteel. Het bestaat uit twee aparte torens die met elkaar verbonden zijn door een vestingmuur. Bezoek je dit kasteel dan is het vooral aan te raden naar de top van de toren te klimmen. Het uitzicht zal je de adem benemen!

9. De roze granietrotsen

Bezienswaardigheden Bretagne, roze granietrotsenZoek je de kust in het noorden van Bretagne op, dan zullen de roze granietrotsen je niet ontgaan. Wind en water hebben door de jaren heen bijzondere rotsen (ze zijn maar liefst 300 miljoen jaar oud!) gecreëerd die dankzij het graniet een roze gloed hebben. Ze liggen langs de hele noordkust van Bretagne en zijn soms hoog op elkaar gestapeld.

Van de Franse dorpjes staan o.a. Ploumanac’h en Perros-Guirec bekend om dit natuurverschijnsel. Bijzonder is ook dat enkele rotsblokken een naam hebben gekregen. Zo is één van de rotsen omgedoopt tot ‘De hoed van Napoleon’ dankzij de gelijkenis met het hoofddeksel van de Franse generaal.

10. De hoofdstad van Bretagne: Rennes

Last but not least: Rennes! De hoofdstad van Bretagne heeft veel te bieden, er is voor iedere vakantieganger wel iets leuks te vinden. Cultuurfanaten kunnen zich begeven in een van de musea van Rennes die zijn gewijd aan kunst, landbouw en de wetenschap. Houd je ervan te shoppen? Op zaterdagochtend wordt de grote markt Le Marché des Lices geopend. Verse ingrediënten worden dan uitgestald. Maar Rennes maak je pas echt op z’n best mee tijdens een van de vele evenementen. Houd dus vooral de festivalkalender in de gaten, want er worden het hele jaar door festivals gehouden in de hoofdstad.

De bezienswaardigheden van Bretagne liggen te wachten! Nu nog een fijn hotel vinden. Bekijk ons volledige aanbod en voordelige last minutes en kies jouw ideale verblijfsplaats.

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *