Underdog Cadiz, Andalusië

Cádiz, de onterechte underdog van Andalusië

Sevilla, Valencia, Barcelona… Stuk voor stuk populaire Spaanse steden. Maar hoe zit dat met Cádiz? Deze underdog in Andalusië heeft flink wat in huis!

Dat Cádiz een underdog is, ligt niet zozeer aan de stad zelf. Het staat gewoon niet bekend als stedentripbestemming, terwijl het zich er wel voor leent. Geen probleem overigens, Cádiz is eenvoudig te bereiken vanaf de Costa de la Luz en ook een dagtripje vanaf Sevilla is mogelijk.

Hotel Playa Victoria, CádizVoor wie liever in Cádiz zelf wilt verblijven, hebben we trouwens een fijn hotel in de aanbieding; Hotel Playa Victoria. Vanaf hier sta je zo op het strand en ook het historische centrum ligt binnen handbereik.

Cádiz in een vogelvlucht

Wat je kunt verwachten als je besluit Cádiz te bezoeken? Een flinke dosis cultuur. De stad heeft niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de 18e eeuw bij de handel in de nieuwe wereld, het werd al meer dan 3.000 jaar (!) geleden gesticht. Hiermee is het één van de oudste steden van heel Europa. Met als gevolg dat je verspreid door de stad monumentale panden uit de tijd van o.a. de Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren vindt.

Underdog Cadiz, AndalusiëEn Cádiz biedt – als je het ons vraagt – the best of both worlds. Vanuit het oude stadscentrum loop je zo richting de boulevard en het strand. Lopend over de boulevard overvalt je overigens al snel het gevoel dat je in Cuba bent aanbeland. De stad heeft om deze reden en de nauwe banden met Cuba in het verleden dan ook niet voor niets de bijnaam ‘Klein Havana’.

Even buiten de stad vind je (extra bonuspunten!) een havengebied vol met tavernes en restaurants. In de zomer is dit de plek waar de meeste openluchtconcerten worden gegeven.

Hebben we jouw interesse gewekt? Tijd om de must sees en must do’s van de stad op een rij te zetten. En dat wordt een selectie, want anders zijn we morgen nog bezig.

De grootste blikvangers van de stad

Underdog Cadiz, AndalusiëJe kunt er in Cádiz niet omheen; de prachtige kathedraal met de gouden koepel. Het gebouw, aan het net zo mooie Plaza de la Catedral, is dé blikvanger van de stad.

De bouw duurde lang; maar liefst 116 jaar, van 1722 tot 1838. Dit heeft geleid tot een bijzondere mix van bouwstijlen. Een snelle check en je vindt barokke en neoklassieke details, ook de bouwstijl rococo zie je terug.

Naast de kathedraal herbergt Cádiz twee kastelen. Met name Castillo de Santa Catalina, een stervormig militair bolwerk, is de moeite waard om te bezoeken.

Niet alleen omdat de wandeling er naartoe al geweldig is, je hebt vanaf de stadsmuren ook nog eens een mooi uitzicht. Extra pluspunt: de toegang is gratis.

Dwalen door El Pópulo

De oudste wijk van Cádiz, El Pópulo, leer je het beste kunnen door simpelweg (en zonder kaart!) door de straatjes en langs de gezellige pleinen te struinen. Kom je een knus plein met tal van bloemenstalletjes tegen? Dan ben je aangekomen bij Plaza de las Flores. Minstens net zo mooi is het 19e-eeuwse Plaza de Mina. Dit plein wordt gezien als het hart van de stad.

Of je het na die twee pleinen hebt gehad? Nee hoor! Ook het barokke Plaza San Francisco, Plaza San Juan de Dios en Plaza San Antionio zijn de moeite waard. Aan deze laatste vind je prachtige herenhuizen.

Op zoek naar het mooiste uitzicht over Cádiz

Beklim jij – net als wij! – graag torens voor een prachtig uitzicht over jouw vakantiebestemming? In Cádiz kun je dan het beste de 45 meter hoge Torre Tavira beklimmen, met een geweldig dakterras en dito uitzicht.

Torre Tavira hoort bij een oud koopmanshuis. De combinatie van torens en koopmanshuizen zag je vroeger (en nu nog steeds!) heel veel in Cádiz. Vanuit hier kon men zien wanneer de schepen uit Latijns-Amerika aankwamen.

Een kijkje bij het Romeinse theater

Toen in 1980 een oud pakhuis in de wijk El Pópulo in vlammen opging, ontdekte men iets heel bijzonders; de restanten van een Romeins theater uit de 1e eeuw voor Christus. Hoewel de restauratie nog in volle gang is, kan men wel zeggen dat dit na het theater van Pompeï het grootste Teatro Romano ter wereld is.

Meer weten over de geschiedenis van Cádiz?

Museo de Cádiz is de plek waar je meer kunt leren over de Spaanse stad. En trek daar gerust even voor uit; het bestaat namelijk uit drie delen. Het archeologische museum neemt je mee in de 3.000 jaar oude geschiedenis van de stad, in Musea de Bellas Artes worden bijzondere kunstwerken tentoongesteld en dan heb je ook nog een etnografisch museum. Een walhalla voor museumliefhebbers!

Even bijkomen aan het strand

Underdog Cadiz, Andalusië: strandCultuur snuiven is ge-wel-dig. Maar laten we wel wezen; als je naar Zuid-Spanje gaat, wil je vast ook een dagje (of twee, of drie) aan het strand liggen. In Cádiz heb je daarbij de keuze uit twee stranden:

  • Playa Caleta is het stadsstrand nabij het historische centrum. Om precies te zijn achter de oude visserswijk Barrio de la Viña. Extra leuk: door de ligging vind je nabij het strand fijne visrestaurants. Het strand kan je overigens bekend voorkomen. Het was het decor van de James Bond-film Die Another Day. Het was hierbij de stand-in voor de Cubaanse stad Havana.
  • Playa de la Victoria vind je bij het nieuwe stadsdeel. Het is aanzienlijk langer en wordt bovendien gezien als één van de mooiste stranden in de regio.
Bijkomen kan overigens niet alleen op het strand, maar ook in Parque Genovés. Deze botanische tuin ligt op ca. 500 meter van het oude stadsstrand. Maak een lange wandeling of relax in de schaduw op een van de bankjes.

Per fiets langs de hoogtepunten

Doe je Cádiz als dagtrip aan en kun je niet kiezen uit al deze bezienswaardigheden? We hebben de ideale optie voor je! Boek een fietstour via onze partner Baja Bikes. In vier uur tijd kom je langs een groot deel van bovenstaande hoogtepunten én meer. De (Engelssprekende) gids kent de stad op zijn duimpje en overlaadt je met de leukste weetjes.

Praktisch!

  • Cádiz is een schiereiland in de Atlantische Oceaan. Het is per auto bereikbaar via een landtong of brug, waarna je vervolgens kunt parkeren in een van de ondergrondse parkeergarages direct in het centrum.
  • In het hoogseizoen moet je écht vroeg op pad, anders kan het nog lastig zijn om een vrije parkeerplek te vinden. Wil je dit vermijden? Vanuit Sevilla (maar ook bijv. Jerez de la Frontera) gaan treinen naar Cádiz.

Ben jij al enthousiast over Cádiz?

Fotografie: Roberaten | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *