Onderzoek

94% besteedt vakantiegeld geheel of gedeeltelijk aan de zomervakantie

Ruim 51% van de Nederlanders die vakantiegeld ontvangt, geeft dit volledig uit aan de vakantie. Dat blijkt uit onze recente enquête.

Woordvoerder Laura Vlaanderen: “Iets meer dan de helft van de geënquêteerden besteedt het vakantiegeld in 2019 ook daadwerkelijk volledig aan de vakantie. Dat is wel een stuk minder dan vorig jaar; toen lag dit net rond de 55%. De groep die een deel van het vakantiegeld uitgeeft aan vakantie is groeiende (37% in 2018, 43% in 2019). De groep die helemaal niets aan vakantie besteedt blijf nagenoeg gelijk.”

Als we ons vakantiegeld niet aan vakantie uitgeven…

Waaraan dan wel…? Sparen is het voornaamste doel van het vakantiegeld na daadwerkelijk vakantie vieren. Ruim 52% van de mensen die niets of slechts een deel van hun geld aan vakantiegeld uitgeven, stort dit direct op de spaarrekening. Een ander belangrijk doel is woningverbetering; 17% gebruikt het vakantiegeld voor grote kostenposten in en om het huis.

Voor de mensen die slechts een deel van het vakantiegeld uitgeven aan vakantie, geldt wel dat dit voor het grootste deel naar vakantie gaat. Maar liefst 52% gebruikt 50-75% van zijn vakantiegeld, 35% geeft 25-50% van het vakantiegeld uit aan vakantie.

Bestemmingen en budget

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat een zonvakantie met 88% veruit favoriet is, slechts 5% kiest voor een stedentrip. We willen vooral in Europa op vakantie; 75% van de ondervraagden besteedt hier het vakantiegeld, 25% zoekt het buiten de Europese grenzen.

Qua budget houdt de grootste categorie mensen – 41% van de geënquêteerden – een bedrag aan van € 500,- tot € 1.000,- per persoon. Dit betreft dan de totale kosten voor de vakantie, dus niet alleen de kosten vooraf voor de reis, maar ook het zakgeld ter plaatse. Hierna komt een groep van ruim 20% die een budget hanteert van € 1.000,- tot € 1.500,- per persoon.