Gezond op reis

Reizigers verdiepen zich onvoldoende in vaccinaties

Vaccinaties zijn een belangrijk onderwerp voor als je op vakantie gaat. Toch blijkt maar 63,5% van alle vakantiegangers zich vooraf te verdiepen in welke inentingen het nodig heeft. Zo zou meer dan de helft zich niet laten inenten voor landen als Turkije, terwijl dat wel geadviseerd wordt. Dat blijkt uit de Vaccinatie Enquête die wij onlangs hielden.

Voor 13% van de vakantiegangers die zich niet verdiept in vaccineren, is het een bewuste keuze. Zij geloven dat ze prima zonder kunnen. De rest van de reizigers zegt dat ze zich niet verdiept in vaccinaties, omdat deze niet nodig zijn voor de vakantiebestemming. “Dat is een risico”, waarschuwt marketingmanager Thijs Keukenmeester van dé VakantieDiscounter. Zo zou slechts 51,3% van de geïnterviewden zich niet laten inenten voor Turkije, terwijl dit wel het advies is. “Dat percentage is zelfs nog hoger bij landen als Bulgarije, Kroatië, Macedonië en Slovenië.”

16% weet niet waarvoor ingeënt is

Van degenen die zich wel laten inenten voor hun vakantie, verdiept 60% zich hiervoor op internet. 18% gebruikt de reisorganisatie waarbij het geboekt heeft als informatiebron. Populair om de inentingen te laten zetten, zijn GGD met 39,6% en de huisarts met 33,7%. Degenen die geen voorkeur hebben voor de plek om te laten vaccineren, vertegenwoordigen 11,7%. Opvallend daarbij is dat 16% van de reizigers die ingeënt is, niet weet waarvoor. De verschillen in geslacht, de provincie waarin gewoond werd en de leeftijd van de geënquêteerden ontliepen elkaar weinig.