Bezienswaardigheden Gambia

Zien! Dé bezienswaardigheden van Gambia

The Smiling Coast of Africa, het is niet zonder reden de bijnaam van Gambia. Het Afrikaanse land heeft echter meer dan een gastvrije bevolking voor je in petto. Prachtige stranden bijvoorbeeld en een geweldig klimaat, het hele jaar door. En dan vind je er ook nog eens prachtige bezienswaardigheden. Gambia, een must see als je de Nederlandse kou deze winter wilt ontsnappen.

Gambia in een vogelvlucht

We willen je niet direct afschrikken, maar wist je dat Gambia kleiner is dan Nederlands en zelfs het kleinste Afrikaanse land is? Op deze relatief kleine oppervlakte valt echter genoeg te beleven. Zo vind je er meer dan 70 km aan kustlijn en kun je oneindig veel vogelsoorten tellen in de natuurgebieden. Het zijn er meer dan 450!

Daarbij op kun je ook nog eens verrassende bezienswaardigheden tellen, welke je middels excursies of met een privégids kunt bezoeken. Vervelen is dus geen optie. Dat zal je al snel ontdekken als je dit artikel verder leest. Deze selectie van bezienswaardigheden in Gambia zijn te bezoeken vanuit Kololi, Bijilo, Kotu, Banjul en Bakau.

Banjul

Bezienswaardigheden Gambia, BanjulDe hoofdstad Banjul komt wat slaperig over in eerste instantie, maar is zeker de moeite waard. Sterker nog; het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gambia. Negeer de mensen die sloffen over straat of de auto’s die in een traag tempo vooruit tuffen. Vervolg jouw weg direct naar de Albert Market. Want hier leeft het!

De Albert Market is alles wat je mag verwachten van een Afrikaanse markt. Het is een wirwar van smalle doorgangen en een verzameling van kraampjes met allerlei waren. Rauw vlees ligt gerust naast vers fruit en ja, ook hier kan je een nep-Rolex scoren. Of dat handig is met de douane in Nederland is een tweede…

Banjul biedt echter nog een paar mooie plekken:

  • Arch 22 is een triomfboog die in 1994 werd gebouwd ter ere van de militaire coupe die toen plaatsvond. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over Banjul.
  • Voor een origineel souvenir ga je naar Joseph Adult Education and Skills Centre. Het is gevestigd in een Portugees gebouw en er wordt al meer dan 20 jaar lang lesgegeven aan gehandicapte vrouwen. Zij maken o.a. prachtig handwerk.
  • Banjul kent een oude stad, die – hoe kan het ook anders – Old Town wordt genoemd. Je vindt er een bijzondere mix van koloniale gebouwen en huizen in Krio-stijl. Het onderhoud? Daar zullen we het maar niet over hebben, al draagt het wel bij aan de unieke sfeer.
  • In het Nationale Museum van Gambia neem je een duik in het verleden van Gambia aan de hand van artefacten, voorwerpen en kunstwerken. Het museum werd al geopend in 1985, als onderdeel van de 20e verjaardag van de onafhankelijkheid van Gambia.
  • In Banjul vind je de twee grootste moskeeën van het land; de oude Grote Moskee, nabij het Nationaal Museum en de nieuwe Grote Moskee aan de Wallace Cole Road. Ze zijn beiden echt nodig; 90% van de Gambianen is islamatisch.

Je hoeft er geen hele dag voor Banjul uit te trekken, want het is behoorlijk klein. Sterker nog; het is de kleinste hoofdstad van heel Afrika!

Bezienswaardigheden Gambia; Banjul, Hotel Laico AtlanticVerblijven in Banjul? Overweeg Hotel Laico Atlantic. Want ook in de hoofdstad heb je strand en daar ligt dit hotel direct aan. Je kunt daarnaast rekenen op meerdere bars en restaurants, een zwembad én de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te boeken.

Kunta Kinte Island

Bezienswaardigheden Gambia: Kunta Kinte IslandWil je je in het slavernijverleden van Gambia verdiepen? Dan is een bezoek aan Kunta Kinte Island een must. Dit eiland, dat ook wel bekend staat als James Island, staat vanwege de slavernijgeschiedenis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt namelijk langzaam opgeslokt door de Gambia-rivier en met het geld van UNESCO proberen ze het te redden.

Het eiland was jarenlang het verzamelpunt voor slaven die op het Afrikaanse vasteland gevangen werden genomen. Ze werden hier ‘voorbereid’ op de grote reis over zee. Want de slaven werden veelal geëxporteerd naar Suriname, de Antillen en de Verenigde Staten. Omdat men bang was voor opstanden aan boord werden ze geestelijk en fysiek afgemat. Op een mensonterende manier.

De ruïne van het door de Engelsen gebouwde Fort James was hier een stille getuige van en je kunt deze vandaag de dag nog steeds bezoeken. In het plaatselijke dorpje is een museum dat nog verder in gaat op het slavenverleden.

Abuko National Park

Eén van de bekendste nationale parken van Gambia is Abuko National Park. Het park, geopend in 1968, heeft een oppervlakte van meer dan 100 hectare en herbergt o.a. apen, eekhoorns, gekko’s, krokodillen, pythons, vleermuizen en stekelvarkens. Via een wandelpad van 3 km kom je oog in oog met de dieren te staan. Je vindt er daarnaast maar liefst 300 vogelsoorten.

Abuko National Park ligt ten zuiden van de gelijknamige stad. Abuko ligt op ca. 30-45 minuten rijden van de badplaatsen die wij in ons aanbod hebben. Een lange reis hoef je er niet voor over te hebben.

Omdat er niet massaal excursies naar plaatsvinden, is het raadzaam om met een taxi vanaf het hotel hierheen te reizen. De chauffeurs rekenen vaak een laag wachttarief voor twee uur. In die twee uur kan jij het gebied ontdekken en de taxi blijft mooi wachten.

Kachikally

Bezienswaardigheden Gambia: KachikallyNabij Bakau ligt een heilzame waterplas. Het verhaal gaat dat als onvruchtbare vrouwen zich baden in dit water, ze dan vruchtbaar worden. Fabel of niet, genoeg vrouwen die het proberen. Er zijn speciale vrouwen die deze vrouwen wassen en na afloopt krijgen de vrouwen een fles heilig water mee. Deze dienen zij ’s avonds mee naar bed te nemen en de volgende dag dienen zij het water op bepaalde lichaamsdelen aan te brengen.

Bizar trouwens als je je bedenkt dat in deze poel tientallen krokodillen leven. Zij zijn echter gewend aan de vele mensen en in sommige gevallen zelfs zo tam dat je ze kunt aanraken. Er staan wel bewakers bij voor de veiligheid.

Bezienswaardigheden Gambia: Bakau, Ocean Bay HotelOp slechts 1,5 km van de heilige krokodillenpoel vind je Ocean Bay Hotel. Dit luxe hotel in het hart van Baku biedt een rustige ligging aan een breed zandstrand, een fijne keuken en een prachtig uitzicht over de Gambia rivier.

Ben jij benieuwd naar al deze bezienswaardigheden in Gambia? Bekijk ons volledige aanbod voor een spetterende (winter)zonvakantie óf boek één van onze scherpe lastminutes.

Fotografie: Damien Pankowiec | Shutterstock

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Zien! Dé bezienswaardigheden van Gambia

  1. Alhoewel dit voor ons een ‘bijkom vakantie’ wordt na 13 wkn revalidatie te hebben mogen afronden, zijn uw tips zeer welkom en nuttig. Kijken uit naar deze 9 dgn!
    Mvrgr Anjo

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *