Dakterras Tunis, Tunesië

Een kijkje in de Arabische medina van Tunis (en méér)

Tunis is in menig opzicht een Afrikaanse hoofdstad zoals je van andere Afrikaanse hoofdsteden gewend bent. Drukke wegen, chaotisch verkeer…. Toch heeft het ook zo haar unieke punten. Ga je mee op een unieke ervaring in o.a. de medina?

Tunis in een vogelvlucht

Moskee Tunis (Tunesië)Tunis is niet alleen de hoofdstad van Tunesië, het is ook nog eens de grootste stad. In de stad zelf (zonder de omliggende agglomeraties meegerekend) wonen ruim 1.000.000 mensen.

De stad kent een lange geschiedenis, welke tot wel 3.500 jaar terug gaat. Deze historie zie je vooral terug in het oude Arabische hart vol smalle, kronkelende straatjes en sierlijke gebouwen. En wat dacht je van een medina met op-en-top Oosterse sfeer en piepkleine winkeltjes vol snuisterijen?

Je kunt de stad eenvoudig bezoeken vanuit Hammamet, dat op ca. een uurtje rijden ligt. Ook een dagtrip vanuit het bijna twee uur verderop gelegen Sousse behoort tot de mogelijkheden.

Bijzonder is ook de mix van Arabische, Spaanse, Moorse en Romeinse invloeden. Deze dankt de stad aan het feit dat Tunis op de breuklijn tussen Europa en Arabisch Afrika ligt.

Een kijkje in de medina

Alle grote steden in Tunesië kennen een medina. De grootste en best onderhouden is echter die van Tunis, gevestigd in het hart van de stad. Het letterlijke hoogtepunt van de wijk is de Mosque of El-Zituna, een prachtige moskee uit de 8e en 9e eeuw. De 44 meter hoge minaret torent hoog boven de stad uit en is een goed oriëntatiepunt.

Rondom de moskee vind je talloze souks, ontstaan in de 13e eeuw en in de 18e eeuw grotendeels verbouwd. Neem een kijkje in o.a. de Souq el Attarine (parfummakersmarkt), de Souq des Chechias (voor traditionele wollen hoofddeksels) en de Souq des Etoffes (stoffenmarkt).

Je maakt hier niet alleen kennis met lokale waren, maar krijgt ook een kijkje in de traditionele moslimgemeenschap tijdens een bezoek aan bijv. een badhuis en een van de levendige pleinen die je er vindt.

Opvallend: de media is het drukst bevolkte gebied van de hoofdstad, maar het leven gaat er een stuk langzamer dan je zou verwachten. Een verademing vergeleken bij de souks elders in het land. In Sousse is de medina bijv. een stuk hectischer.

Al lopend door de souk zijn er marktkoopmannen die je vragen mee te komen naar hun dakterras. Weiger niet; de dakterrassen zijn vaak pareltjes en bieden een prachtig uitzicht over de stad. Grote kans dat ze je daarna wel een tapijt of ander waar willen aansmeren, maar zeg gerust ‘nee’.

Andere must see bezienswaardigheden in Tunis

Hoewel je écht de meeste tijd in de medina moet doorbrengen – het is simpelweg het meest charmante deel van de stad – zijn er ook nog een aantal andere bezienswaardigheden te vinden in Tunis:

  • Villa Nouvelle is een straat in het centrum van Tunis, gevuld met prachtige huizen met hoge ramen en smeedijzeren balkons. Je vindt er ook koloniale gebouwen, waaronder het Theatre Municipal. Neem plaats op een terrasje van een van de vele cafeetjes en aanschouw het dagelijkse leven.
  • Op een heuvel ten noorden van Tunis vind je Parc de Belvédère, dat oorspronkelijk door de Fransen werd aangelegd voor hun vrouwen en kinderen. Nu is het een fijne plek om even bij te komen van de chaos in de stad. Je vindt er leuke terrasjes op het eiland midden in het meer, in de zomer zijn er voorstellingen in de theaters in het park en je vindt er een kleine dierentuin.
  • In het zuidelijke deel van de medina vind je Tourbet el-Bey. Dit mausoleum is de laatste rustplaats van voormalige heersers (de Husseiniti dynasty) van het land. Zij regeerden over het land vanaf de 18e eeuw tot aan de onafhankelijkheid.
  • De drukste straat van Tunis is de Avenue Habib Bourguiba. Het verbindt de medina met het nieuwe deel van het de stad. Langs de promenade vind je prachtige art deco en art nouveau gebouwen en op de bankjes in het middendeel bespreken locals de laatste nieuwtjes. Must do: maak een foto bij het I Love Tunis-teken.

Ook doen!

Bardo Museum, Tunis (Tunesië)In de voorstad van Tunis vind je het Bardo Museum, een museum dat om een heel trieste reden wereldwijd in het nieuws kwam. In 2015 kwamen er 21 mensen om het leven bij een aanslag. Zonde, want eigenlijk zou dit museum faam moeten hebben door de prachtige Romeinse mozaïekcollecties en andere verrassende kunstwerken. Neem er zeker een kijkje!

Benieuwd geworden naar Tunis? Boek dan nu een van onze voordelige vakanties in Tunesië. We zijn benieuwd wat jij van de hoofdstad vindt.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *