Vakantie Balatonmeer

Het Balatonmeer, de ‘zee’ van Hongarije

De Zuid-Europese landen zijn populaire vakantiebestemmingen om van de zon te genieten. Maar wist je dat dit ook kan in Hongarije? Aan het Balatonmeer kom je tot rust aan één van de stranden en kun je pittoreske dorpjes bezoeken. En dat voor een prikkie!

Het Balatonmeer in een vogelvlucht

Hongarije kent geen zee; het land ligt tussen haar buurlanden in geklemd. Veel Hongaren noemen het Balatonmeer dan ook ‘de Hongaarse zee’. Het meer, dat in het westen van het land ligt, heeft een oppervlakte van ca. 590 km² en is daarmee het grootste binnenmeer van Midden-Europa. Het water is vrij ondiep, waardoor het in de zomermaanden al snel een aangename temperatuur heeft. Het Balatonmeer wordt omringd door diverse stadjes en dorpjes, met elk hun eigen karakter.

Hongaren noemen het Balatonmeer simpelweg Balaton. De laatste lettergreep, ton, staat in het Hongaars namelijk al voor meer. In feite is de naam Balatonmeer dus onjuist en dubbelop!

Ontelbaar veel stranden

Vakantie Balatonmeer, strandAan het Balatonmeer vind je een kustlijn van maar liefst 296 (!) kilometer. Genoeg plek dus om van de Hongaarse zon te genieten! Op het azuurblauwe water kun je daarnaast diverse watersporten beoefenen. Denk hierbij aan o.a. surfen, zeilen en waterskiën.

Aan de stranden vind je diverse strandtentjes, waar je verfrissende drankjes en Hongaarse lekkernijen kunt bestellen. Houd er wel rekening mee dat je voor de meeste stranden een toegangsprijs van enkele euro’s per dag moet betalen. In de avond zijn de meesten echter gratis te bezoeken.

Ben je op vakantie met kinderen? Ook aan de kleintjes is gedacht! Aan de stranden vind je o.a. glijbanen, zwembaden, speelautomaten en volley- en voetbalveldjes. Naast zwemmen kunnen kinderen dus genoeg ondernemen. Dat maakt het Balatonmeer ook een fijne plek voor gezinnen!

Tal van avontuurlijke activiteiten

Naast relaxen aan het water, kunnen dare devils zich ook prima vermaken aan het Balatonmeer. Op diverse plaatsen is het mogelijk het meer van grote hoogtes te bewonderen door te gaan parasailen of bungeejumpen. Ook kun je een rondvlucht over het meer boeken. The sky is the limit!

Blijf je liever dichterbij de grond? Breng dan een bezoek aan het Annagora waterpark, dat aan de noordoostkant van het Balatonmeer ligt, bij de plaats Balatonfüred. Diverse glijbanen, meerdere zwembaden én een wellnesscentrum staan hier tot je beschikking. Leuk voor volwassenen én kinderen!

Vakantie Balatonmeer, Hotel Annabella In Balatonfüred ligt Hotel Annabella. Kom tot rust aan het privéstrand, relax bij het (verwarmde) buiten- of binnenzwembad en maak gebruik van de uitgebreide wellnessfaciliteiten. Als dat geen relaxte vakantie wordt…

De mooiste dorpjes en steden

Vakantie Balatonmeer, dorpjes en stedenWil jij tijdens jouw vakantie aan het Balatonmeer een flinke dosis cultuur snuiven? Kan ook! Wij nemen je mee langs onze favoriete dorpjes en steden aan het meer.

Aan de noordwestkant van het Balatonmeer ligt Keszthely. Het is de oudste stad aan het meer; Keszthely dateert al uit de Romeinse tijd. Breng een bezoek aan het Festetics kasteel en ontdek één (of meerdere) musea. Leer meer over de geschiedenis van het meer in het Balatonmuseum of ga naar het marsepein-, poppen- of kachelmuseum. Aan jou de keus! En wil je graag helemaal tot rust komen? Rijd dan door naar Héviz, dat op ca. 10 kilometer van de stad ligt. Dit plaatsje beschikt over één van de grootste meren ter wereld met thermaal water. Rondom dit meer vind je diverse wellnessmogelijkheden. Je wordt hier helemaal zen!

Een ander dorpje dat de moeite waard is om te bezoeken, is Tihany, aan de noordoostkant van het Balatonmeer. Door haar ligging op een schiereiland is Tihany erg fotogeniek. Je geniet namelijk op diverse plaatsen van een panoramisch uitzicht over het meer. In het centrum vind je Abdijkerk uit de 15e eeuw, waar vandaag de dag nog een aantal monniken in wonen. Breng een bezoek aan de kerk om kennis te maken met het authentieke Hongarije! Bijzonder: rondom Tihany vind je tal van lavendelvelden. In het dorpje kun je dan ook diverse lavendelsouvenirs kopen en lavendelproducten eten. Denk hierbij aan drank, ijs en chocolade met lavendelsmaak. Zeker de moeite waard om te proeven!

Heb je zin om tijdens jouw vakantie aan het Balatonmeer hele nachten te dansen? Ga dan naar Sofiók, dat aan de zuidoostkant van het meer ligt. Sofiók staat bekend als hét uitgaansdorp van de omgeving. Ga los in één van de discotheken of zing mee in één van de Nederlandse kroegen. Hier kun je een drankje bestellen in eigen taal. Handig! Tijdens de zomermaanden worden er in de openlucht diverse (schuim)feesten georganiseerd, waar bekende DJ’s hun plaatjes draaien. Na jouw nacht dansen kom je helemaal tot rust op een ligbedje aan het strand.

Vakantie Balatonmeer, Hotel Panorama Tijdens een verblijf in Hotel Panorama zal jong en oud zich vermaken. Diverse kinderfaciliteiten en wellness- en sportmogelijkheden staan hier tot je beschikking. Daarnaast maak je in dit hotel in Sofiók gratis gebruik van WiFi. Ideaal!

Genieten van de prachtige natuur

Aan de noordoever van het meer vind je Nationaal Park Balaton-Hoogland, een aanrader voor natuurliefhebbers. Het park is bijna 57.000 hectare groot en beschikt over bijzondere natuurrijke pareltjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgedoofde vulkanen!

Het park bestaat uit maar liefst zes beschermde gebieden met elk hun eigen karakter. Je vindt er o.a. ruim 200 verschillende soorten vogels, diverse grotten, rotsformaties en bossen. Je kunt er gerust één of meerdere dagen voor uittrekken om het park te bezoeken!

Dagtrip naar Boedapest

Vakantie Balatonmeer, BoedapestWil je tijdens je vakantie aan het Balatonmeer meer van Hongarije zien? Binnen ca. anderhalf uur rijden sta je in het centrum van Boedapest! De hoofdstad van het land is onderverdeeld in twee delen (Boeda en Pest), waar van alles te beleven is.

Struin door de statige straten, ga shoppen in de vele winkelstraten en neem plaats in een authentiek restaurant. Ook op cultureel gebied is er genoeg te ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het prachtige operahuis, het Vissersbastion en de Matthiaskerk. Boedapest is zeker een dagtrip waard!

Ben jij ook zo verrast over alle mogelijkheden aan het Balatonmeer? Bekijk dan ons volledige aanbod en boek. Eén ding is zeker: je gaat een veelzijdige vakantie tegemoet!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *