Mooiste natuur Tenerife

Natuur op Tenerife: de must sees voor natuurliefhebbers

Dat de Canarische Eilanden geschikt zijn voor zonzoekers hoeven we vast niemand te vertellen. Maar wist je dat natuurliefhebbers er ook aan het goede adres zijn? Neem nu Tenerife. Hier kom je als natuurfan echt aan je trekken!

Tenerife in een vogelvlucht

Het Canarische eiland is op dit moment een van de populairste winterzonbestemmingen. Waardoor? Zelfs in de winter zijn de temperaturen hier – door de ligging dichtbij de evenaar – meer dan aangenaam te noemen. Zoek een hotel met verwarmd zwembad en je kunt gewoon een duik nemen.

Geen tropische temperaturen, maar dat maakt dat dagjes uit des te leuker zijn. Je zweet je niet het apelazarus als je een berg beklimt of een wandeling maakt over een van de lange zandstranden. Want oh, wat biedt Tenerife een mooie natuur.

Om je hier een goede indruk van te geven nemen we je mee naar de mooiste plekken voor natuurliefhebbers.

Tenerife is door UNESCO enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de gezondste plekken ter wereld. Waarom? Je vindt er niet tot nauwelijks industrievervuiling en door de gunstige oceaanwinden heb je van uitlaatgassen ook bijna geen last. Het vulkanische gebergte zorgt daarnaast voor schone lucht.

El Teide, het hoogste punt van Tenerife

Mooiste natuur Tenerife: El TeideNet als de andere Canarische Eilanden is Tenerife ontstaan door onderzeese vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden. Het grootste symbool hiervan is El Teide. Het hoogste punt, Pico del Teide (ofwel witte piek), ligt maar liefst 3.718 meter boven de zeespiegel. Hiermee is het hoogste punt van Tenerife, de Canarische Eilanden en héél Spanje.

Je vindt El Teide in Nationaal Park Teide, een park van ca 19.000 hectare dat haast het hele binnenland bedekt. Al rijdend door het park raak je geïmponeerd door het bizarre vulkanische landschap. Er zijn diverse wandelpaden en per kabelbaan kun je – op een hoogte van 3.555 meter – genieten van een geweldig uitzicht vanaf platform La Rambleta. Per auto kan je overigens ook al tot een hoogte van 2.350 meter komen.

Het allerhoogste punt is alleen te bereiken via een flinke klim. Een klim waarvoor je vooraf toestemming dient aan te vragen. Dat is overigens wel de moeite waard, want bij mooi weer kan je alle andere grote Canarische Eilanden zien liggen. Toestemming vragen kan via deze website.

Natuur Tenerife: Parador de Las Canadas de TeideOvernachten kan ook in dit bijzondere natuurgebied. Verblijf bijvoorbeeld in Parador de Las Canadas de Teide, een berghotel met een idyllische ligging. Het hotel is kleinschalig, maar biedt wel een zwembad, sauna en restaurant met lokale keuken.

Walvissen & dolfijnen spotten

De natuur op Tenerife bestaat niet alleen uit geweldige landschappen, maar ook uit dieren. Zo zwemmen er in de wateren rondom het Canarische eiland dolfijnen en walvissen. En die kan jij spotten tijdens een bootexcursie.

Bootexcursies worden aangeboden vanuit veel havens. Wij raden je aan om dit te doen vanuit het stadje Los Gigantos. Waarom? Omdat dit stadje ook nog eens een plaatje is. Het wordt in zijn geheel omgeven door prachtige rotsformaties. Ook al zo’n knap staaltje werk van Moeder Natuur!

Een duik in een van de natuurzwembaden

Mooiste natuur Tenerife: natuurzwembadenJe kunt een duik in het zwembad nemen óf je kunt een bezoek brengen aan een van de natuurzwembaden die het eiland herbergt. Wat je je hierbij voor moet stellen? Het zijn een soort zeewaterkommen van vulkanisch gesteente aan de rand van de oceaan.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het gros van deze natuurzwembaden wel degelijk handmatig aangelegd. Men heeft deze gecreëerd omdat op sommige plekken de stroming aan het strand te sterk was om in zee te gaan. Zo kunnen toeristen toch veilig in de zee zwemmen!

Wil je je wel in een volledig natuurlijk bad onderdompelen? Ga dan naar Piscinas Natural del Caletón, in het noorden van het eiland nabij Garachico. De inhammen in open zee zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting in 1706. Uit lava zijn deze baden toen uit zichzelf gevormd. Via aangelegde trappetjes (dat wel) kom je terecht in het zoute water.

Mooiste natuur Tenerife: Hotel Luz del MarOp slechts enkele kilometers van Piscinas Natural del Caletón ligt Hotel Luz del Mar. Het hotel wordt gekenmerkt door een rustige omgeving, comfortabele kamers en een zwembad dat uitnodigt voor een verfrissende duik.

Ongerepte natuur in het Anaga gebergte

Waar haast elke vakantieganger wel een bezoek brengt aan Nationaal Park Teide, is het Anaga gebergte een stuk minder bekend. Dit draagt zeker bij aan de ongereptheid van het natuurgebied in het noordoosten van Tenerife.

Je vindt er een breed aanbod aan flora; van laurierbossen tot varens, van heide tot jeneverbossen. Op de bergflanken worden door de bewoners uit kleine dorpjes bananen, mango’s en avocado’s verbouwd. En tussen al dit groen vind je mooie (en soms steile) wandelpaden die je langs hoge rotswanden en prachtige kustplekken brengen.

Nog meer natuur op Tenerife

  • De vulkanische achtergrond van Tenerife vind je niet alleen terug in Nationaal Park Teide. Ook het bijzondere grottenstelsel Cueva del Viento (grot van de wind) is hiervan het levende bewijs. Het werd gevormd uit afgekoeld lava na een van de vele uitbarstingen. En met een gids en helmpje op je hoofd kun je naar binnen om dit natuurfenomeen te bewonderen.
  • Wandelen door de natuur van Tenerife? Ga voor de wandelroute vanuit Masca. In een wandeling van ca. 4 uur overbrug je een hoogteverschil van ca. 600 meter en maak je ook nog eens kennis met de prachtige Mascakloof. Trek je wandelschoenen aan. Als je een goede conditie hebt, anders kun je beter overslaan…
  • Even wat anders dan een vulkanisch landschap? Las Teresitas is een van de weinige niet-vulkanische stranden. Sterker nog; het zand voor dit strand werd geïmporteerd uit de Sahara. De palmbomen eromheen maken het tropische plaatje compleet!
  • Corona Forestal is dan weer wel een sterk staaltje vulkanische ‘kunst’. Het landschap wordt hier gekenmerkt door kegelvormige figuren die door de erosie van duizenden jaren haast uitgebeiteld lijken. Niets is minder waar; 100% puur natuur! Er komen is een uitdaging op zich. Dit kan enkel via een wandelpad van meer dan 10 kilometer lang.

Wil jij de bijzondere natuur van Tenerife bewonderen? Bekijk ons voordelige aanbod & maak jouw keuze.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *