All inclusive

All inclusive verliest terrein bij Nederlandse vakantiegangers

Nederlandse vakantiegangers boeken minder all inclusive vakanties; waar vorig jaar nog 31% van de reiziger voor dit type vakantie ging, is dit nu 28%. Het gemak van dit principe lijkt overboord te worden gegooid, mensen willen zelf weer meer bepalen tijdens hun vakantie. Dat concludeert dé VakantieDiscounter naar aanleiding van boekingen in de zomervakantie.

Hogere uitgaves

Ondanks de inflatie geven vakantiegangers gemiddeld 7% meer uit aan de zomervakantie dan vorig jaar. “Hoewel de prijzen lijken te zijn gestegen, gaan mensen niet korter op reis. Voor een achtdaagse reis voor twee personen wordt dit jaar € 887,- neergeteld, wat vorig jaar nog € 826,- was,’’ aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter.

Top 5 zomerbestemmingen

Nederlanders houden niet van verandering houden; dat blijkt uit de top 5 zomerbestemmingen van 2023. Deze ziet er als volgt uit, vergeleken met het voorgaande jaar:

2023 2022
Spanje (31%) Spanje (34%)
Griekenland (25%) Griekenland (23%)
Turkije (12%) Turkije (15%)
Italië (8%) Italië (7%)
Egypte (3%) Egypte (2%)

Hoewel Turkije in populariteit is afgenomen, blijkt uit recente boekingen dat dit effect zich wel heeft hersteld. “De aardbeving vond plaats in het vroegboekseizoen toen er veel boekingen voor de zomervakantie werden gemaakt. Inmiddels wordt Turkije weer meer geboekt en wordt het verschil met Griekenland steeds kleiner.”

Luchthaven Schiphol trekt weer aan

Nederlanders geven dit jaar weer de voorkeur aan luchthaven Schiphol als vertrekluchthaven. Het aantal mensen dat vanaf hier vliegt is met 5% gestegen ten opzichte van vorig jaar. “Uit de resultaten blijkt dat er een minder negatieve houding is tegenover Schiphol, terwijl de populariteit van andere luchthavens stabiel is gebleven,” aldus dé VakantieDiscounter.