Het beste van Zuid-Bali

Het beste van Zuid-Bali

Hoewel Indonesië over meer dan 6.000 bewoonde eilanden beschikt, is Bali onder Nederlandse reizigers verreweg het meest populair. En dan met name het zuiden. Hier vind je prachtige stranden en dito zonsondergangen. Je kunt er daarnaast verblijven zoals jij wilt; je hebt er luxe all inclusive resorts, maar ook tal van budgethotels.

Als jij deze winter de kou wilt ontvluchten, overweeg dan eens een vakantie naar het Indonesische Zuid-Bali. Je verblijft hier al 10 dagen voor minder dan € 900,-. En ja, dat is inclusief vlucht. Daarvoor krijg je een hoop terug. We zetten het voor je op een rij.

Kuta, het kloppende hart van Zuid-Bali

Zuid-Bali: KutaKuta is niet alleen het toeristische hart van Zuid-Bali, het is ook het kloppende hart sinds de jaren ’70. In die periode werd de badplaats ontdekt door backpackers en surfers. De plaats is met haar populariteit meegegroeid en je vindt aan de hoofdstraat Jalan Legian nu een bruisend nachtleven, (surf)winkels, souvenirshops en tal van kraampjes.

Voor iets meer karakter ga je overigens naar Sanur, deze badplaats is een stukje ouder dan Kuta en ook meteen een stuk minder toeristisch. In de hoofdstraat Jalan Danau Tamblingan vind je kleine winkeltjes met lokale handarbeiders en restaurantjes. Breng ook een bezoek aan de tempels Pura Segara (gewijd aan de god van de zee) en Pura Belanjong (met de oudste Balinees geschreven tekst uit 913).

Nusa Dua, de luxe variant van Kuta

Waar Kuta vooral veel budgetreizigers trekt, verblijven reizigers met een wat grotere portemonnee liever in Nusa Dua. Deze plaats is vernoemd naar de twee schiereilanden voor de kust. Luxe resorts liggen hier direct aan de hagelwitte, uitgestrekte stranden. Een tropisch gevoel gegarandeerd.

Denpasar, de hectische hoofdstad

Het beste van Zuid-BaliHoewel je het beste in een van bovenstaande badplaatsen kunt verblijven tijdens een vakantie in Zuid-Bali raden we je wel aan een bezoek te brengen aan de ietwat chaotische hoofdstad Denpasar. De meest schone stad is het niet – de 500.000 inwoners zorgen voor flink wat uitlaatgassen – maar te midden van de vele smalle straatjes vind je wel tal van bezienswaardigheden:

  • Denpasar betekent ‘naast de markt’ en de stad verlaten zonder markt te bezoeken is dus uit den boze wat ons betreft. De grootste en meest kleurrijke markt van de stad is Pasar Badung. Verspreid over drie verdiepingen vind je een kleine tempel en tal van winkels met handwerk, fruit en kleding.
  • Voor een hoge dosis geschiedenis ga je naar het Puputan plein. Dit plein is vernoemd naar de bloedige slachting van het koningshuis van Badung in 1906. Toen de Nederlanders op het punt stonden om de stad over te nemen besloot een groot deel van de adel ritueel zelfmoord te leggen. In een van de hoeken op het plein staat een beeld ter nagedachtenis aan deze opoffering.
  • De tempel Pura Jagatnatha, gebouwd ter ere van de oppergod Sanghyang Widi, is een belangrijke gebedsplaats voor de inwoners. De tempel uit 1953, gebouwd van koraal en omringd door draken, is echter ook voor toeristen een must see vanwege de schitterende schilderingen op de muren. Hierin vind je de gebeurtenissen uit oude Balinese verhalen terug.
  • Het voormalige koninklijk paleis Puri Pemecutan werd in 1906 tijdens de militaire interventie na een brand volledig gesloopt door Nederlanders. Nadat deze weer vertrokken waren, is het paleis in originele stijl herbouwd. In het paleis kun je anno 2015 daardoor nog steeds historische voorwerpen bewonderen.

Must do’s in Zuid-Bali

  • Vlakbij Kuta ligt het Waterbom Bali, een paradijs voor waterliefhebbers en kinderen. Er zijn verschillende avontuurlijke glijbanen en je vindt er een kinderpark met onder andere waterkanonnen. Volwassenen die niet zo dol zijn op avontuur kunnen luieren langs de kant van het zwembad, ondertussen houd de badmeester een oogje in het zeil.
  • Op de weg van Denpasar naar Sanur vind je Bali Orchid Garden, een prachttuin vol orchideeën en andere tropische bloemen. De gidsen geven je graag een rondleiding door de verschillende tuinen en je kunt ook een bos bloemen laten bezorgen bij Nederlandse achterblijvers. Dat is nog eens een leuke ‘ansichtkaart’.
  • Zuid-Bali staat bekend om de beste surfspots en tussen juni en september vind je hier de beste golven. Je moet dan ook minstens één keer met een surfplank in je handen hebben gestaan, en dan het liefst bij Uluwatu, Balangan of Kuta Beach.

Tempeltijd!

Net als in de rest van Indonesië vind je ook op Bali tal van tempels. Een van de mooiste tempels op het eiland is de 11e eeuwse Pura Luhur Ulawatu. Niet alleen heeft deze een klassieke Balinese architectuur, je hebt vanaf de tempel ook nog eens een geweldig uitzicht over zee. Houd er rekening mee dat je verplicht een sarong of bedekkende kleding moet dragen.

Een andere tempel die een bezoek waard is, is de Pura Tanah Lot. Deze tempel, op een rots voor de zuidkust, is alleen te bereiken bij laagwater. Een goede planning is dus van belang.

Ben jij na dit artikel enthousiast geworden over Zuid-Bali? Check snel onze uitgebreide & voordelige aanbod naar het Indonesische eiland.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *