Trends

Pakketreizen voor 2023 worden laat geboekt

Veel mensen moeten hun pakketreis voor komend jaar nog boeken. Het aantal mensen dat last minutes boekt lijkt toe te nemen. Het aandeel boekingen dat tot nu toe naar Griekenland werd gemaakt steeg met bijna 50% ten opzichte van 2022. Hiermee stoot het Spanje van de troon. De ‘eeuwige stad’ Rome heeft Barcelona ingehaald als populairste stedentripbestemming.

*Ruim 1500 respondenten namen deel een het onderzoek uitgevoerd dé VakantieDiscounter, daarnaast is een analyse gedaan op eigen verkoopdata

Slechts 22% van de geënquêteerden geeft aan al een vakantie te hebben geboekt voor 2023. De drijvende kracht hierin zijn een goede prijs (32%) en lange vakantievoorpret (30%). Voor mensen die binnenkort vroeg willen boeken, is zekerheid de grootste reden (43%). Zij willen vooral zekerheid qua hotel. Deze moet aan specifieke wensen voldoen.

Ik kan het nu nog betalen

Van de mensen die al hebben geboekt voor 2023 geeft 11% aan dat ze nu hebben geboekt omdat ze er nu nog geld voor hebben. Financiële onzekerheid speelt ook een grote rol bij de geënquêteerden die kiezen voor een last minute vakantie. Zo wil 13% afwachten wat de inflatie doet met hun budget.

Trends vroegboekingen 2023

dé VakantieDiscounter keek ook naar de boekingen die reeds gemaakt zijn via hun website. Griekenland en Spanje hebben in 2023 van plaats gewisseld ten opzichte van 2022. Het aandeel reizen naar Spanje bleef gelijk (30%), Griekenland steeg van 22% naar 31%. Het beeld voor alle boekingen voor de periode half april t/m september en uitgesplitst naar meivakantie en zomervakantie ziet er als volgt uit:

Overall top 5 Meivakantie Zomervakantie
1. Griekenland Turkije Griekenland
2. Spanje Griekenland Spanje
3. Turkije Spanje Turkije%
4. Portugal Portugal Italië
5. Italië Italië Portugal

*Binnen Griekenland zijn de populairste bestemmingen (overall) Kreta, Rhodos en Kos. In 2022 bestond de overall top 5 in de periode half april tot en met eind september uit Spanje, Griekenland, Turkije, Italië en Portugal.

Gemiddelde reisduur en reissom licht gestegen

De gemiddelde duur van een reis is gestegen van 8,3 dagen in 2022 naar 9,3 dagen in 2023. De gemiddelde reissom voor een vliegvakantie van 8 dagen voor 2 personen is ruim 4,5% gestegen van € 703,- in 2022 naar € 736,- in 2023.

All inclusive vakantie wint terrein, vaker reis per vliegtuig

Het aandeel all inclusive vakanties is met bijna 14% gestegen. Van 36% van het totaal in 2022 naar 41% van het totaal in 2023. Qua vervoer voor het aankomende jaar koos 96% tot nu toe voor het vliegtuig (2022: 92%) en 4% voor de auto (2022: 8%).

Trends stedentrips voor geheel 2023

Opvallend is de eerste plaats voor Rome, die hiermee twee plekken stijgt t.o.v. 2022. Marrakech is – na twee jaar verminderde populariteit door het strenge coronabeleid van Marokko – bezig met een comeback. Het beeld voor stedentrips ziet er als volgt uit:

2023 2022
1. Rome Barcelona
2. Barcelona Valencia
3. Dubai Rome
4. Marrakech Dubai
5. Valencia Lissabon

* Voor stedentrips zijn de boekingen voor het gehele jaar 2023 geanalyseerd. Dit soort vakanties staat los van het vroegboeken en kent geen hoogseizoen.