Sterren hotel

Zo worden sterren van een hotel bepaald

Staat kwaliteit bij jou voorop tijdens het boeken van een vakantie? Dan is het aantal sterren voor jou vast een graadmeter. Maar is een vijfsterren hotel per definitie beter dan een driesterren hotel? Nee! We leggen je daarom graag uit hoe de sterrenkwalificatie werkt.

Richtlijnen voor sterrenkwalificaties

Waarom het gebruik van sterren ooit in het leven is geroepen? Voor het juiste verwachtingsmanagement bij toekomstige gasten. Aan de hand van sterren wordt aangegeven wat het niveau van service en de faciliteiten van een hotel zijn.

Wereldwijd worden hier veel richtlijnen voor gebruikt, maar er is geen mondiaal classificatiesysteem; vaak wordt per land bepaald wanneer iets een drie-, vier- of vijfsterren hotel is. En dat kan voor jou als consument best wel eens verwarrend zijn; wat mag je nu verwachten bij welke sterrenkwalificatie?

In Europa is er overigens één organisatie (Hotelstars Union) die orde in de wildgroei van sterren wil scheppen. Er zijn naast Nederland meerdere Europese landen aangesloten en samen volgen ze één richtlijn in het toekennen van sterren aan hotels.

Hoeveel sterren kan een hotel hebben?

Je kan als hotel één tot vijf sterren verdienen o.b.v. faciliteiten en services. Als een hotel aangeeft zeven sterren te hebben – zoals Jumeirah Burj Al Arab in Dubai – is dat iets dat ze zelf in het leven hebben geroepen. Simpelweg omdat ze willen uitstralen dat ze luxer dan luxe zijn.

Op zoek naar écht luxe hotels?Bekijk ons vijfsterren aanbod

Maar wat zeggen de sterren nu wél over een hotel?

Simpelweg worden sterren van een hotel – met per land dus wel bovengenoemde verschillen – bepaald aan de hand van de aanwezige faciliteiten en services.

Laten we de website van HotelStars Union erbij pakken voor een goed zicht op de meeste landen in Europa. Hier is duidelijk te zien waar hotels met één ster aan moeten voldoen en welke faciliteiten extra nodig zijn voor een twee- drie-, vier- of vijfsterren kwalificatie. Maar het zegt niet per definitie iets over hygiëne of bijv. de vriendelijkheid van het personeel.

Landen als Spanje, Frankrijk, Portugal en Turkije zijn overigens (nog) niet aangesloten bij Hotelstars Union. Het kwalificeren van de hotels gebeurt hier op basis van criteria die aldaar landelijk zijn vastgesteld. Een vijfsterren hotel in Spanje kan zomaar minder services en faciliteiten bieden dan een vijfsterren hotel in Griekenland.

Wat houden wij aan op onze website? Wij houden in principe altijd de kwalificatie aan zoals deze is vastgesteld in het land van waar het hotel gevestigd is.

In uitzonderlijke gevallen passen we het aantal sterren van een hotel aan o.b.v. eigen ervaringen en informatie die we krijgen vanuit de reisorganisaties waar we mee samenwerken. Dit is dan vaak een bijstelling naar beneden omdat we een hotel niet drie-, vier- of vijfsterren-waardig vinden. Een goed verwachtingsmanagement vinden wij namelijk erg belangrijk!

Sterren hotel: betekenis
Goed om te weten: de betekenis van sterren van een hotel kan in elk land anders zijn

Waar je op moet letten bij je zoektocht

Met het zoeken o.b.v. sterren is niets mis; je moet ergens een uitgangspositie hebben. Maar uit bovenstaande informatie blijkt al dat sterren niet heilig zijn. Ik ondervond dit daarnaast zelf in levenden lijve.

Een aantal jaar geleden boekte ik een reis naar Santorini, om precies te zijn in Finikia Memories. Aan de hand van het aantal sterren zou je misschien niet veel verwachten, maar ik kreeg wél een moderne, luxe kamer, genoot elke dag van een uitgebreid ontbijt en werd blij van de gevarieerde menukaart in het restaurant. Om nog maar niet te spreken over de rust die er heerste aan het zwembad.

Sterren van een hotel worden bepaald aan de hand van faciliteiten

Sterren een beetje loslaten?

Ik genoot 100x meer dan tijdens die ene vakantie waarbij ik verbleef in een vijfsterren hotel in de Algarve, waar ik inmiddels zelfs al de naam van ben vergeten. De inrichting van dit op het oog chique hotel was gedateerd en de buffetten in het restaurant waren niet erg afwisselend. En ondanks dat dat hotel dus wel de maximale classificatie kreeg, was voor mij het hotel op Santorini vele malen luxer.

Sindsdien laat ik het zoeken op aantal sterren van een hotel eigenlijk zoveel mogelijk los. Belangrijker vind ik het om te zoeken op enkel de faciliteiten en andere factoren die voor mij belangrijk zijn; de ligging, mijn budget, de grootte van het hotel en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een zwembad.

Door middel van uitgebreide hotelteksten hopen wij onze klanten dan ook te helpen bij het vinden naar het hotel dat bij hun past. Of dit nu een één-, twee-, drie-, vier of vijfsterren hotel is.

Sterren van een hotel: ze geven je een idee van de kwaliteit, maar het is dus zeker niet leidend. Waar ga jij voortaan op letten bij het selecteren van een hotel?

P.S. Toch zoeken op het aantal sterren?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *