Mooiste vuurtorens

Lighthouse Day: de 6 mooiste vuurtorens van de wereld

Het is Lighthouse Day! Vandaag vieren we de prachtige vuurtorens die de wereld rijk is en vele matrozen veilig aan wal hebben gebracht. Wij nemen je mee langs prachtexemplaren die jij op jouw vakantie met eigen ogen kunt aanschouwen. 

Over de hele wereld kunnen we genieten van vuurtorens die jaren geleden kapiteins tijdens een storm of bij nacht vertelden waar de kust was. Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden. Kijk je mee naar de in onze ogen meest bijzondere?

1. De vuurtoren van Tourlitis (Griekenland)

Mooiste vuurtorens, TourlitisDe Tourlitis vuurtoren is een prachtstuk door de architectuur, maar misschien nog wel meer door de locatie waar het gebouwd is: het prijkt namelijk op een rots in de zee. Het lijkt zo uit een fantasieverhaal te zijn geplukt. Dit komt o.a. omdat erosie hier haar werk heeft gedaan en de rots waarop het pand is gebouwd steeds verder is bijgeschaafd.

De geschiedenis van de vuurtoren van Tourlitis is ook interessant. Want de vuurtoren die we nu zien, is relatief modern. De originele toren werd in 1887 gebouwd, maar werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1996 koos Griekenland ervoor de vuurtoren te ‘herrijzen’.

Tip! De vuurtoren van Tourlitis ligt op Andros. Je kunt vanuit de haven Rafina (nabij Athene) een dagtripje maken naar dit eiland. In ca. twee uur zet je voet op het eiland.

2. De vuurtoren van Lindau (Duitsland)

Duitsland staat bekend om haar prachtige kastelen, maar wanneer het op vuurtorens aankomt, kan het land er ook wat van! Een opvallend exemplaar? De vuurtoren van Lindau. Deze vuurtoren bevindt zich op de Bodensee en werd in de 19e eeuw gebouwd. In het midden van de vuurtoren bevindt zich een grote gele klok.

De vuurtoren is opengesteld voor bezoekers en er wordt informatie gegeven over de lokale scheepvaart en de omringende natuur.

3. Tower of Hercules (Spanje)

Mooiste vuurtorens, Tower of HerculesEen imposant gebouw, dat is de Tower of Hercules in Noord-Spanje zeker. De naam klinkt krachtig, de vuurtoren zelf is het ook. Het is dan ook de oudste vuurtoren van de wereld! Deze oude rot heeft al 19 eeuwen overleefd. Wel is er over de jaren heen het een en ander veranderd. Tijdens een renovatie is er bijvoorbeeld een vierde verdieping gebouwd.

Als je dit allemaal bij elkaar optelt, is het niet verbazingwekkend staat de Tower of Hercules op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wat wel verbazingwekkend is, is het feit dat het gebouw – na al die eeuwen – nog steeds dienst doet als vuurtoren.

4. De vuurtoren van Créac’h (Frankrijk)

De Bretonse kust herbergt meer dan 50 vuurtorens; enorm veel als je bedenkt dat je er in heel Frankrijk ‘slechts’ zo’n 150 vindt. De meest bijzondere vuurtoren in Bretagne is zonder twijfel de vuurtoren van Créac’h, gevestigd op het eilandje Ouessant. Je kunt hier per veerboot naar afreizen.

De toren is in 1863 gebouwd. Zoals het geval is met veel vuurtorens, is de Créac’h over de jaren heen gemoderniseerd. Toch heeft het niet voorkomen dat de toren in verval aan het raken is. De vuurtoren beklimmen is daardoor helaas niet meer mogelijk, maar het kustwerkje van een afstand bekijken kan zeker. Het licht dat uit de vuurtoren van Créac’h straalt, is bijzonder krachtig en rijkt dan ook ver. Mooi om te zien!

Ook leuk: er is een vuurtorenroute, Route des Phares, in Bretagne die je langs 23 bijzonder mooie vuurtorens brengt. Een deel van deze vuurtorens kun je van binnen bekijken.

5. De vuurtoren van St. Augustine (Florida)

Mooiste vuurtorens, St AugustineDe St. Augustine (in de gelijknamige plaats) was de allereerste vuurtoren in Florida. De eerste versie bleek echter slecht te zijn geconstrueerd, want het viel al gauw uiteen. Een nieuwe versie werd gebouwd en dat is de St. Augustine die vandaag de dag tegen een vergoeding te bezoeken is.

Behalve de typische rood-witte kleuren waar vuurtorens zo om bekend staan, heeft de vuurtoren van St. Augustine een extra tintje door het zwart dat aan het design is toegevoegd.

In de buurt van de vuurtoren is ook veel te doen: andere bezienswaardigheden, winkels en restaurants vind je om de hoek. Leuk als dagtripje vanuit Orlando!

6. De vuurtoren Slangkop (Zuid-Afrika)

Ten zuiden van Kaapstad vind je de 30 meter hoge vuurtoren Slangkop. Deze in 1919 voltooide vuurtoren – de bouw lag daarvoor vijf jaar stil door de Eerste Wereldoorlog – is de hoogste vuurtoren aan de Zuid-Afrikaanse kust.

De natuur rondom de vuurtoren is zeer zeker indrukwekkend te noemen. De vuurtoren steekt er in het wit goed bovenuit. Ontdek daarnaast ook de rest van het Kaapse schiereiland. Op Boulders Beach kun je pinguïns spotten en ook Kaap de Goede Hoop is een aanrader.

Ben jij in de buurt van een van de bovenstaande vuurtorens, bezoek ze dan zeker. Het zijn echt pareltjes aan de kust!

Over de auteur

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *