VROEGBOEK

Vroegboekseizoen: gezinnen kiezen voor Turkije & all inclusive

Het vroegboekseizoen is losgebarsten. Gezinnen boeken het liefst nu al voor de meivakantie. Turkije is daarbij de meest populaire bestemming; het scoort hoge ogen voor goedkope all inclusive vakanties. Dat concludeert dé VakantieDiscounter n.a.v. de boekingen in het vroegboekseizoen van 2024.

De meivakantie is dit jaar van zaterdag 27 april tot en met zondag 5 mei. Scholen mogen deze volgens het ministerie van OCW met een week uitbreiden, omdat Hemelvaart op 9 mei valt. Dit levert geen langere reisduur op; gemiddeld boeken mensen een meivakantie voor 8 dagen.

“Gezien de inflatie is het niet gek dat mensen niet kiezen voor een langere vakantie. Vaak willen ze in de zomer ook nog weg en dan wordt het wel erg duur. Dat de keuze daarom veelal valt op Turkije is logisch; het is simpelweg de meest voordelige all inclusive bestemming voor deze periode”, aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter.

Voor een 8-daagse all inclusive vakantie naar Turkije met twee volwassenen en twee kinderen ben je gemiddeld € 673,- p.p. kwijt. Voor Griekenland en Spanje ligt dit hoger, respectievelijk gemiddeld € 737,- en € 872,- p.p.

Maar liefst 55% van de gezinnen kiest voor een all inclusive vakantie. Bij mensen die zonder kinderen op vakantie gaan ligt dit percentage op slechts 32%.

Vroegboeken voor iedereen

Het vroegboekseizoen is niet alleen populair bij families. “Met hoe meer mensen je op reis gaat, hoe lastiger het wordt om last minute iets naar wens te vinden voor een betaalbare prijs. Daarom is vroegboeken altijd vooral populair geweest bij gezinnen. De huidige trend laat echter ook zien dat mensen zonder kinderen graag nu al zekerheid hebben”, aldus Laura Vlaanderen, van dé VakantieDiscounter.

Wie boekt er nu?

Periode Met kinderen Zonder kinderen
Meivakantie 22% 9%
Zomervakantie 16% 18%
Buiten schoolvakanties 62% 73%

Gezinnen focussen zich nu vooral op de meivakantie. “Hoewel de meivakantie de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, zijn de kosten nog altijd aanzienlijk lager dan in de zomervakantie”, aldus Vlaanderen.

Een 8-daagse vliegvakantie voor 8 dagen met vier personen (2 volwassenen en 2 kinderen) is gemiddeld € 675,- p.p. in deze periode. Voor de zomervakantie is dit gemiddeld € 834,-. Door in de meivakantie weg te gaan, bespaar je zo 24%.

We besparen niet op vakantie

Ondanks de inflatie zijn we niet minder aan vakantie gaan besteden. Sterker nog: de gemiddelde uitgave p.p. voor een 8-daagse vliegvakantie in de meivakantie is met 27% gestegen.

Periode 2023 2024 Verschil
Zonder specifieke periode € 772,- € 781,- +1%
Meivakantie € 687,- € 872,- +27%
Zomervakantie € 887,- € 902,- +2%

* Gebaseerd op geboekte 8-daagse vliegvakanties, gemiddelde prijs p.p. o.b.v. twee personen.

Top bestemmingen in 2024

Overall Meivakantie Zomervakantie
1. Spanje (32%) Turkije (38%) Griekenland (32%)
2. Griekenland (16%) Spanje (20%) Spanje (26%)
3. Turkije (12%) Griekenland (15%) Turkije (12%)
4. Egypte (10%) Italië (5%) Portugal (5%)
5. Portugal (5%) Portugal (3%) Kroatië (5%)