Slapen in het vliegtuig

Slapen in het vliegtuig: zo doe je dat!

Moeite met slapen in het vliegtuig? Lees deze acht tips en grote kans dat je bij je volgende reis een stuk uitgeruster op de plaats van bestemming aankomt. Zonder gebruik van slaapmiddelen.

1. Reserveer een stoel aan het raam

De twee grootste voordelen van een plek aan het raam? Je kunt tegen het raam leunen om te slapen én je wordt niet gestoord door medereizigers die naar de wc moeten. Gegarandeerd meer slaap! Mocht je vooraf stoelen kunnen reserveren doe dit dan ook zeker.

2. Stap moe aan boord

Slaap je normaal acht uur? Probeer de nacht voor je vlucht even wat minder uurtjes te maken, een uur of vijf bijvoorbeeld. De slaap moet dan vanzelf komen als je onderuit zakt in je vliegtuigstoel.

3. Zorg voor comfortabele kleding

In je pyjama in het vliegtuig gaan zitten, is natuurlijk not done. Maar wat dacht je van een dunne joggingbroek met een zachte trui of vest? Zorg ook voor sokken, want met koude voeten wordt het een stuk moeilijker om in slaap te vallen. En sowieso zijn laagjes een goed idee; het is in het vliegtuig altijd te koud of te warm.

4. Gebruik jouw nekkussen andersom

Ken je dat gevoel dat je zittend wegdompelt en je hoofd in één keer naar beneden valt? Klaarwakker! Om dit te voorkomen kun je jouw nekkussen andersom gebruiken; ‘hang’ hem onder je kin als neksteuntje. Veel comfortabeler wegdommelen.

5. Houd je vast aan je routines

Luister je voor het slapen gaan altijd naar muziek of kijk je juist een filmpje? Doe dit dan ook in het vliegtuig. Stick to your routine en je lichaam zal een patroon herkennen waardoor je makkelijker in slaap valt. En ja, als jij dus altijd je tanden poetst voor het slapen gaan en met een frisse mond gaat slapen, doe dit kan ook in het vliegtuig.

6. Kijk welke houding het beste bij je past

Laten we wel wezen: slapen in het vliegtuig wordt vooral moeilijk gemaakt door de beperkte ruimte. Je hebt slechts een paar opties:

  • Met een kussen (of een trui die je oppropt tot kussen) leunend tegen het raam.
  • Geen raamplek? Klap het tafeltje uit en laat je armen en hoofd erop rusten.
  • Gebruik de schouder naast je om op te leunen.
  • Klap je vliegtuigstoel naar achteren, maar niet zo ver dat de persoon achter je er last van heeft.

Probeer uit welke van deze houdingen voor jou het beste werkt. Of misschien werkt voor jou de afwisseling wel het beste.


Extra beenruimte kan helpen voor moeilijke slapers. Heb je vooraf de mogelijkheid om een stoel met extra beenruimte tegen bijbetaling te reserveren? Doen. Het is het geld meer dan waard.

7. Neem de juiste snacks en het juiste drinken

Laat de cafeïne en alcohol achterwege in het vliegtuig; hierdoor kom je alleen maar slechter in slaap. Wat wel een goed tussendoortje is? Snacks met veel koolhydraten zoals een mueslireep. Skip dit tussendoortje overigens niet; een knorrende maag draagt niet bij aan je ‘nacht’rust.

8. Verban al het licht & geluid

Jouw lichaam is geheel ingespeeld op licht; zodra het donker wordt, ga je je overgeven aan slaap en zolang het licht is zal de slaap je minder snel overvallen. Om goed en snel in slaap te vallen is het daarom raadzaam een oogmasker te gebruiken.

Ook geluid kan je er van weerhouden om in slaap te vallen. Koop geluiddempende oordopjes en samen met het oogmasker zul je slapen als een roosje.


Koop een oogmasker met koelgel. Zo is je lichaam niet alleen uitgerust als je aankomt, maar zijn je ogen ook een stuk minder vermoeid. Deze kun je ook prima gebruiken na een hevig avondje stappen op vakantie overigens.

Heb jij nog handige tips waardoor slapen in het vliegtuig nog makkelijker wordt?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “Slapen in het vliegtuig: zo doe je dat!

  1. Ik reis meestal alleen en inderdaad probeer altijd een stoel bij het raam te boeken en dan het liefste helemaal achterin! Daar heb je de meeste kans als het vliegtuig niet “proppievol” vol is , dat er nog lege stoelen zijn! Met een beetje geluk , zelfs drie op een rij! Ik ben niet zo lang dus heb aan drie stoelen genoeg om “horizontaal” te gaan slapen!
    Bij landing duurt het meestal toch een redelijke tijd voordat iedereen het vliegtuig mag verlaten en moet wachten voor bagage, dus voor mij de ideale plek meestal!
    Maar linksom en/of rechtsom het blijft een vermoeiende “zit” !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *