Jamaica Bob Marley

Het Jamaica van Bob Marley

Jamaica, het roept vrijwel direct het beeld op van de getalenteerde reggae-artiest Bob Marley. Marley, als voorvechter van het rastageloof, heeft zijn stempel op het eiland gedrukt en ook vandaag de dag is er nog veel terug te vinden van de vroeg overleden muzikant. Ga je mee naar de legende tijdens jouw vakantie op het tropische eiland?

Bob Marley in een vogelvlucht

Bob Marley, geboren als Robert Nesta Marley, werd in de provincie Saint Ann geboren. Hij was de zoon van een Afrikaanse tienermoeder en een blanke kapitein. Al van jongs af aan zat de interesse voor muziek erin. Veel geld had hij echter niet. Hij leerde gitaar spelen op een eigen gemaakt exemplaar.

Marley was nog geen achttien toen hij zijn eerste nummer opnam. Hij ging al gauw samenwerken met andere muzikanten en richtte The Wailers op. De populariteit van de band in Jamaica groeide snel en enkele jaren later werd de reggaeband ook bekend in het buitenland met hits als No Woman, No Cry.

Bob Marley overleed in 1981 op 36-jarige leeftijd. Marley leed aan huidkanker waar hij, door zijn rastageloof, niet aan behandeld wilde worden. Ondanks dat hij te kort leefde, maakte hij veel indruk. Vandaag de dag is Bob Marley dan ook nog altijd hét symbool van Jamaica, reggae als muziekgenre en de rastafari-beweging.

De reggaeprovincie Saint Ann

Jamaica, Bob Marley: Ocho RiosSaint Ann staat bekend om de reggae-artiesten die hier geboren zijn. Voorbeelden zijn zangers als Floyd Lloyd, Bryan Art en dus ook Bob Marley. Maar Saint Ann biedt meer. In Ocho Rios, een van de plaatsen in de provincie, vind je de bekende watervallen Dunn’s River Falls. Vakantiegangers beklimmen de grote ‘treden’ van deze watervallen maar al te graag.

Runaway Bay is daarnaast ook prachtig. Het mooiste van dit stukje Jamaica zijn de tropische zandstranden. En ook hier zijn watervallen te vinden. De flora en fauna zijn daarnaast prachtig, Natuurliefhebbers komen hier ruim aan hun trekken!

Jamaica van Bob Marley, Royal Decameron Club CaribbeanJe kunt in luxe verblijven in Royal Decameron Club Caribbean. Het is genieten dankzij de all inclusive formule, diverse kinderfaciliteiten en de zwembaden, waarvan één speciaal voor volwassenen!

Een bezoek aan het Bob Marley museum

Om het Jamaica van Bob Marley mee te maken moet je echter vooral in Kingston zijn. Hier is o.a. het Bob Marley museum gevestigd. Zes jaar na de dood van Bob Marley is dit museum opgericht in het laatste thuis van de artiest. Dit gebeurde op initiatief van de vrouw van de topartiest, Rita Marley.

Het Bob Marley museum ligt op ca. 1,5 uur rijden vanaf Ocho Rios. In het museum kun je o.a. persoonlijke eigendommen van de zanger bekijken. Hierdoor leer je veel over Jamaica en het leven van Bob Marley. Er worden tours georganiseerd die ruim een uur duren.

De Tuff Gong Studio

Naast het Bob Marley museum kun je er ook voor kiezen een bezoekje te brengen aan de Tuff Gong Studio, eveneens in Kingston. Dit is de studio die is opgericht door Bob Marley zelf. Hij deed dit uit frustraties over een eerdere platenmaatschappij, die een groot deel van zijn winst en rechten opeiste.

Er zit een goed verhaal achter de naam van de studio. Marley werd regelmatig ‘The Gong’ genoemd en ‘Tuff’ verwijst naar het Engelse ‘tough’ (‘hard’ of ‘taai’ in het Nederlands). Je moest namelijk wel sterk in de schoenen staan om in de muziekindustrie op Jamaica te werken.

Het is een place to be voor veel artiesten. Dit heeft te maken met de legendarische nummers die hier zijn opgenomen, zoals Trenchtown Rock, Concrete Jungle en de eerdergenoemde No Woman No Cry. De studio wordt dan ook nog steeds gebruikt voor het opnemen van muziek.

Het Kingston’s Wembley Stadium

Voetbal speelde een grote rol in Bob Marleys leven. Al als jongen speelde hij liever voetbal dan dat hij op school zat. Het is dan ook erg toepasselijk dat het slot van Marleys begrafenis in het Kingston’s Wembley Stadium plaatsvond.

Maar het stadion vervulde al eerder een belangrijk rol in het leven Bob Marley. Hij wist hier, samen met zijn band, een memorabel concert neer te zetten in 1978. Het concert stond in het teken van vrede en Bob wist de twee leiders van de burgeroorlog samen te brengen en handen te doen schudden. De burgeroorlog die op dat moment in Kingston heerste, leek even een halt toegeroepen te zijn.

Wil jij meer weten over Bob Marley? Boek een reisje naar Jamaica en maak kennis met het thuisland van deze fenomenale artiest.

Fotografie: Ipamia | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *