Mooiste kastelen Europa

Gespot! De mooiste kastelen in Europa

Waan jij je graag in een sprookjeswereld? Plan jouw vakantie dan om een van deze mooiste kastelen in Europa heen. Voor even prins(es)! Om het je gemakkelijk te maken, geven we je meteen handige hoteltips in de buurt.

Schloss Neuschwanstein (Duitsland)

Mooiste kastelen Europa: NeuschwansteinJe kan naar Parijs afreizen om je in Disney-sferen te wanen, maar je kunt er ook voor kiezen om naar Duitsland te gaan.

Tegen de grens met Oostenrijk, in het plaatsje Hohenschwanghau, vind je namelijk het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein. En het was dit kasteel waar Walt Disney zijn inspiratie vandaan haalde voor het immense Disney-paleis. Hij werd instant verliefd op het 19e eeuwse slot in Beieren. En hij is niet de enige. Elk jaar verlaten duizenden toeristen met hartjes in hun ogen deze bijzondere plek.

Waarom? Ga ernaartoe en ervaar het zelf! Laat je verrassen terwijl je de gebouwen, verspreid over ca. 150 meter op een rotsplatform, stuk voor stuk bewondert. Ze zijn prachtig versierd. Zorg wel dat je vooraf een kaartje reserveert; er wordt maar een max. aantal toeristen per dag toegelaten.

Hoe te bezoeken? Combineer een bezoek aan Schloss Neuschwanstein met een stedentrip in München. Dit is de dichtstbijzijnde grote stad. Vanaf daar reis je per auto in een kleine twee uur af naar het kasteel.

Palácio da Pena (Portugal)

Mooiste kastelen Europa: Palacio PenaSchloss Neuschwanstein mag volgens de jaarlijkse telling rekenen op ca. 1,4 miljoen bezoekers per jaar. Hoeveel dat er voor Palácio da Pena in Portugal zijn, hebben we niet kunnen achterhalen. Maar het zijn er ongetwijfeld ook heel veel…

Palácio da Pena is gevestigd in het Portugese plaatsje Sintra en staat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Palácio Nacional de Sintra is het meest bekende gebouw, maar wij hebben voor dit artikel vooral ons oog laten vallen Palácio da Pena.

Het ‘pretpaleis’, zoals Palácio da Pena in de volksmond ook wel wordt genoemd, ademt romantiek, is rijk aan een enorm kleurpalet en doet je keer op keer verrassen. Onverwachte poortjes en bijzondere torentjes maken dat een wandeling hier haast als een speurtocht voelt. En dat is nog maar de buitenkant van dit prachtige kasteel…

Hoe te bezoeken? Sintra is het populairste daguitje vanuit Lissabon. Zorg dat je een 5-daagse stedentrip boekt, waarvan je één dag gebruikt om Palácio de Pena en de rest van Sintra te ontdekken.

Mooiste kastelen Europa: Portugal, Hotel Corinthia LisboaHotel Corinthia Lisboa ligt aan de rand van Lissabon, wat maakt dat je makkelijk kan afreizen naar Sintra. Je kunt er daarnaast rekenen op luxe in de vorm van o.a. een zwembad, wellnesscentrum, ruime kamers en uitstekende restaurants.

Château de Chambord (Frankrijk)

Mooiste kastelen Europa: Chateau ChambordAls er één Europees land rijk is aan kastelen dan is het wel Frankrijk. Voor dit lijstje hebben wij gekozen voor het 16e eeuwse jachtkasteel Château de Chambord. Waarom? Niet alleen omdat het het grootste en beroemdste kasteel aan de Loire is. Het is ook nog eens een plaatje om te zien!

Maar voor we in gaan op het uiterlijk van het kasteel geven we je eerst wat indrukwekkende cijfers. Dan wordt de omvang van Château de Chambord namelijk direct duidelijk. Het kasteel wordt omgeven door een 32 kilometer lange muur. Binnen deze muren vind je niet alleen 5.500 hectare aan grond, maar ook 440 kamers, 365 torens en 1.036 ramen. Wow!

Bijzonder is dat het kasteel nooit bewoond is geweest; het was te groot en in die tijd ook zeker te afgelegen. Wij hadden er maar wat graag gewoond om elke dag de bijzondere dubbele wenteltrap op en af te rennen. Dit pronkstuk van het kasteel werd hoogstwaarschijnlijk door Leonardo da Vinci ontworpen.

Hoewel het kasteel een pareltje vanbinnen is – neem zeker een kijkje in de blauwe slaapkamer van de koning! – is ook het park eromheen geweldig. Deze is bijna net zo groot als Parijs en nodigt uit tot een wandeling of fietstocht

Hoe te bezoeken? Je kunt Château de Chambord bezoeken als dagtrip vanuit Parijs, het is ca. twee uur rijden. Of je kiest ervoor eens een ander deel van Frankrijk te ontdekken en in de Loire zelf te verblijven.

Domaine de Dugny, FrankrijkDomaine de Dugny ligt op ca. een half uur rijden vanaf Château de Chambord. Je verblijft in een comfortabele en ruime stacaravan op een gezellig vakantiepark. Het zwembad mét glijbanen is ideaal voor kinderen!

Predjama Kasteel (Slovenië)

Mooiste kastelen Europa: PredjamaEen hoog Lord of the Rings-gehalte; dat tref je aan bij het Predjama Kasteel in Slovenië. En dat niet alleen…

Het is ook nog eens een recordbrekend kasteel! Het Predjama Kasteel is het grootste grotkasteel ter wereld. De huidige variant stamt overigens uit de 16e eeuw en je herkent dan ook direct de renaissance stijl.

In de ruim 800 jaar dat dit kasteel – naar verluid – bestaat, zijn er heel wat mythes ontstaan rondom het kasteel. Zo gaan er verhalen over de Sloveense Robin Hood (ridder Ezram) die via een geheime route naar een vallei vluchtte, hier kersenbomen kaal plukte en daarmee zijn belagers wist te verslaan.

Van buiten is het al een plaatje om te zien, maar ontneem jezelf ook zeker geen rondleiding in het kasteel. Je kunt dan o.a. de wc bezoeken. Waarom de wc? Op deze zwakste plek werd ridder Ezram met een simpele kogel het leven ontnomen.

Hoe te bezoeken? Via een tolroute vanuit Ljubljana ben je er binnen een uurtje. Een leuke combi overigens, want de hoofdstad is een opkomende stedentripbestemming. Net als bij het kasteel waan je je ook hier in een sprookje!

Mooiste kastelen Europa: Radisson Blu Plaza Hotel LjubljanaBij Radisson zit je altijd goed! En dat geldt ook zeker voor Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana. Je verblijft in een populair winkelgebied en met het openbaar vervoer ben je in no time in het historische centrum van Ljubljana.

Nog meer mooie kastelen in Europa

  • Gripsholm Slott is een van de koninklijke kastelen in Zweden. Het roze pareltje werd in de 16e eeuw gebouwd en in de 18e eeuw diende het als zomerresidentie voor de koninklijke familie. Later diende het als gevangenis en nu is het toegankelijk voor publiek. Handig: het kasteel ligt op slechts een uurtje rijden van Stockholm.
  • Je hoeft niet per se naar het buitenland af te reizen; ook Nederland herbergt een van de mooiste kastelen van Europa. Kasteel de Haar – dat niet alleen als je het ons vraagt een van onze mooiste kastelen, maar ook zeker het grootste is – werd in 1892 op de ruïne van een oud kasteel gebouwd. Het heeft een bijzondere neogotische stijl en de tuinen eromheen nodigen uit voor een wandeling.
  • Burg Hochosterwitz in Oostenrijk is zelf niet alleen een plaatje, dat geldt ook zeker voor de weg ernaartoe. Vanaf een lagergelegen punt loop je langs de kasteelmuur al kronkelend naar boven. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten en zal je verwonderd zijn over de schitterende kasteelpoorten. Ben je wat minder sportief aangelegd? Je kan ook per kabelbaan naar boven!
  • Is het een abdij of toch een kasteel? Wij rekenen het Franse Mont Saint-Michel als kasteel goed. Het is overigens niet het kasteel zelf waarom we deze graag aan het lijstje van mooiste kastelen van Europa toevoegen. Nee, het gaat om de locatie! Het ligt op een rotsachtig Frans eiland en was oorspronkelijk alleen te voet te bezoeken als het eb was. Inmiddels is er een verhoogd pad, waardoor je er ook met vloed kan komen. Indrukwekkend is het totaalplaatje dan nog steeds!
  • Schloss Neuschwanstein heeft de laatste jaren flinke concurrentie gekregen van Burg Eltz. Steeds meer vakantiegangers weten dit prachtige kasteel aan de Moezel te vinden, maar het is er altijd nog aanzienlijk rustiger dan bij de nummer 1 uit onze lijst. Romantiek, dat is het steekwoord voor dit kasteel!
  • Eén van de beroemdste kastelen van Spanje is het Alcazar van Segovia. Het lijkt rechtstreeks weggelopen uit een kinderboek, zo sprookjesachtig is het! Hoewel het oorspronkelijk werd gebouwd als burcht, deed het later dienst als koninklijk paleis. En het diende nog een belangrijk rol; het was de inspiratiebron voor de Assepoester-kastelen in de Disney-parken in Florida en Tokio.

Welk van deze mooie kastelen in Europa zou jij graag willen bezoeken?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *