Zonvakantie Meer van Ohrid

Op vakantie naar het Meer van Ohrid? Check deze tips

Ga jij binnenkort op vakantie naar het Meer van Ohrid in Macedonië? Met deze tips weet je in no time alles over jouw vakantiebestemming. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je van tevoren een beetje inleest. Wij helpen je op weg met deze tips voor een vakantie aan het Meer van Ohrid. Na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie aan het Meer van Ohrid.

Waar ligt het Meer van Ohrid?

Het Meer van Ohrid ligt in het zuidwesten van Macedonië, op de grens met Albanië. Een deel van het ca. 349 km2 grote Meer van Ohrid hoort bij Albanië. Vanwege de oppervlakte van het meer – ter vergelijking; het Italiaanse Gardameer is ongeveer net zo groot – voelt het eigenlijk net als een zee.

Het Meer van Ohrid is met een maximale diepte van 296 meter een van de diepste meren van Europa. En de oudste. De geschiedenis gaat zo’n vijf miljoen jaar terug in de tijd. Tel al deze cijfers bij elkaar op en het is niet verrassend dat het meer een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft veroverd.

Waar staat het Meer van Ohrid bekend om?

Vakantie Meer van Ohrid tipsIn onze boekingscijfers zien wij dat vakanties naar Macedonië en dan met name naar het Meer van Ohrid de laatste jaren flink zijn toegenomen. Niet zo gek ook; je kunt er relatief goedkoop een heerlijke zonvakantie beleven. Mét strand & verkoeling binnen handbereik.

Aan de oevers van het Meer van Ohrid is het uitstekend vertoeven. Actieve vakantiegangers kunnen diverse watersporten beoefenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ritje op de bananenboot of jetskiën? Wie het liever wat rustiger aan doet kan een bootje huren of gaan waterfietsen.

Ultiem relaxen behoort ook tot de mogelijkheden; al moet je er wel rekening mee houden dat een deel van de stranden aan het Meer van Ohrid kiezelstranden zijn. Ligbedjes – die je overigens op veel plekken kunt huren – en waterschoenen zijn dus geen overbodige luxe. Daarnaast is een deel van de ‘stranden’ aangelegd met betonblokken en kun je bijvoorbeeld met een zwemsteiger het water in. Een van de bekendste voorbeelden is Golden Beach, vlakbij het stadje Ohrid.

Zien & doen aan het Meer van Ohrid

Vakantie Meer van Ohrid tipsDe naam verklapt het al een beetje; het stadje Ohrid ligt aan het Meer van Ohrid. Dit is misschien wel een van de leukste plaatsen aan het meer, of misschien wel van heel Macedonië. Het is een badplaats vol gezelligheid; je vindt er een lange boulevard met tal van restaurants, bars, winkeltjes en hippe beachclubs.

Ohrid kent daarnaast een rijke geschiedenis die zeker de moeite waard is. Welke bezienswaardigheden in Ohrid je niet mag missen? Deze bijvoorbeeld:

  • Beklim de berg van Ohrid en loop naar de top, waar de ruïne van Fort Samuel pronkt. Het originele pand is ca. duizend jaar geleden gebouwd en is nog deels intact. Zo zijn er nog vier torens en kilometers aan stadsmuur te bewonderen.
  • Het antieke Griekse theater van Ohrid is pas een eeuw geleden herontdekt, ondanks dat het al eeuwenoud is. Sinds de vondst wordt het theater ingezet voor o.a. concerten en andere evenementen. Neem hier zeker een kijkje en check voor aanvang van jouw vakantie of je nog kaartjes kunt scoren voor een concert.
  • Er zijn in Ohrid heel veel keuzes wanneer het op kerken aankomt. Een van de indrukwekkendste is de Sveti Bogorodica Perivlept. Deze kerk heeft schitterende religieuze muurschilderingen.

Nog meer dingen om te doen in Ohrid

Naast deze must-sees in Ohrid, biedt het Meer van Ohrid nog meer leuke dingen om te doen & zien.

  • Als je foto’s van het Meer van Ohrid voorbij ziet komen, is de kans groot dat de Sveti Jovan Kaneo-kerk op de plaatjes voorkomt (zie ook de hoofdfoto van dit artikel). Deze orthodoxe kerk – die op ca. een kwartiertje lopen van Ohrid ligt – stamt vermoedelijk uit de 13e Met name het uitzicht over het Meer van Ohrid is fenomenaal.
  • Natuurliefhebbers mogen een bezoek aan Nationaal park Galičica zeker niet overslaan. Dit natuurgebied leent zich uitstekend voor een flinke wandeling of mountainbiketocht. Je vindt er veel bijzondere flora en fauna, waaronder vlinders, vogels en zelfs beren. Echter durfals kunnen er paragliden!
  • Een bezoek aan Nationaal park Galičica combineer je gemakkelijk met het klooster van St. Naum en het museum Bay of Bones. In dit museum maak je kennis met het leven aan het meer zo’n tien eeuwen voor Chr. Ook leuk voor kinderen.

Nog meer dingen om te doen bij het Meer van Ohrid

De beste reistijd voor het Meer van Ohrid

Wat de beste reistijd is voor een vakantie naar het Meer van Ohrid is afhankelijk van jouw wensen. Wil je vooral luieren en aan je kleurtje werken? Dan zijn de maanden juli en augustus – waar de temperatuur oploopt tot een graad of 27, met uitschieters boven de 30 °C – de beste maanden. Als je relaxen in de zon wilt combineren met leuke uitstapjes, zijn de maanden juni en september ideaal. Je kunt dan rekenen op temperaturen van zo’n 24 °C. In de meivakantie kan het kwik al oplopen boven de 20 °C, maar zijn aangename temperaturen niet gegarandeerd.

Waar verblijven rond het Meer van Ohrid?

Vakantie Meer van Ohrid tipsUiteraard is de omgeving van belang, maar hoe mooi is het als je een toplocatie kunt combineren met een goed hotel of appartementencomplex? In plaats van eindeloos te zoeken helpen we je een handje op weg door enkele toppers aan het Meer van Ohrid uit te lichten:

  • Wil je een vakantie vieren in een rustig gelegen hotel? In Hotel Tino Sveti Stefan heerst een gemoedelijke sfeer, ondanks dat je wel meerdere zwembaden en wellnessfaciliteiten tot jouw beschikking hebt. Het Meer van Ohrid ligt om de hoek en wanneer je wat meer drukte wilt, ben je binnen no time in het centrum van Ohrid.
  • Villa Veron is niet zonder reden een van onze populairste accommodaties aan het Meer van Ohrid. Dit kleinschalige hotel heeft een uitstekende ligging op 100 meter van het meer en vlakbij het centrum van Ohrid. Het uitgebreide ontbijtbuffet, de comfortabele kamers en de uitstekende service van de broers Veronovski zorgen voor een heerlijke vakantie.
  • Dé ideale accommodatie voor gezinnen? Dat is zonder twijfel Izgrev Spa & Aquapark. Naast het waterpark met spectaculaire glijbanen, beschikt dit hotel over een ligging aan het Meer van Ohrid, een prachtig infinityzwembad en fijne sport- en wellnessfaciliteiten.
  • All inclusive verblijven aan het Meer van Ohrid? Dan ben je bij Hotel Granit aan het juiste adres. Dit hotel ligt direct aan het Meer van Ohrid en biedt daarnaast o.a. een zwembad, tennisbaan, meerdere restaurants en kinderfaciliteiten.

Nog meer tips voor een vakantie aan het Meer van Ohrid

  • Als je veel in korte tijd wilt zien & doen rondom het Meer van Ohrid, is een huurauto ideaal. Deze regel je gemakkelijk via ons tijdens het boeken.
  • ’s Avonds kan het – ook in de zomermaanden – behoorlijk afkoelen bij het Meer van Ohrid. Een jasje of vestje is dan ook geen overbodige luxe.
  • In Macedonië betaal je de Denar. Voor € 1,- krijg je ongeveer 62 Macedonische Denar. Je vindt op veel plekken – met name in Ohrid – pinautomaten en wisselkantoren. Het is aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.
  • Uit eten gaan is in Macedonië over het algemeen een stuk goedkoper dan in Nederland. Hoewel je aan het toeristische Meer van Ohrid steeds meer betaalt voor een maaltijd, kun je zeker nog voor ca. € 10,- een hoofdgerecht bestellen. Op de menukaarten vind je voornamelijk vlees- en visgerechten. Alcoholliefhebbers worden blij van de Macedonische wijn en zelfgestookte raki.

Met bovenstaande informatie en tips voor een vakantie aan het Meer van Ohrid, wordt jouw trip zeker een succes. Ga jij je koffers al pakken?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *