Reisvaccinaties Europa

Reisvaccinaties alleen nodig buiten Europa? Mis!

Denk je aan reisvaccinaties, dan denk je vast niet gelijk aan bestemmingen binnen Europa. Toch worden voor diverse Europese reisbestemmingen wel degelijk vaccinaties geadviseerd. In landen als Bulgarije, Turkije, Kroatië, Macedonië en Slovenië komen vervelende ziektes voor. Maar geen nood: tegen de meeste ziektes zijn reisvaccinaties beschikbaar die je prima beschermen. Zo kun je veilig en onbezorgd van jouw vakantie genieten!

Verdiep jij je in reisvaccinaties?

Vorig jaar en ook dit jaar hielden we een uitgebreid onderzoek onder reizigers naar vaccinaties. En daar kwamen best schokkende feiten uit. Waar vorig jaar 64% van de reizigers aangaf zich te verdiepen in de nodige inentingen voor hun vakanties, blijkt dat een jaar later te zijn gedaald naar 58%. Van de overige reizigers zegt 12% zich niet te verdiepen in vaccinaties en 30% doet dat soms, afhankelijk van de vakantiebestemming.

Beperk zelf de risico’s

Wist je dat ziektes zoals hepatitis A, buiktyfus en reizigersdiarree worden verspreid door slechte hygiëne? Je kunt het risico hierop eenvoudig zelf beperken. Zo is het altijd raadzaam om een desinfecterende handgel bij je te dragen. Daarnaast is het zaak dat je altijd je handen wast voordat je gaat eten, of na een toiletbezoek. Verder is het ook zaak om waakzaam te zijn op het voedsel in het buitenland.

Dit dat zijn slechts enkele voorbeelden om zelf de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Bekijk ook de tips van Thuisvaccinatie.nl voor nog meer advies.

Reisvaccinaties in Europa

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zijn niet alle risico’s te vermijden en is het raadzaam om voor sommige landen wel een vaccinatie te laten zetten. Ook binnen Europa is dit van belang. En dat weten maar weinig mensen, zo bleek ook uit ons onderzoek.

Voor Bulgarije, Turkije, Kroatië, Macedonië en Slovenië kunt je onder meer vaccinaties nodig hebben tegen reizigersziekten zoals hepatitis A, hepatitis B en (in sommige gevallen) buiktyfus.Wil je meer informatie over de geadviseerde vaccinaties voor deze landen? Bekijk dan de vaccinatieadviezen hieronder.

Het is belangrijk om je ruimschoots voor vertrek te laten informeren over vaccinaties. Sommige vaccins moeten namelijk meerdere keren worden toegediend (met vaststaande tussenpozen) voordat ze optimaal beschermen tegen de reizigersziekte in kwestie. Daarnaast heeft een vaccin, wanneer het eenmaal is toegediend, tijd nodig om de bescherming op te bouwen.

Let op! Dit zijn globale adviezen. Afhankelijk van jouw gezondheidssituatie, verblijfsduur en andere factoren, kunnen bepaalde vaccins wel of juist niet aan jou worden geadviseerd.

  • Bulgarije: DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A vaccinatie. Bij een langer verblijf kan ook een vaccinatie tegen buiktyfus, hepatitis B of rabiës nodig zijn.
  • Turkije: DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A vaccinatie. Bij een verblijf langer dan drie maanden is ook een vaccinatie tegen buiktyfus, hepatitis B of rabiës aan te raden.
  • Kroatië: DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A vaccinatie. In sommige gevallen is ook een teken encefalitis vaccinatie raadzaam. Deze beschermt je tegen een virus dat een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Bij een verblijf langer dan drie maanden is ook een vaccinatie tegen buiktyfus, hepatitis B of rabiës aan te raden.
  • Macedonië: DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A vaccinatie. Bij een verblijf langer dan drie maanden is ook een vaccinatie tegen buiktyfus, hepatitis B of rabiës aan te raden.
  • Slovenië: DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) en hepatitis A vaccinatie. Als je in de periode maart tot en met november langer dan vier weken in de natuur van Slovenië verblijft wordt ook een teken encefalitis vaccinatie geadviseerd. Deze beschermt je tegen een virus dat een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Bij een verblijf langer dan drie maanden is ook een vaccinatie tegen buiktyfus, hepatitis B of rabiës aan te raden.

Meer weten over deze reisbestemmingen of een andere land? Je vindt alle informatie over reisvaccinaties in Europa (en ook daarbuiten overigens) op de website van Thuisvaccinatie. Zij komen aan huis om vaccinaties te zetten, hoe ideaal! (bekijk hier hun werkwijze)

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 reacties op “Reisvaccinaties alleen nodig buiten Europa? Mis!

  1. Je kunt je ook laten vaccineren tegen teken-encefalitis (FSME). Een nare ziekte die door besmette teken overgebracht wordt, en die voorkomt in o.a. Duitsland, Oostenrijk, Scandinavië en de Baltische landen. Als je gaat kamperen of veel wandelt in de natuur is dit vaccin aan te raden. Wij hebben ons via thuisvaccinatie.nl laten vaccineren tegen FSME voor onze kampeerreis door de Baltische landen.

  2. Ja, ik las het ergens anders ook al en was verbaasd! Turkije wist ik, maar Bulgarije, Kroatië, Macedonië en Slovenië niet!

  3. Ik ben, misschien wel onterecht, bang dat de vaak commerciële entingsbureaus je toch over-vaccineren.
    Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen enten, maar soms is het middel erger als de kwaal en meteen onnodig kostbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *