Landen bucketlist 2019

Deze landen móeten op jouw bucketlist voor 2019

Ben jij al in the mood om vakantieplannen voor volgend jaar te maken? Dat komt goed uit. We tippen je drie landen die volgend jaar echt gaan scoren. Alleen al omdat Lonely Planet deze landen – geheel terecht! – op hun top 10-lijst voor 2019 heeft gezet. Maar we geven je meer goede redenen…

Sri Lanka

Onverschrokken reizigers weten het allang; Sri Lanka is een pareltje dankzij de unieke mix van religies, culturen, tijdloze tempels, enorme wildlife, groeiende surf scène en de gastvrije inwoners. Families, adrenalinejunkies, eco-toeristen, liefhebbers van wellness, Bourgondiërs: voor elk type vakantieganger en elk budget is er wat te ontdekken! – Lonely Planet

Landen bucketlist 2019: Sri LankaWe sluiten ons helemaal aan bij Lonely Planet in deze. We missen alleen één ding in hun statement: strand! Op een oppervlakte van ca. 66.000 km² (dat is ongeveer even veel als Nederland en België bij elkaar) vind je ook nog eens prachtige witte stranden. Die worden omgeven door een helderblauwe zee. In totaal biedt Sri Lanka zo’n 1.500 km (!) aan strand.

Een van de bekendste stranden is Unawatuna Beach, gelegen in het gelijknamige voormalige vissersdorpje. Het smalle, goudkleurige zandstrand wordt omgeven door wuivende palmbomen. Tussen deze palmbomen vind je gezellige barretjes en restaurants waar je nog niet de hoofdprijs betaalt voor drankjes. Relaxte muziek dringt op de achtergrond langzaam door terwijl je geniet van prachtige zonsondergangen.

En dat is wat Sri Lanka eigenlijk voor ons een topbestemming maakt; dat je chillen aan het strand kunt afwisselen met cultuur snuiven of een dagje in de natuur. Dit kan aan bovenstaand strand, maar er zijn meer opties. Reis bijvoorbeeld af naar Negombo, een van oorsprong vissersdorpje aan de westkust. Wie van watersporten houdt, kan overigens het beste kiezen voor Bentota. En de relaxte sfeer van Kalutara is ook heel fijn!

Landen Bucketlist 2019: Sri Lanka, Jetwing Blue HotelBourgondiër pur sang? Bij Jetwing Blue Hotel heb je diverse restaurants tot jouw beschikking. Daarnaast is het optimaal relaxen op het strand dat direct voor de deur ligt of bij het zwembad. Groot pluspunt; je kunt verblijven o.b.v. all inclusive.

Panama

Welkom op het kruispunt van Amerika! In Panama ontmoet het noorden het zuiden. O.a. door het vernieuwde Panama-kanaal, waar ’s werelds grootste vrachtschepen zorgen voor wereldhandel. En hoe klein het land ook is, je vindt er enorm veel schatten. Van witte zandstranden tot tropische regenwouden en van mistige hooglanden en inheemse culturen. Hoe kan dit land zo lang onder de radar zijn gebleven? Tijd voor verandering. O.a. doordat Panama-Stad in 2019 500 jaar geschiedenis viert. – Lonely Planet

Landen bucketlist 2019: PanamaEn laat Panama-Stad nu net een van onze favorieten plekken van dit prachtige land zijn. Waar je het ene moment in de koloniale wijk Casco Viejo langs de mooiste gebouwen wandelt, sta je even later in het haast vervallen Casco Antique. Vervallen én toch de moeite waard! Het hart van de wijk wordt gevormd door Plaza de Francia. Dit plein is een eerbetoon aan de 22.000 arbeiders die onder Franse leiding omkwamen bij de aanleg van het Panama-kanaal.

Een vleugje meekrijgen van de oorspronkelijke tradities van Panama? Ten oosten van het Panama-kanaal vind je de archipel San Blas, bestaande uit 350 eilanden. Hier maak je een duik terug in de tijd; ze leven hier nog van de inkomsten uit visserij en de teelt van groente en fruit. En de export van kokosnoten!

En om je nog een goede indruk te geven van de veelzijdigheid van Panama geven we je nog wat extra opties:

  • Maak een fietstocht over de Causeway Amador, een geweldige fietsroute die drie eilandjes voor de kust verbindt.
  • De bergvallei Boquette is dé plek voor natuurliefhebbers! Het staat bekend om de ongerepte natuur en tevens als de plek om even te ontsnappen uit de drukte en warmte van de stad. Je kunt er daarnaast de bijna 3.400 meter hoge Barú vulkaan beklimmen.
  • Breng een bezoek aan de rumfabriek Carte Vieja. Je vindt deze fabriek in het westen van Panama en kunt er een rondleiding krijgen. Deze wordt afgesloten – dat moet natuurlijk ook wel! – met een heuse proeverij.

Indonesië

Indonesië is even divers als haar spanweide lang is. Je vindt er nieuwe eco-resorts, kunt orang-oetans ontmoeten en hebt de mogelijkheid om kennis te maken met unieke stamtradities. Met meer dan 17.000 eilanden biedt het land een mix van culturen, keukens en religies. Een caleidoscoop aan ervaringen! In 2018 werd een deel van het land getroffen door catastrofale aardbevingen, maar een groot deel is gelukkig nog altijd veilig om naar af te reizen.

Landen bucketlist 2019: BaliWist je dat Indonesië bestaat uit bijna 15.000 bekende en minder bekende eilanden? De meest bekende – en direct ook onze favoriet – is Bali. Dit eiland heeft een oppervlakte van 5.500 km² en beslaat daarmee slechts 0,002% van het hele land. Dat klinkt klein en beperkt, maar het eiland is enorm veelzijdig.

Het zuiden wordt met name gekenmerkt door prachtige zandstranden, het binnenland staat bekend om de rijstvelden en verspreid over heel het eiland vind je meer dan 6.000 tempels. Lekkerbekken kunnen er voor een habbekrats genieten van lokale specialiteiten en het eiland heeft de laatste jaren een enorme surfers scène ontwikkeld. Om maar een paar kanten van het eiland te noemen.

De veelzijdigheid is overigens niet alleen de reden dat Bali bij ons favoriet is. Het is ook nog eens het meest toegankelijk voor reizigers die nog onbekend zijn met Azië en toch wel van westerse gemakken willen genieten. De reizen naar het eiland zijn daarnaast de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden.

Landen bucketlist 2019: Jambuluwuk Oceano Seminyak Hotel In het gezellige, maar knusse centrum van Seminyak ligt Jambuluwuk Oceano Seminyak Hotel. Eten en drinken, sporten, zwemmen en zonnen, de omgeving ontdekken; laat die vakantie op Bali maar beginnen!

Welk van deze landen zet jij op jouw bucketlist voor 2019?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *