Pinnen buitenland

Pinnen in het buitenland: dit moet je weten!

Pinnen in het buitenland; zeker in Europa is dit vaak vanzelfsprekend. Maar hoe geldt het daarbuiten? En op welke kosten kun je rekenen. We zetten het op een rij. Inclusief handige tips!

Pinnen buiten Europa activeren

Pinnen in het buitenland kan veelal automatisch, alleen niet als je buiten Europa op vakantie gaat.

Om klanten te beschermen tegen het gevaar van skimming hebben veel banken een aantal jaar geleden besloten om het pinnen buiten Europa te blokkeren. Dat betekent dat als je naar bijv. Azië, de Caraïben of Afrika gaat jouw pinpas weigert zijn werk te doen. Je dient dit zelf te activeren voor vertrek.

De mogelijkheden om pinnen in het buitenland ook te activeren voor buiten Europa verschillen per bank. Kijken we naar een aantal grote Nederlandse banken (sorry, Belgische reizigers) dan geldt in de meeste gevallen dat je dit kunt instellen in je internetbankieren-omgeving of via de mobiele app.

Je kunt bij veel banken kiezen uit een permanente oplossing óf een tijdelijke. Speel op safe en ga voor de tijdelijke. Je kunt dan een begin- en einddatum aangeven en na jouw reis ben je dan eenvoudig weer beschermd tegen skimming buiten Europa. Er zijn ook banken waarbij je precies kunt aangeven naar welk werelddeel je gaat; ook handig!

De kosten van pinnen in het buitenland

Pinnen in het buitenlandDe kosten voor pinnen in het buitenland verschillen per bank. Banken laten je gratis pinnen in de Euro-landen of trekken het nog wat breder.

Zo geldt voor klanten van Nederlandse banken veelal dat zij gratis kunnen pinnen in alle ERR-landen. Dit zijn de Euro-landen plus alle andere landen die bij de Europese Economische Ruimte (ERR dus) horen. Landen die hieronder vallen zijn o.a. Hongarije, IJsland, Tsjechië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Het wordt een ander verhaal als je buiten de EU reist en pint in landen met een vreemde valuta. Dan kunnen er kosten doorberekend worden. Per opname bij de pinautomaat betaal je ca. € 2,- tot € 2,50 en pinnen in een winkel kan je ook enkele dubbeltjes kosten. Houd ook rekening met een eventuele koersopslag.

Wil jij weten wat precies voor jou geldt? Bel je bank op of zoek het op hun website op. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Ga jij op reis met een creditcard i.p.v. een pinpas? Voor betalen met een creditcard wordt door veel banken niets extra’s gerekend. Bij een geldopname kan je wel voor extra kosten te komen staan.

Extra tips voor pinnen in het buitenland

 • Check – zeker als je langere tijd op vakantie gaat – altijd even de vervaldatum van je pinpas. Doe dit dan meteen ook even voor jouw paspoort. Heb je die ook gehad!
 • Sommige buitenlandse banken brengen wél extra kosten in rekening als je daar pint, ook als het in een Euro-land is. Als dit het geval is, wordt dit vooraf aangegeven en kun je er zelf nog voor kiezen de transactie af te breken.
 • In sommige gevallen vraagt een bank om een pincode van zes cijfers. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen; je kunt gewoon je vertrouwde vier cijfers invullen en op enter/ok/groene knop drukken.
 • Je hoeft niet met veel geld op zak te lopen tijdens jouw vakantie; steeds meer restaurants, barretjes en winkels accepteren Maestro-kaarten. De pinautomaten van banken worden dus steeds een beetje overbodiger.
 • Voor pinnen in het buitenland gelden vaak lagere daglimieten voor geld opnemen en betalen. Bovendien kunnen lokale banken ook beperkingen hanteren. Informeer vooraf wat er bij jouw bank voor regels gelden.
 • Zorg dat je het telefoonnummer van jouw bank altijd meeneemt. Bij diefstal of verlies kun je jouw pas direct laten blokkeren.
 • De meest veilige plek om te pinnen in het buitenland, is bij een pinautomaat in of aan de buitenzijde van een bankgebouw. Mocht er iets misgaan dan heb je meteen hulp bij de hand.

Goed voorbereid op pad gaan is het halve werk! En als het nu niet meer goed gaat met dat pinnen in het buitenland, dan weten wij het ook niet meer.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

10 reacties op “Pinnen in het buitenland: dit moet je weten!

 1. Mijn complimenten voor vakantiediscounter. Ik vind het erg netjes dat zij voorafgaand aan je vakantie regelmatig een mailtje sturen met o.a. tips. Men is niets verplicht, het kost nauwelijks iets, maar zorgt er wel voor dat er een goede indruk wordt achtergelaten bij de klant. Super! Ga zo door.

 2. Leuk om hier wat meer over pinnen en creditcard te vernemen. Straks naar Dubai, waar ik 25 jaar geleden voor het laatst was. 5 jaren in de UAE gewerkt. De Dirham… Hier bij de geldwissel kantoren kan ik 3.57 voor 1 euro krijgen. Denk dat ik in de UAE er 4,15 voor kan maken. Ik laat het jullie weten.
  Met vriendelijke groeten,
  Jan van der Klugt

 3. Mijn complimenten aan de vakantiediscounter. De e-mails welke voor je vertrek ontvangt geven hele goede tips voor je verblijf in het buitenland. Bravo daar voor. Zeer klantvriendelijk.

 4. Ik vind het ook fijn om van alles te weten te komen over het land waarnaartoe je gaat. Men kent de gewoonte en cultuur niet. Door de mails die je ontvangt, heb je een idee wat wel en niet kan. Ook fijn om te weten hoe je best je geldzaken kan regelen voor je vertrek. Alleen is het jammer met deze Coronatijd, dat op Europees niveau niet alles heel duidelijk is en voor alle landen dezelfde afspraken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *