Mooiste dorpje Molyvos, Lesbos

Het mooiste dorpje op Lesbos? Molyvos!

Roep je Lesbos, dan roep je Petra. Dit is immers de meest bekende plaats. Onze favoriet is echter Molyvos, een schilderachtig vissersplaatsje in het noorden van Lesbos. Ga je mee?

Molyvos in een vogelvlucht

In het noorden van Lesbos, ca. 70 km ten noordwesten van de hoofdstad Mytilini, ligt Molyvos. Het dorpje is op en tegen een heuvel gebouwd. De witte huisje, feitelijk als een amfitheater tegen elkaar aangebouwd, steken fel af tegen de heuvel. Dit zorgt direct voor een schilderachtige aanblik. En dan ben je nog niet eens in het dorpje zelf geweest…

Toeristisch is Molyvos de laatste jaren wel geworden. Neem het mensen eens kwalijk; als je op Lesbos bent, moet je hier minimaal een keer zijn geweest. Of nog beter; verblijven. Daarvoor geven we je onderaan dit artikel handige tips.

Ondanks het toerisme hebben de inwoners – die je stuk voor stuk als vriendelijk en gastvrij zal ervaren – er alles aan gedaan om de traditionele stijl te bewaren. En dat is ze gelukt! Als je door de kleine keienstraatjes loopt, voel je die fijne Griekse sfeer gecombineerd met middeleeuwse kenmerken. En hoe leuk zijn de huisjes van natuurstenen brokken?

Molyvos vs Mythimna

Kijk niet raar op als je op de borden op Lesbos geen Molyvos ziet staan. Molyvos is de naam die stamt uit het Ottomaans bewind en de inwoners gebruiken deze dan ook liever niet. Zij noemen de plaats Mythimna. Huur je een auto, let dan ook even op deze naam op de verkeersborden.

Een kijkje in Molyvos

Mooiste dorpjes Molyvos: straatjeMolyvos is eigenlijk precies wat je verwacht van een Griekse vissersplaatsje; het centrum is een aaneenschakeling – of haast doolhof – van smalle straatjes met kleine keitjes.

Hoogbouw is er uit den boze en je vindt er vooral veel traditionele Griekse huisjes. We love it! In de smalle winkeltjes wissen tavernes, kleine boetiekjes en souvenirwinkeltjes elkaar af.

Door het gebruik van keitjes en het hoogteverschil is Molyvos niet makkelijk te verkennen voor mensen die slecht ter been zijn. Ook met een kinderwagen kan het wat uitdagingen opleveren.

Van de haven tot het kasteel

Mooiste dorpjes Lesbos, Molyvos: havenMolyvos herbergt – hoe kan het ook anders als voormalige vissersplaats – een vissershaven, die vooral klein en knus is. De kleine haven is gevuld met vissersbootjes en rondom vind je vistavernes, restaurants en terrasjes. Dé plek om te genieten van een vers visje. Soms hangt de inktvis al voor je te drogen aan een vislijntje.

Bovenop de heuvel waar Molyvos tegenaan is gebouwd, vind je het kasteel van Molyvos. Deze werd in de 6e eeuw gebouwd door een Byzantijnse koning, waarna het in de 12e eeuw werd veroverd door de Venetianen. Daarna volgden o.a. de Catalanen en Romeinen. En bij elke verovering werd het kasteel verder uitgebreid, waardoor het een unieke mix van bouwstijlen heeft.

Je maakt de klim naar het kasteel overigens niet alleen om dit bijzondere kasteel te bezoeken, maar ook zeker voor het uitzicht. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over het dorpje en de kleine vissershaven.

De leukste hotels in Molyvos

mooiste-dorpje-lesbos-molyvosVerblijf in stijl! Olive Press Aparthotel, dat aan de voet van Molyvos ligt, is een oude olijfolie fabriek die in stijl is gerestaureerd. Sfeer! Je hebt een klein kiezelstrand voor de deur en kunt een verfrissende duik nemen in het grote zwembad. Met een wijntje in je hand geniet je vanaf het terras van een fantastisch uitzicht over zee. Het goede Griekse leven!

Wie voor rust en kleinschaligheid gaat, is ook aan het goede adres bij Hotel Amfitri, dat aan de rand van het centrum ligt. Neem een duik in het zwembad, relax op het zonneterras of stuur een jaloersmakende cocktailfoto naar het thuisfront met dank aan de gratis WiFi.

Uitstapjes in de omgeving

Lesbos heeft een oppervlakte van ca. 1.630 km². Als je een auto huurt, kun je best veel van dit eiland bekijken in een korte tijd. Vanaf Molyvos bereik je in max. 2 uur namelijk alle delen. Toch hoef je het niet ver te zoeken! We zetten wat leuke dagjes uit voor je op een rij:

  • Op nog geen 15 minuten rijden van Molyvos vind je Petra, een van de higlights van Lesbos. Het dorpje dankt haar naam aan de enorme vulkanische rots in het midden van de dorp. Petra is namelijk het Griekse woord voor steen. Op de rots vind je trouwens een prachtig kerkje. Maak de klim, bewonder het kerkje, maar geniet ook zeker van het uitzicht over het dorpje.
  • Ga je liever voor meer kleine vissershaventjes? In de haven van Skala Sykaminia, op ca. een half uur rijden van Molyvos, dobberen kleurrijke bootjes rondom een kerkje op een rots. Het vormt een pittoresk geheel.
  • Molyvos herbergt een smal kiezelstrand. Mocht je liever een dagje vanaf een zandstrand genieten van de Griekse zon, ga dan bijvoorbeeld naar het strand van het eerdergenoemde Petra. Ook het strand van Anaxos is een aanrader.
Is wat verder rijden voor jou geen probleem? Op ca. 1,5 uur rijden van Molyvos vind je het versteende woud. Een bijzonder natuurfenomeen!

Hebben we jou enthousiast gemaakt en wil je graag naar Molyvos? Bekijk ons volledige aanbod. Ook voor de rest van Lesbos hebben we genoeg aanbiedingen.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *