Onderzoek

Ruim 50% gebruikt volledige vakantiegeld daadwerkelijk voor vakantie

Vakantiegeld is een jaarlijks terugkerend extraatje waar veel mensen op rekenen. Zo weet ruim 92% vooraf al waaraan ze het wil besteden. Iets meer dan de helft geeft al het geld daadwerkelijk uit aan de vakantie, maar sparen of onderhoud aan het huis zijn ook favoriet. Opvallend is verder dat driekwart niet wacht met boeken tot het geld binnen is. Dat blijkt uit de Nationale Vakantiegeld Enquête die wij onlangs hielden.

Vakantiegeld is erg belangrijk voor Nederlanders, dat blijkt uit ons onderzoek. Zo heeft 92,1% van alle ondervraagden allang een bestemming voor het geld; 56,5% geeft het volledige vakantiegeld daadwerkelijk uit aan vakantie.

Opvallend daarbij is dat slechts 26,3% van de vakantiegangers wacht met boeken tot het vakantiegeld daadwerkelijk binnen is. “Dat betekent dus dat bijna driekwart van de ondervraagden het geld op voorhand al uitgeeft”, concludeert marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter.

Gemiddelde besteding per persoon gestegen

Van degenen die het vakantiegeld aan vakantie besteden, geeft 71,7% het uit aan een bestemming binnen Europa en 85% aan een zonvakantie. Eenmaal op de vakantie blijken we ook veel uit te geven. Gaf 35,5% van de reizigers vorig jaar gemiddeld € 500 – 1000,- per persoon aan vakantie uit, dit jaar steeg dat naar 40,5%.

“Toch zijn er ook mensen die hun vakantiegeld liever aan iets anders uitgeven”, signaleert Keukenmeester ook. “Zo gebruiken zij het dit jaar ook om te sparen (25,7%) en om grote posten in en om huis te bekostigen (21,2%). Opvallend is wel dat deze groep minder spaart dan vorig jaar; toen was dit percentage nog 35,1%.”