Apollo, Bologna

Ontdek het échte Italië in Bologna

Ben jij net als wij verliefd op Italië en kun jij niet genoeg krijgen van de Italiaanse keuken? Dan moet een bezoekje aan Bologna zeker op je bucketlist staan. De stad staat bekend als de culinaire hoofdstad van Italië en wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Tip: neem kleding in een maatje groter mee!

Verblijf je op één van de vele campings of hotels aan de Adriatische kust of in de badplaats Rimini, dan is een dagtripje naar Bologna (gelegen in de Italiaanse regio Emilia-Romagna) zeker de moeite waard. De centraal gelegen stad ligt op ca. 100 km van de kust. De stad heeft daarnaast een vliegveld en is ook erg geschikt voor een stedentripje.

Een stukje geschiedenis

Torens, Bologna, ItaliëBologna ligt in Noord-Italië in de regio Emilia-Romagna. Met haar bijna 400.000 inwoners is het de zevende stad van het land. De Etrusken stichtten de stad rond 500 voor Christus, waarna het een belangrijk stadscentrum van de Etrusken en later de Kelten werd. In de middeleeuwen was Bologna een van de grootste steden van Europa en bovendien een vrije stad; het was geen onderdeel van een bisdom en al in de 13e eeuw werd slavernij er afgeschaft.

In de 13e eeuw had Bologna, wel met dank aan de vele slaven, een heuse skyline. Welgestelde families lieten – dankzij hun snel toegenomen welvaart vanwege o.a. de textielindustrie – hoge torens bouwen. Hoe hoger de toren; hoe meer slaven en geld de familie had. Naast een woonruimte en verdedigingsmechanisme waren de torens vooral een statussymbool.

De overgebleven torens van Bologna

Na de afschaffing van de slavernij kwam er een einde aan de bouw van de torens. Door de jaren heen zijn de honderden torens verwoest door aardbevingen, branden en oorlogen. Slechts twintig torens hebben de tand des tijds overleefd en twee daarvan, de scheve torens van Garisenda en Asinelli, vormen nu het stadsbeeld van Bologna.

Voor een schitterend uitzicht over de stad kun je de toren van de Asinelli-familie beklimmen. Trek stevige schoenen aan en zorg voor een goede conditie, want het is een hele klim naar boven. De toren is namelijk bijna 100 m hoog en de trap telt 498 treden.

Cultuur snuiven in het historische centrum

Oude stad, Bologna, ItaliëNaast de torens heeft Bologna nog veel meer andere bezienswaardigheden. Het historische centrum van de stad is goed bewaard gebleven en gerenoveerd.

Op het Piazza Maggiore vind je het Re Enzo paleis, vernoemd naar de koning van Sardinië. Hier zetelde het stadsbestuur en later deed het paleis ook dienst als gevangenis. Koning Enzo van Sardinië werd tot zijn dood gevangengenomen in het paleis.

De vestingmuur rond Bologna is in de loop der jaren verdwenen, maar een groot deel van de middeleeuwse toegangspoorten van de stad is blijven staan. Met name Porto Mascarella is vanwege haar 14e-eeuwse karakter de moeite van een wandeling naar de rand van de stad waard.

De Italiaanse keuken

Bologna, ItaliëLiefhebbers van de Italiaanse keuken opgelet; in Bologna eet je écht de allerlekkerste pasta’s, pizza’s en ijsjes!

Natuurlijk kun je er als de beste pasta bolognese eten, wat door de Italianen tagliatelle al ragù wordt genoemd. De lekkerste eet je in Osteria de’ Poeti, waar alleen gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten en de saus zo’n vijf uur staat te pruttelen.

Bij Tamburini aan de Via Caprarie koop je de lekkerste verse pasta’s, kaasjes, olijfolie en wijnen voor thuis. Deze delicatessenzaak bestaat al sinds 1932 en heeft ook een klein restaurantje waar je tussen de locals kunt genieten van al dat lekkers.

Echte lekkerbekken kunnen via onze partner GetYourGuide een culinaire wandeltocht door de stad boeken. Je gaat op pad met een enthousiaste gids en komt o.a. langs een markt, bakkerij en chocoladefabriek. Je eet je buik gegarandeerd rond. Pas maar op voor je nieuwe bijnaam ‘la grassa’.

NH Bologna de la Gare Wil jij in Bologna zelf slapen? Verblijf in het centraal gelegen NH Bologna de la Gare. De ruime en comfortabele kamers zijn van alle gemakken voorzien en dankzij de gratis WiFi deel jij gemakkelijk jouw vakantiefoto’s met het thuisfront.

De vele bijnamen van Bologna

Als culinaire hoofdstad van Italië wordt Bologna door de Italianen ook wel ‘la grassa’ genoemd, wat ‘de vette’ betekent. Daarnaast is Bologna volgebouwd met rode bakstenen gebouwen, mét rode daken. Daarom wordt de stad ook wel ‘la rossa’ genoemd. Tot slot staat de stad bekend als ‘la dotta’, wat ‘de geleerde’ betekent. Deze naam dankt Bologna aan de universiteit, die in 1088 werd gebouwd en inmiddels de oudste universiteit van Europa is.

Bezoek je de stad in de zomer? Dan zul je voornamelijk andere toeristen tegen het lijf lopen. Bologna mag dan een echte universiteitsstad zijn, in de zomervakantie gaan deze studenten veelal terug naar de regio waar ze opgroeiden.

Enthousiast geworden over Bologna en kun je niet wachten om de Italiaanse keuken te proeven? Kijk snel naar ons aanbod vakanties in de Italiaanse regio Emilia-Romagna.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

1 thoughts on “Ontdek het échte Italië in Bologna

  1. Wat een leuk en duidelijk geschreven artikel. Ook al stond Bologna niet op mijn lijst, maar na het lezen van dit enthousiaste geschreven stukje, komt deze stad er zeker op te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *