Sterren hotels bepalen

Wat je altijd al wilde weten: zo worden sterren van een hotel bepaald

Staat kwaliteit bij jou voorop tijdens het boeken van een vakantie? Dan is het aantal sterren voor jou vast een graadmeter. Maar is een vijfsterren hotel per definitie beter dan een driesterren hotel? Nee! We leggen je daarom graag uit hoe de sterrenkwalificatie werkt.

Richtlijnen voor sterrenkwalificaties

Waarom het gebruik van sterren ooit in het leven is geroepen? Voor het juiste verwachtingsmanagement bij toekomstige gasten. Aan de hand van sterren wordt aangegeven wat het niveau van service en de faciliteiten van een hotel zijn.

Wereldwijd worden hier veel richtlijnen voor gebruikt, maar er is geen mondiaal classificatiesysteem; vaak wordt per land bepaald wanneer iets een drie-, vier- of vijfsterren hotel is. En dat kan voor jou als consument best wel eens verwarrend zijn; wat mag je nu verwachten bij welke sterrenkwalificatie?

In Europa is er overigens één organisatie (Hotelstars Union) die orde in de wildgroei van sterren wil scheppen. Er zijn naast Nederland meerdere Europese landen aangesloten en samen volgen ze één richtlijn in het toekennen van sterren aan hotels.

Maar wat zeggen de sterren nu wél over een hotel?

Sterren hotel bepalenSimpelweg worden sterren – met per land dus wel bovengenoemde verschillen – bepaald aan de hand van de aanwezige faciliteiten en services.

Laten we de website van HotelStars Union erbij pakken voor een goed zicht op de meeste landen in Europa. Hier is duidelijk te zien waar hotels met één ster aan moeten voldoen en welke faciliteiten extra nodig zijn voor een twee- drie-, vier- of vijfsterren kwalificatie. Maar het zegt niet per definitie iets over hygiëne of bijv. de vriendelijkheid van het personeel.

Landen als Spanje, Frankrijk, Portugal en Turkije zijn overigens (nog) niet aangesloten bij Hotelstars Union. Het kwalificeren van de hotels gebeurt hier op basis van criteria die aldaar landelijk zijn vastgesteld. Een vijfsterren hotel in Spanje kan zomaar minder services en faciliteiten bieden dan een vijfsterren hotel in Griekenland.

Wat houden wij aan op onze website? Wij houden in principe altijd de kwalificatie aan zoals deze is vastgesteld in het land van waar het hotel gevestigd is. In uitzonderlijke gevallen passen we het aantal sterren aan o.b.v. eigen ervaringen en informatie die we krijgen vanuit de touroperators waar we mee samenwerken. Dit is dan vaak een bijstelling naar beneden omdat we een hotel niet drie-, vier- of vijfsterren-waardig vinden. Een goed verwachtingsmanagement vinden wij namelijk erg belangrijk!

In Dubai heeft Jumeirah Burj Al Arab zichzelf uitgeroepen tot enige zevensterren hotel ter wereld. Voor ons bestaat dat niet; dit is gewoon een vijfsterren hotel. Met de faciliteiten zit het daar sowieso wel goed!

Waar moet je op letten tijdens het zoeken van een vakantie?

Met het zoeken o.b.v. sterren is niets mis; je moet ergens een uitgangspositie hebben. Maar uit bovenstaande informatie blijkt al dat sterren niet heilig zijn. Ik ondervond dit daarnaast zelf in levenden lijve.

Sterren hotel bepalen: Finikia Memories, SantoriniEen aantal jaar geleden boekte ik een reis naar Santorini, om precies te zijn in Finikia Memories. Aan de hand van het aantal sterren zou je misschien niet veel verwachten, maar ik kreeg wél een moderne, luxe kamer, genoot elke dag van een uitgebreid ontbijt en werd blij van de gevarieerde menukaart in het restaurant. Om nog maar niet te spreken over de rust die er heerste aan het zwembad.

Ik genoot 100x meer dan tijdens die ene vakantie waarbij ik verbleef in een vijfsterren hotel in de Algarve, waar ik inmiddels zelfs al de naam van ben vergeten. De inrichting van dit op het oog chique hotel was gedateerd en de buffetten in het restaurant waren niet erg afwisselend. En ondanks dat dat hotel dus wel de maximale classificatie kreeg, was voor mij het hotel op Santorini vele malen luxer.

Sindsdien laat ik het zoeken op aantal sterren eigenlijk zoveel mogelijk los. Belangrijker vind ik het om te zoeken op enkel de faciliteiten en andere factoren die voor mij belangrijk zijn; de ligging, mijn budget, de grootte van het hotel en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een zwembad.

Door middel van uitgebreide hotelteksten hopen wij onze klanten dan ook te helpen bij het vinden naar het hotel dat bij hun past. Of dit nu een één-, twee-, drie-, vier of vijfsterren hotel is.

Sterren van een hotel: ze geven je een idee van de kwaliteit, maar het is dus zeker niet leidend. Waar ga jij voortaan op letten bij het selecteren van een hotel?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *