Doen in Ohrid, Macedonië

Buiten de gebaande paden: 7x doen in Ohrid

Macedonië staat niet bovenaan de wishlist van veel vakantiegangers. Ten onrechte, vinden wij. Want Macedonië, en met name het Meer van Ohrid, is een schitterende (én nog vrij goedkope) vakantiebestemming. Een ander groot pluspunt; de vriendelijke en gastvrije bevolking én de charmante stad Ohrid.

Er is genoeg te beleven rondom het Meer van Ohrid. In dit artikel staat de naamgever van het meer centraal; de stad Ohrid. Je vliegt al in ca. 3 uur naar deze veelzijdige stad, die aan de noordoostkust van het meer ligt. Ohrid is de zevende stad van Macedonië en telt ca. 42.000 inwoners.

De pittoreske straatjes en schattige huisjes laten de geschiedenis van de Republiek Macedonië in het klein zien. En dat is zeker de moeite waard! Het maximale uit jouw vakantie in Ohrid halen? Werk dit lijstje met to do’s af en het komt helemaal goed.

1. Bezoek het antieke theater

Doen in Ohrid, Macedonië: antieke theater Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Ohrid; het barst van de historische bezienswaardigheden. Een echte must see is het antieke theater dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat bezoeken.

Frappant detail is dat dit Griekse theater waarschijnlijk in de 2e eeuw voor Christus werd gebouwd, maar pas in de vorige eeuw is ontdekt. Het lag al die jaren verstopt en is daardoor goed bewaard gebleven.

Tegenwoordig worden er rondleiding gegeven en is het in de zomer het thuis voor concerten en evenementen. Kijk wat er te doen is tijdens jouw vakantie en neem plaats op de trappen waar duizenden jaren geleden al mensen zaten.

2. Ga het water op

Wij houden ervan, boottochtjes. Als je aan het Meer van Ohrid verblijft is een boottochtje dam ook eigenlijk een must. Vanuit Ohrid worden diverse boottochten aangeboden over het meer, bijvoorbeeld richting het St. Naum klooster.

In dit 10e-eeuwse orthodoxe klooster ligt de heilige Naum begraven. Het verhaal gaat dat je zijn hartslag nog kunt horen als je een oor op zijn graf legt. Onderweg meert de boot o.a. aan bij de Bay of Bones, een openluchttheater dat haar naam dankt aan de vele dierlijke botten die er zijn gevonden. Hier beleef je hoe de inwoners van Macedonië zo’n 10 eeuwen voor Christus leefden in paalwoningen boven het water.

Doen in ohrid, hotel mizo Direct aan het Meer van Ohrid verblijven? Dat kan in Hotel Mizo. Met dank aan het grote zwembad, de vele sportfaciliteiten en het à la carte restaurant is jouw vakantie in Macedonië sowieso geslaagd.

3. Maak prachtige foto’s in de Sveti Jovan Kaneo kerk

Doen in Ohrid, Macedonië: Sveti Jovan KaneoAls je nog niet genoeg hebt van al die oude gebouwen moet je ook zeker de Sveti Jovan Kaneo kerk bezoeken. Deze kerk is gebouwd op het mooiste plekje van Ohrid; de klif die het verst het meer in ligt. Daardoor wordt de kerk aan drie kanten omgeven door water. Naar verluidt stamt deze kerk uit de 13e eeuw, maar helemaal zeker weten doet men dat niet. Hoe dan ook; de Sveti Jovan Kaneo kerk is schitterend!

4. Slenter over de boulevard

Ohrid heeft naast al die oude bezienswaardigheden een hele gezellige boulevard. Verwacht geen restaurants en bars afgeladen met toeristen, maar wel leuke kraampjes met authentieke artikelen. Neem plaats op één van de bankjes en geniet van het uitzicht over het meer en de vele mensen die langslopen.

5. Zoek het hogerop

Doen in Ohrid, Macedonië: Fort SamuelVoor een geweldig uitzicht over de stad (en ook het meer trouwens!) beklim je de berg van Ohrid, waar je op de top de ruïnes van Fort Samuel vindt. Dit fort is meer dan duizend jaar oud en stamt uit de tijd dat Macedonië onderdeel was van het Eerste Bulgaarse Koninkrijk.

Van de oorspronkelijke achttien torens staan er nog vier overeind, maar met name de oude stadsmuren maken de klim omhoog de moeite waard. Zet nog even een paar passen extra om vanaf de muren getrakteerd te worden op een schitterende uitzicht over het Meer van Ohrid.

doen in ohrid, Laki Hotel & Spa Dichtbij alle hotspots overnachten? Kies voor Laki Hotel & Spa. Groot pluspunt; je kunt hier verblijven o.b.v. all inclusive. Even relaxen na een dagje slenteren door Ohrid doe je in het wellnesscentrum.

6. Relaxen, eten en dansen in een beachclub

Net buiten Ohrid vind je de beachclub Cuba Libre. Je kunt hier genieten van het lekkere weer op een ligbedje mét een cocktail in je hand. Dineren aan de waterkant met een schitterend uitzicht over het meer is hier ook mogelijk. In de avond kunnen de voetjes van de vloer. Pak dus vooral een leuk swingjurkje in.

Doen in Ohrid, Aleksander Villa Nabij beachclub Cuba Libra ligt het kleinschalige Aleksander Villa. Neem een duik in het binnen- of buitenzwembad en geniet tijdens je verblijf in Ohrid van diverse wellness- en fitnessfaciliteiten.

7. Bekijk verschillende bouwstijlen

Doen in Ohrid, Macedonië Sveti Sophia Nou, tot slot nog één oud gebouw dan, omdat ‘ie zo mooi is. De 9e-eeuwse Sveti Sophia kerk is één van de belangrijkste monumenten van de stad. Net als Fort Samuel stamt de kerk uit het Eerste Bulgaarse Koninkrijk. De kerk is in de loop der jaren meerdere keren aangepast en je ziet dus veel verschillende bouwstijlen. Mede daarom behoort de Sveti Sophia kerk tot de belangrijkste architectonische hoogtepunten van Macedonië.

Hopelijk belandt Ohrid na dit artikel op jouw wishlist. Dan kun je zelf binnenkort dit lijstje gaan afstrepen én ontdekken wat de stad nog meer te bieden heeft. Nu meteen boeken? Check ons volledige aanbod naar Ohrid en het Meer van Ohrid.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

3 thoughts on “Buiten de gebaande paden: 7x doen in Ohrid

  1. Al een paar keer naar Macedonië geweest en in sept weer het is een prachtig land veel te zien en het meer is prachtig

  2. In juni voor de 4e x terug naar Macedonië..zo prachtig daar zo groen en lieve mensen, heerljjk eten..en betaalbaar..veel te zien!
    Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *