Natuur op Griekenland: Samaria kloof, Kreta

Groen Griekenland: maak kennis met de Griekse natuur

Griekenland heeft een rijke geschiedenis, cultuur en mooie tradities, maar wist je dat Griekenland ook over prachtige natuur beschikt? Van mooie natuurparken tot prachtige dieren en van adembenemende stranden tot uitdagende kloven. Maak kennis met de mooie natuur van Griekenland!

Meer dan blauw en wit in Griekenland

Vraag een groepje Nederlanders naar de kleuren van Griekenland en iedereen zal de kleuren blauw en wit roepen. Dit is ook niet zo gek, want deze kleuren zitten in de vlag van Griekenland én de vele dorpjes worden gekenmerkt door dezelfde kleuren. Maar wist je dat Griekenland ook over veel groen beschikt? We nemen een duik in de prachtige natuur van Griekenland.

De Samaria kloof op Kreta

Natuur op Griekenland, Samaria Kloof - KretaEen bijzonder natuurfenomeen op Kreta is de Samaria kloof, de smalste kloof ter wereld. De kloof is 16 km lang en op sommige plaatsen kunnen de wanden een hoogte van 500 meter bereiken. Je moet in deze kloof geen claustrofobie hebben, want op het smalste punt (in het gebergte Lefka Ori, ten zuiden van de badplaats Chania) liggen de wanden slechts 4 meter uit elkaar.

De kans is groot dat je met natte voeten uit de kloof komt, vooral in het voorjaar. Ondanks dat er houten bruggetjes en loopplanken liggen om het wandelen door de kloof zo eenvoudig en droog mogelijk te maken. n de zomer is de kans groter dat het riviertje dat door de kloof stroomt helemaal is opgedroogd.

Je kunt met het hele gezin, met kinderen v.a. ongeveer 7 jaar, de wandeling maken. Mocht je uitgewandeld zijn of houd je het niet meer vol, dan zijn er ezeltjes die mensen door de kloof helpen. Vanaf Agia Roumelia is het daarnaast mogelijk een kortere hike te maken naar de kloof.

Natuur op Griekenland, Suneo Althea VillageChania is de perfecte uitvalsbasis als je kennis wilt maken met de Samaria kloof. Verblijf hier bijv. in Suneo Althea Village. In dit hotel vind je o.a. een zwembad, kinderbad en speeltuin. De mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven zorgt voor een ontspannen vakantie.

Bergachtig gebied van Griekenland

Natuur op Griekenland: EphirusEpirus, een regio in het noordwesten van Griekenland bij de grens met Albanië, is het meest bergachtig gebied van Griekenland. Natuurliefhebbers zijn hier aan het juiste adres dankzij tal van beschermde natuurparken.

Je vindt hier o.a. het Pindosgebergte. In dit prachtige wandelgebied vind je twee nationale parken; het gelijknamige Pindos Nationaal park, het leefgebied van de bruine beer, en het Vikos-Aoos Nationaal park met de beroemde Vikoskloof. Deze kloof is ca. 20 km lang. De diepte varieert van 450 tot 1600 m en de wijdte varieert van ca. 400 m tot slechts een paar meter. In het gebied vind je roofvogels, gekko’s, kameleons, schorpioenen en slangen.

Beschermd natuurgebied op Corfu

Corfu is één van de meest groene eilanden van Griekenland. Dit komt door de ligging van het eiland, ten westen van het vaste land van Griekenland. Door deze ligging valt er in het voor- en naseizoen meer neerslag dan op de andere Griekse eilanden en dit draagt bij aan de groene vegetatie. Op Corfu vind je ontelbaar veel olijfbomen, cipressen, sinaasappel- en notenbomen en ca. 50 verschillende soorten orchideeën.

Bijzonder op Corfu is het Korission meer. Zowel het meer als het gebied eromheen behoren tot een beschermd natuurgebied. Vooral natuur- en vogelliefhebbers moeten dit meer zeker op hun must see lijstje zetten. In het gebied komen meer dan 100 verschillende vogelsoorten voor.

Natuur op Griekenland, Labranda Sandy Beach ResortLabranda Sandy Beach Resort, op ca. 15 km van het Korission meer, is een ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. De luxe faciliteiten, waaronder meerdere buitenbaden, miniwaterpark en een wellnesscentrum, maar ook de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven zorgen voor een geslaagde zonvakantie.

Vogelliefhebbers opgelet!

Het Griekse eiland Lesbos wordt beschouwd als een van de beste vogellaarsbestemmingen in Europa. Het gevarieerde landschap trekt het hele jaar door bijzondere vogels over het eiland, er zijn ca. 350 soorten geregistreerd. Vooral in het voorjaar is Lesbos een belangrijke stop voor trekvogels.

Vogelliefhebbers kunnen diverse begeleide tochten maken over het Vistonis- en Kerkinimeer. Het Kerkimimeer staat bekend om de meer dan 1.000 kroeskoppelikanen die hier overwinteren. In het Vistonismeer broeden o.a. de kraanvogels en je vindt er veel trekvogels in de winter.

Spot de Caretta Caretta schildpadden op Zakynthos

Doen in Griekeland: Caretta Caretta schildpadAls echte dier- en natuurliefhebber zijn de Caretta Caretta schildpadden op het Griekse eiland Zakynthos een must see.

In de zomer leggen deze schildpadden op de streng bewaakte stranden Kalamaki, Gerakas, Sekania, Dafni en Laganas hun eieren. In sommige gevallen wordt besloten om delen van het strand af te sluiten, maar mocht je de stranden nog wel kunnen betreden dan kan je zo maar deze prachtige schildpadden, die ook wel dikkopschildpadden worden genoemd, spotten. De schildpadden kunnen, als ze volgroeid zijn, tot wel ca. 1 meter lang worden.

Natuur op Griekenland, Kalamaki Beach HotelDe combinatie van vriendelijk personeel en een ruim aanbod aan faciliteiten maken dat je in Kalamaki Beach Hotel een geweldige vakantie zult beleven. Wat dacht je van een groot zwembad en een typisch Grieks restaurant?

Wist je dat…

  • … er in Griekenland meer dan 6.000 verschillende bloemen- en plantensoorten voorkomen?
  • … de olijfboom de meest voorkomende boom in Griekenland is? Alleen op Corfu kom je er al meer dan 3 miljoen tegen!
  • … Griekenland in verhouding tot de meeste landen een groot aantal hoge planten heeft? Op elk moment van het jaar staat er van alles in bloei. Op Kreta al vind je 200 plantensoorten die nergens anders groeien.
  • … je in de herfstperiode flamingo’s kunt zien? Vooral op het Griekse eiland Kos overwinteren flamingo’s graag.
  • … Griekenland 10 nationale parken heeft? Deze zijn verspreid over het vaste land en de Griekse eilanden.
  • Rhodos over een prachtige vlindervallei beschikt?
  • … naast Corfu ook Thassos over een en al groen en bos beschikt?
  • … veel stranden in Griekenland over een Blue Flag beschikken? Dit betekent dat de stranden schoon en veilig zijn.

Voeg dus ook zeker ‘groen’ aan het kleurenlijstje toe, want de prachtige natuur van Griekenland is er eentje om niet te vergeten! 

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *