Magisch Mykonos: eeuwenoude tradities & een hoge dosis luxe

Zonder enige twijfel zijn de meeste (en beste!) Griekse stranden te vinden op het kleine en minder bekende eiland Mykonos. Maar het eiland in de Egeïsche Zee biedt meer dan enkel stranden; het brengt eeuwenoude tradities samen met een hoge dosis luxe. En juist die mix maakt Mykonos zo magisch dat je keer op keer wilt terugkeren.

Mykonos in een vogelvlucht

Het zonovergoten eiland van slechts 86 km² is onderdeel van de Cycladen, waar o.a. ook de Griekse eilanden Naxos, Paros en Santorini toe behoren. Als je op zoek bent naar betoverende stranden, een levendig nachtleven en een hoge dosis glamour ben je op dit eiland aan het goede adres. Luxe jachten met vissersbootjes worden hier afgewisseld met traditionele windmolens, helderwitte huisjes staan contrasteren met de bruisende nachtclubs. En het mooiste: dit pareltje ligt op minder dan vier uur vliegen van Amsterdam!

Maak kennis met Mykonos-Stad

Bezienswaardigheden Mykonos-stadHet hoogtepunt van Mykonos is zonder twijfel de hoofdstad. Door de inwoners wordt deze Chora (het Griekse woord voor hoofdstad) genoemd, maar wij kennen het beter als Mykonos-Stad.

Het oude, pittoreske stadje wordt gekenmerkt door witte huisjes, felgekleurde balkons, eindeloos veel kerken en koepeltjes (de Panagia Paraportiani is de meest bekend) en smalle kronkelige straatjes met schattige boetiekjes.

De bijzondere kunstenaarswijk Alefkandra en de bekende windmolens van Mykonos (die o.a. een rol speelden in The Bourne Identity) aan het water zijn veel bezochte bezienswaardigheden door toeristen. Breng ook een bezoekje aan het Waterfront van Mykonos-Stad en geniet met uitzicht op zee van de lekkerste Griekse specialiteiten.

Andronikos Hotel, Mykonos-StadBij het stijlvolle Andronikos Hotelsnappen ze dat culinair genieten belangrijk is tijdens een vakantie. Het water loopt je in de mond als je alle verse producten ziet. Daarnaast geniet je van de zonsondergang vanaf de skybar met een cocktail in je hand.

Strandhoppen op Mykonos

Het Cycladische eiland beschikt over meer stranden dan je zou verwachten bij zo’n klein oppervlakte en is dan ook bij uitstek geschikt voor zonliefhebbers. Het eiland heeft niet voor niets de bijnaam het Saint-Tropez van de Egeïsche Zee gekregen!

Om het je iets makkelijker te maken in de eindeloze keuze uit stranden zetten we de belangrijkste op een rij:

  • Op Psarou Beach maak je kennis met de Griekse jetset. Het strand op ca. 4 km afstand van Mykonos-Stad leent zich uitstekend voor een dagje relaxen aan het helderblauwe water terwijl je geniet van een goed glas wijn.
  • Een van de meest idyllische stranden is zonder twijfel het strand van Ornos in het zuidwesten van Mykonos.
  • Windsurfers zijn aan het goede adres bij Kalafatis Beach. Hier kun je praktisch altijd rekenen op wind!
  • Voor de beste feesten ga je naar Super Paradise Beach. De DJ’s beginnen hier einde middag al met muziek draaien en het gaat tot in de kleine uurtjes door.
  • Een dagje doorbrengen op een wat rustiger strand? Agios Sostis Beach is een langzaam aflopend zandstrand ver weg van de drukte. Ideaal voor gezinnen met kinderen.
  • Nudisten zijn aan het goede adres op het strand Elia.

Eeuwenoude tradities in Ano Mera

Bezienswaardigheden MykonosWaar Mykonos-Stad omschreven kan worden als een moderne badplaats, is Ano Mera – een klein dorpje in het binnenland – traditioneel te noemen. Het grote plein is het kloppende hart van Ano Mera. Hier kun je aanschuiven op het terras van een van de traditionele tavernes, genieten van Griekse specialiteiten en kennismaken met eeuwenoude tradities van de inwoners.

Cultuurliefhebbers zijn aan het goede adres bij het 16e eeuwse klooster Panagia tis Tourlianis, waar je bijzondere Byzantijnse iconen vindt. Slenter door de pittoreske straatjes en krijg het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan.

Het bruisende uitgaansleven van Mykonos

Wordt het eiland qua stranden vergeleken met Saint-Tropez, als het op feesten aankomt draagt het eerder de bijnaam Ibiza van Griekenland. Al overdag beginnen de feesten op diverse stranden, waaronder het hierboven genoemde Super Paradise Beach. In de diverse clubs draaien regelmatig grote namen als Afrojack, David Guetta en Armin van Buuren.

Maar ook Mykonos-Stad biedt genoeg mogelijkheden, zeker in de avonduren staat het hier bekend als extravagant en mondaine. Terwijl je geniet van een geweldig uitzicht over de Egeïsche Zee geniet je van live muziek in een van de vele bars en discotheken in en rondom de haven. Populair bij de lokale jetset en homogemeenschap!

Must do: dagje eilandhoppen

Mykonos dagtripsEen klein oppervlakte heeft als voordeel dat je tijdens een korte vakantie het eiland op je duimpje kan leren kennen. Blijf je langer op het eiland dan heb je daarnaast de mogelijkheid om kennis te maken met andere eilanden in de Cycladen, zoals het naburige eiland Delos. Dit is niet alleen het geboorte-eiland van de tweeling Apollo en Artemis, het is ook nog eens één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Griekenland.

Ook een dagtrip naar het eiland Naxos behoort tot de mogelijkheden. Deze van oorsprong Venetiaanse nederzetting herbergt en indrukwekkend kasteel en archeologische opgravingen aan de haven. Op het zustereiland Paros vind je charmante vissersdorpjes, mooie baaien, bijzondere wijngaarden en een ongerepte natuur.

Toffe hotels op Mykonos

Bladerend door onze hotels op Mykonos val je van de ene in de andere ‘oh’ of ‘ah’. De meeste hotel zijn in Cycladische stijl gebouwd en bestaan uit witte huisjes met charmante details. Tijd om de mooiste op een rij te zetten:

  • Olia Hotel wordt niet alleen geroemd vanwege haar mooie Cycladische stijl, maar ook door de ligging. Het bevindt zich precies tussen de hoofdstad Mykonos-Stad en het prachtige strand van Agios Stefanos. Je kunt er daarnaast rekenen op comfortabele kamers, een persoonlijke services en adembenemende zonsondergangen.
  • Wow, wow en nog eens wow! Cavo Tagoo is wat we noemen een droomhotel. Dit pareltje biedt o.a. prachtige vergezichten over de oceaan vanaf het infinity zwembad, luxe kamers en twee geweldige restaurants.
  • Op luxe hoef je ook niet in te leveren Bij Porto Mykonos Hotel. Het zwembad is binnen handbereik, evenals een restaurant, twee bars en een fitnessruimte. En het levendige Mykonos-Stad ligt praktisch om de hoek!

Benieuwd geworden? Boek een van onze voordelige vakanties naar Mykonos en maak kennis met dit magische eiland.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *