Specialiteiten Turkije

Turkije voor foodies! Deze specialiteiten moet je proeven tijdens je vakantie

Het gevaar van een vakantie in Turkije? Je verblijft o.b.v. all inclusive en eet je buikje rond in het hotel, máár krijgt niets mee van de lokale keuken. Zo zonde, want de Turkse specialiteiten zijn om jouw vingers bij af te likken. Ga dus minimaal één keer per vakantie buiten de deur eten. Dat kan ook nog eens heel goedkoop!

De Turkse keuken in een vogelvlucht

Als je in Turkije ergens op kunt rekenen als je uit eten gaat, is het veel variatie. Sterker nog; na de Franse en Chinese keuken wordt de Turkse keuken gezien als een van de meest veelzijdige ter wereld. En ook één de de voornaamste; topchefs over de hele wereld roemen de specialiteiten uit het populaire vakantieland.

Waar deze enorme variatie vandaan komt? Simpelweg de invasie van vreemde volkeren én de strategische ligging. Je vindt er invloeden uit Europa, maar nog meer uit Centraal-Azië. In Turkije wonen daarnaast diverse (Turkse) volkoren met elk hun eigen specialiteiten en lokale verschillen. Samen zorgt dit voor een explosie aan gerechten!

De hoofdingrediënten in Turkije

Turken houden van vers. In veel gerechten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.

En daarmee maken we direct een uitstapje naar Griekenland. Herinner je de Griekse tzatziki? Deze is feitelijk overgewaaid uit Turkije. De Turkse keuken heeft namelijk ook veel invloed gehad op de keukens in Europa en het Midden-Oosten. En daar is de tzatziki slechts een voorbeeld van.

Yoghurt is overigens slechts een van de vele zuivelproducten die gebruikt worden in de Turkse keuken. Het land kent een agrarische achtergrond en ze werken veel met de melk van koeien en schapen. Niet alleen yoghurt, maar ook kaas en boter spelen daardoor een belangrijke rol in de Turkse specialiteiten.

Een goede start van de dag

Specialiteiten Turkije: ontbijtTurken hechten veel waarde aan een goede start van de dag. Wat zij zien als een simpel ontbijt om mee op te starten, is voor ons vast een zondagse brunch. Om je een beeld te geven; ze ontbijten vaak met een aantal kleine gerechten, waarbij zuurdesem- of platbrood, honing, olijven, tomaat, komkommer en kaas een grote rol spelen.

Maar daar blijft het niet bij; ook gebraden en gekookte groenten komen regelmatig op tafel, evenals omeletten en soepen. Deze ontbijtsoepen (ook wel dunne soepen genoemd) zijn verzameld onder de naam çorba worden in veel varianten geserveerd. Van tavuk (een simpele kippensoep) tot paça (soep met schapen- of koeienhoofd).

Het Turkse woord voor ontbijt is kahvaltı. Dit betekent letterlijk ‘voor de koffie’. En dit betekent ook meteen dat ze traditioneel geen koffie bij het ontbijt drinken, maar thee.

Niet te missen in Turkije!

Specialiteiten Turkije: kebabOók in overvloed te verkrijgen in Nederland, maar in Turkije smaakt het toch net lekkerder; döner kebab. Döner staat voor draaiend vlees en dat is ook wat het is. Het vlees draait aan een spit en wordt al draaiende verhit tot het gaar is.

Eenmaal gaar? Dan wordt het met een speciaal mes van het spit afgesneden, in heel dunne plakjes. Deze worden geserveerd met rijst of friet en een rijke salade met o.a. tomaat. Het kan daarnaast geserveerd worden in een broodje.

Overigens; de traditionele döner kebab wordt gemaakt van pittig lamsvlees, maar inmiddels zijn er allerlei variaties te verkrijgen. Mocht je niet van lam houden, er zijn ook varianten met kalkoen, kip of kalfsvlees.

Wil je all the way Turks gaan? Bestel bij jouw döner kebab het drankje ayran, precies zoals de Turken traditioneel zelf doen. Het drankje is ontstaan in Centraal-Azië, waar de Turkse nomaden ooit hun oorspronkelijke woongebied hadden. Wat je kunt verwachten? Een licht mousserend drankje van gegiste geitenmelk, dat sterk doet denken aan yoghurt.

Nog meer bekende Turkse specialiteiten die je wel móet proeven

  • Eén van de bekendste sauzen uit de Turkse keuken is cacık. Feitelijk is dit de voorloper van de Griekse Tzatziki. Het werd al gemaakt ten tijde van het Ottomaanse rijk. De hoofdingrediënten van de saus – die nog net niet overal bij geserveerd wordt – zijn yoghurt, knoflook, kruiden, olijfolie en komkommer.
  • Zie je regelmatig het woord dolma op de kaart staan? Dit zijn groenten – veelal wordt gekozen voor courgettes, aubergines, tomaten of paprika – gevuld met ingrediënten als kruiden, uit, gehakt en rijst. Turkije kent overigens een rijke vegetarische keuken. Zo zijn er ook dolma’s gevuld met rozijnen en noten.
  • Een variant op de dolma is de sarma. Deze kennen eenzelfde vulling als de dolma, alleen wordt de vulling niet in groenten ‘gegoten’, maar gerold in een blad van bijvoorbeeld snijbiet, witte kool of druif.

Een avondje mezes

Waar Spanjaarden gaan voor de tapas, hebben de Turken mezes. Deze kleine gerechten vormen samen een voorgerecht, maar als je er echt veel op tafel zet, is het gezamenlijk een hoofdgerecht.

Wat er zoal op tafel gezet wordt tijdens een avondje mezes? Cacık mag niet ontbreken en dat geldt ook voor humus. Ook baba ganoush, een spread van gepureerde aubergine, is een geliefde Turkse specialiteit. Piyaz is een soort salsa met bonen en acılı ezme is een pittige dip die je wel moet proberen.

De mezes worden vaak begeleid door zuurdesembrood, platbrood of pita. Ook olijven en kaas worden standaard geserveerd bij mezes. Wijntje erbij (het liefst een lokale!) en jouw avond is compleet.

Eet wanneer je honger hebt!

In veel Zuid-Europese landen geldt de regel dat men doorgaans later dineert dan in Nederland. In Turkije hebben ze daar niet echt een richtlijn voor. Ze hebben er feitelijk maar één; eet wanneer je honger hebt. En dat is een motto waar wij heel blij van worden. Jij?

Heb je honger gekregen na het lezen van dit artikel? Tijd om een van onze voordelige vakanties naar Turkije te boeken. Geniet – ook een beetje namens ons – van de mezes, kebab, cacık en dolma.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

3 reacties op “Turkije voor foodies! Deze specialiteiten moet je proeven tijdens je vakantie

  1. Wat een fijn artikel, ik ga dit bewaren voor mijn volgende vakantie in Turkije, ik ben er nu minstens 25 keer geweest en helemaal verliefd.
    Door jou artikel ga ik in de volgende vakantie wat vaker naar een echt Turks restaurant om van die lekker gerechten te smullen.
    Verder ben ik ook van plan binnen korte tijd daar te gaan wonen, ik ga me eens wat meer verdiepen in hun cultuur en ben bezig met het leren van de Turkse taal.
    als je nog tips voor me hebt hoor ik het graag van je, bedankt voor het leerzame bericht Laura en ik wens je nog veel plezier met je rondreizen. Groetjes Josefine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *