Tips voor een veilig dagje strand met kinderen

Zo ga je voor een veilig stranddagje met jouw kind(eren)

Zandkastelen bouwen, de golven trotseren, een ijsje halen bij de plaatselijke beachbar: niets fijner dan met het gezin een dagje aan het strand doorbrengen tijdens jullie zonvakantie. Maar… een ongeluk zit in een klein hoekje & je bent je kind(eren) zo kwijt. Hier wat handige tips om jullie stranddag veilig door te brengen.

Waar breng jij jouw stranddag door?

Laten we vooropstellen; een ongeluk kan overal gebeuren en je hoeft maar een keer met je ogen te knipperen en kinderen zijn verdwenen.

Toch beperk je de risico’s door op de juiste plek een zondagje in te lassen. Ga alleen daar zonnen, waar zwemmen ook mag. Vermijd plekken waar vlaggen zijn uitgehangen i.v.m. stroming. En zoek een plek waar strandwachten aanwezig zijn.

In Europa bestaat daarnaast het Blauwe Vlag-keurmerk. Stranden die hiervan zijn voorzien, worden gekenmerkt als schoon en veilig. Dit zijn prima plekken om met jouw kinderen een dagje door te brengen. Veelal zijn dit ook stranden die langzaam aflopen in zee.

Voorkom het kwijtraken van jouw kind(eren)

Je wilt er eigenlijk niet over nadenken, maar weet je hoeveel kinderen er jaarlijks aan stranden uit het zicht van hun ouders raken? Hoewel het vaak goed afloopt, is het wel flink schrikken.

Laat je niet afleiden tijdens het toezicht houden op jouw kinderen. Leg die mobiele telefoon bijv. aan de kant, ga niet actief sporten met je medereizigers en drink zeker geen alcohol.

Een minuut niet opgelet lijkt misschien kort, maar die korte tijd kan voldoende zijn om jouw kind kwijt te raken. Ga je samen het water in? Zorg dat je je op maximaal een armlengte van jouw kind bevindt.

Maak daarnaast afspraken met jouw kinderen. Tot hoever mogen ze lopen bijvoorbeeld? Waar mogen ze wel of niet zandkastelen bouwen? En wat is de maximale diepte tot waar ze het water in mogen? Uiteraard hangen de afspraken wel samen met de leeftijd en wijsheid van jouw kind.

Ook goed om te weten:

  • Vlinderbandjes lijken misschien de veiligste manier om in zee te gaan met je kinderen, maar… wist je dat deze bij wind, stroming en zeeslag juist een averechts (en dus onveilig) effect hebben? Doe deze alleen om in zwembaden en bij stilstaand water.
  • Dezelfde vuistregel geldt voor andere oplosbare speeltjes, zoals luchtbedden en opblaasbanden. Skip deze op zee & laat ze hier enkel mee spelen in het zwembad van jouw hotel.
  • Ga bij kleine kinderen zonder diploma’s niet verder dan tot kniediepte van jouw kind. Een kind dat omvalt, kopje onder gaat en in paniek raakt, is zonder hulp verloren.

Toch kwijt? Zo vind je elkaar terug!

Waar je op straat kan verwijzen naar straatnaambordjes, wordt dit op het strand een stuk lastiger. Spreek daarom – feitelijk nog voor de strandtas is uitgepakt – een herkenningspunt af. Dat kan de strandbar achter jullie zijn of die opvallend gekleurde parasol van de buurman. Hoewel dat laatste ook risico’s met zich meebrengt. Wat als de buurman weggaat? Waar mogelijk; pak een vast punt.

Kinderen in paniek kunnen de gemaakte afspraak vergeten of zijn zo ver uit de buurt, dat ze de weg niet weten te vinden. Wat dan te doen?

  • Waarschuw de evt. aanwezige lifeguards of reddingsbrigade.
  • Wist je dat verdwaalde kinderen vaak met de zon in de rug weglopen? Meisjes met lang haar lopen vaak tegen de wind in. Kinderen gaan echter zelden het water in als ze verdwaalt zijn.
  • Ben je met meerdere mensen? Zorg dat er één persoon achter blijft op de plek waar jullie zaten. Grote kans dat het kind uiteindelijk wel de weg weet te vinden en dan moet het zeker geen eenzame plek aantreffen.

Heb je jouw kind teruggevonden? Word vooral niet boos, maar troost. Grote kans dat hij of zij net zo is geschrokken als jij!

Handig zijn de zogenaamde SOS-bandjes. Deze bandjes doen vaak aan de all inclusive bandjes denken. Met dat verschil dat je jouw 06-nummer erop kan schrijven. Als je jouw kind kwijt bent, is het wél handig jouw telefoon bij de hand te hebben.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *