Doen aan het Meer van Ohrid

Afvinken! 8x doen aan het Meer van Ohrid

Heb jij een vakantie naar Macedonië op de planning staan of wil je nog (ooit, ooit) naar dit prachtige Balkan-land? Houd dan zeker dit lijstje bij de hand. Want pas als je dit allemaal hebt gedaan, heb je optimaal vakantie gevierd in de populairste vakantiebestemming van het land, het Meer van Ohrid.

Meer van Ohrid in een notendop

Macedonië is geen standaard zonbestemming. Simpelweg omdat er een kustlijn ontbreekt. Toch kun je er – en dat weet niet iedereen helaas – wel degelijk aan het strand genieten. Het Balkan-land herbergt namelijk het prachtige Meer van Ohrid.

Het meer heeft een oppervlakte van ca. 350 km² en is het diepste meer van Europa. Het is daarnaast ook nog eens een van de oudste meren van het continent en je vindt er diersoorten die nergens anders voorkomen. Een bijzonder én indrukwekkend pareltje dus!

Het Meer van Ohrid is overigens niet alleen het meer; ook de omliggende regio – direct ook de populairste vakantiebestemming van Macedonië wordt zo genoemd. Tijd om je mee te nemen naar dit gebied, want er is genoeg te doen!

1. Ontdek de charme van Ohrid

Doen aan het Meer van Ohrid: OhridHet Meer van Ohrid dankt haar naam aan een van de bekendste plaatsen rondom het meer, Ohrid. Als je van cultuur houdt, zit je hier goed.

Zo kun je o.a. het antieke theater van Ohrid bezoeken, dat niet zonder redenen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het theater is overigens al eeuwen oud, het stamt uit de Griekse tijd, maar werd pas een eeuw geleden ontdekt. Nu is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je kunt er rondleidingen krijgen of een concert of evenement bijwonen.

Of beklim de berg van Ohrid. Op de top staat de ruïne van Fort Samuel. Er staan nog vier torens en kilometers aan stadsmuur overeind. Maar dat is niet waarom je je aan de klim hebt gewagen. Het gaat vooral om het geweldige uitzicht!

Doen aan het Meer van Ohrid; logeren in Mizo HotelDit en nog meer van Ohrid ontdekken? Hotel Mizo ligt op loopafstand van het oude centrum van Ohrid en biedt o.a. een zwembad met uitzicht over het meer, tal van sportfaciliteiten en een restaurant aan het strand.

2. Bewonder het uitzicht vanaf Sveti Jovan Kaneo

Ga jij voor de beste vakantiefoto’s? Maak dan vanuit het historische centrum een wandeling naar de even verderop gelegen Sveti Jovan Kaneo.

De kerk is gebouwd op een heuvel die ver in het meer staat; je wordt op drie plekken omgeven door water. Een geweldig uitzicht is gegarandeerd! Als je nog een stukje hoger loopt, kun je het meer én de kerk – die vermoedelijk uit de 13e eeuw stamt – samen op de foto zetten.

3. Bezoek het openluchtmuseum Bay of Bones

Even buiten Ohrid vind je Bay of Bones, een baai die haar naam dankt aan de grote hoeveelheid dierlijke botten die er ooit werden gevonden.

Het is een openluchtmuseum dat zich richt op voorlichting. Ze willen je graag laten zien hoe de inwoners hier vermoedelijk zo’n 10 eeuwen voor Christus leefden. In paalwoningen, hoog boven water. Het is tevens een populaire duikplek.

4. Neem een kijkje bij het St. Naum klooster

Doen aan het Meer van Ohrid: St NaumAan de zuidelijke oevers van het Meer van Ohrid ligt het klooster van Sveti Naum. Het 10e eeuwse orthodoxe klooster is opgericht en vernoemd naar de heilige Naum. Hij ligt hier nu begraven en volgens de locals kun je zijn hartslag nog horen als je een oor op zijn graf legt.

Vind je dat iets te luguber? Bewonder dan vooral de iconen en fresco’s waarmee het klooster versierd is. Een andere populaire activiteit rondom het klooster? Het maken van foto’s van de vele pauwen die er rondscharrelen.

5. Maak een boottocht over het Meer van Ohrid

Als je aan een meer verblijft, moet je wat ons betreft ook minimaal één keer het meer op. Er worden gelukkig diverse boottochten aangeboden, met name vanaf Ohrid. Boek bijvoorbeeld een dagtocht over het meer met een bezoek aan warmwaterbronnen en het eerdergenoemde Sveti Naum klooster.

6. Bezoek de Vevčani warmwaterbronnen

Over bronnen gesproken; deze vind je niet alleen in het meer. Op een half uurtje rijden van Ohrid vind je Vevčani. Dé bezienswaardigheid van dit dorpje zijn de bronnen op de oostelijke helling van de berg Jablanica. Ze bevinden zich door deze ligging op een hoogte tussen de 900 en 1.600 meter boven zeeniveau.

7. Geld vooral in je zak laten

Macedonië is (nog!) minder populair en toeristisch dan veel Zuid-Europese vakantiebestemmingen. Dit heeft één groot voordeel; het is er nog betaalbaar. Uitgebreid dineren kost hier slecht een habbekrats in vergelijking met Nederland. Hoe fijn!

8. Bezoek twee landen in één vakantie

Het Meer van Ohrid ligt dicht tegen de grens van Albanië aan. Vanaf de stad Ohrid is het bijvoorbeeld maar een half uurtje rijden. Steek – bij voorkeur middels een excursie – de grens over en ontdek twee landen in één vakantie. Met name de hoofdstad Tirana is een aanrader! De totale reistijd van 2,5 uur vanaf Ohrid is meer dan de moeite waard.

9. Verblijf in een van onze populaire hotels

Doen aan het Meer van Ohrid, MacedoniëJe hebt een ruime keuze aan hotels, appartementencomplexen en campings rondom het Meer van Ohrid. En misschien zie je door de bomen het bos al niet meer. Met deze favorieten helpen we je graag op weg!

  • Wil je ultiem relaxen en een prachtige zonsondergang vastleggen? Bij Villa Sveti Stefan kun je genieten van een heerlijk zwembad en een prachtig uitzicht over het Meer van Ohrid. Bezoek de hotspots van Macedonië en jouw vakantie is compleet!
  • Hotel Granit ligt niet alleen direct aan het Meer van Ohrid, maar ook aan het strand. Het hotel biedt daarnaast nette kamers, een zwembad met apart kinderbad, diverse sportfaciliteiten en gratis WiFi in de openbare ruimte. Heb je meer nodig voor een ontspannen zonvakantie?
  • Aan het Meer van Ohrid verblijven, maar een stukje weg van het populaire Ohrid? In Struga vind je Hotel Makpatrol. Vanuit de tuin loop je via een pad zo naar het strand en het idyllische centrum bereik je eenvoudig per bus. Deze stopt direct voor het hotel. Je kunt er daarnaast rekenen op een zwembad, diverse sportfaciliteiten en restaurant met all inclusive mogelijkheid.

Weet jij al wat je allemaal wilt doen aan het Meer van Ohrid?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

14 thoughts on “Afvinken! 8x doen aan het Meer van Ohrid

    1. Ga als het kan naar het klooster met de boot vanaf het vertrekpunt, schitterend ik was er in juni maar wat een omgeving, fantastisch ga met de kleine bootjes mee door een soort reservaat niet te geloven, ga niet met het aanbod van een reisbureau de omgeving verkennen. ga met een particulier iemand die met zijn auto rondrijd en alles laat zien waar reisbureau niet aan kunt tippen. ik weet niet meer, wat wij betaalden voor 4 pers de hele dag incl eten en drank ik dacht 25 euro pp, nou die man hebben we ook een flink fooitje gegeven het was fantastisch.

  1. Wij gaan binnenkort maar vragen ons af waarom Skopje nooit genoemd word. Kun je daar vanuit Struga of Ohrid met ov naar toe voor een dagje?

    1. Het kan wel, maar met de auto is het al ruim 2,5 uur vanuit Ohrid naar Skopje. Er zijn dus weinig vakantiegangers die daarvoor kiezen.

      1. Je kunt met de bus van Ohrid naar Skopje of eerst met de bus naar Bitola, daarna trein naar Skopje! Overnachten in jeugdherberg Skopje en van daaruit centrum e.d. verkennen. Alles lopend af te leggen! Deden we al in 2013

    2. Hallo dat kan zeker voor één dag hebben wij ook gedaan zeker de moeite waard het huisje van moeder Theresia bezoeken heel bijzonder Gr Henk

  2. Wij gaan eind september naar het meer van Ohrid. We zijn heel benieuwd. Hebben al mooie verhalen gehoord van mensen die er heen zijn geweest.

  3. We gaan binnenkort naar Macedonie, Trpejca.
    We zouden heel graag naar het Matka meer willen gaan. Zijn daar mogelijkheden voor met bijv. openbaar vervoer of excursie?

    1. Het openbaar vervoer wordt wat lastiger, excursies zijn net iets laagdrempeliger, maar het aanbod is vermoedelijk niet zo groot. Is het misschien ook een optie om een auto te huren?

        1. Via ons 🙂 Dit kan tijdens boeking, maar ook nog na boeking. Neem gerust contact op met onze klantenservice hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *