Italië voor natuurliefhebbers: Umbrië

Italië voor natuurliefhebbers: de beste hotspots volgens Italië-specialist Saskia

Italië wordt vaak in één adem genoemd met Rome en Florence. En hoewel dit bijzonder mooie steden zijn, biedt het Zuid-Europese land meer. Weidse landschappen, uitgestrekte wijnvelden en witte zandstranden; Italië is een genot voor natuurliefhebbers. Tijd om de beste hotspots op een rij te zetten!

Saskia Balmaekers is een echte Italië-specialist; al ruim vijf jaar blogt zij over alle Italiaanse bestemmingen op Ciaotutti.nl. Haar blog is een bron aan informatie voor Italië-liefhebbers, evenals de Italië boeken die zij reeds op haar naam heeft staan. In het boek 101 mooiste plekken van Italië licht ze al haar favoriete hotspots uit. En daarin komt ook haar liefde voor natuur terug. Ze maakte speciaal voor dé VakantieDiscounter een top drie.

Val d’Orcia, het mooiste stukje Toscane

Italië voor natuurliefhebbers: Val d'OrcioDe Val d’Orcia staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit gebied in Toscane ten zuiden van Siena, met onder andere ‘ideale stad’ Pienza (waar je een heuse Via dell’Amore, ofwel Weg van de Liefde, vindt), is werkelijk prachtig.

Een van de mooiste plekken in deze betoverende vallei is de Cappella della Madonna di Vitaleta. Deze kapel, die ook het omslag van Saskia’s boek siert, is een bijzondere verrassing voor iedereen die door de heuvels van de Val d’Orcia toert. Je verwacht het niet, rijdend over de SS146 van Pienza richting San Quirico d’Orcia, maar ineens duikt het kapelletje voor je op.

Saskia is er zelf al tientallen keren langs gereden en stapt altijd even uit om in stille bewondering de pracht van deze plek in zich op te nemen. De kapel is vernoemd naar de Madonna di Vitaleta, het Mariabeeld dat ooit in de kapel stond. De beeldhouwer Andrea della Robbia maakte dit mooie Mariabeeld in 1590. Lange tijd was de Cappella di Vitaleta haar thuis. Inmiddels staat Della Robbia’s Madonna in de San Francesco in het dichtbijgelegen dorpje San Quirico. Maar ook zonder Maria blijft deze kapel een van de mooiste plekjes in Toscane…

Bloemenpracht in Umbrië

Italië natuur: UmbriëHet groene hart van Italië, zo wordt Umbrië vaak genoemd. Uitgestrekte bossen, in alle tinten groen gekleurde heuvels en op tal van plekken zilvergroene olijfbomen en heldergroene wijnranken.

In het zuidoosten van Umbrië vind je het mooiste natuurgebied van de streek, de Piano Grande. Deze ‘Grote vlakte’, aan de voet van de majestueuze Monti Sibillini, heeft een oppervlakte van zo’n 20 km². In het voorjaar (zo ongeveer van eind mei tot half juli, afhankelijk van het weer) wordt de Piano Grande gekleurd door een zee aan bloemen, van dieprood tot felgeel en hemelsblauw.

Een mooie start voor een wandeling over de Piano Grande is het dorpje Castelluccio, dat bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit linzen, die rondom het dorpje groeien.

Vallei vol trulli

Italië voor natuurliefhebbers: TrulliTijdens een tocht door de Valle d’Itria in Puglia (ook wel Apulië genoemd) stuit je geregeld op een groepje trulli, de typische huisjes voor deze streek. Ze hebben een kegelvormig dak, waar vaak een hart, een zon of een andere versiering op is geschilderd. In Alberobello, het dorp van de trulli, vind je de meeste van deze huisjes, maar daardoor is het er ook wel toeristisch. Mooier zijn de twee dorpjes Cisternino en Locorotondo.

Cisternino heeft een klein, charmant centrum met smalle, schaduwrijke straatjes, steile trappetjes, balkonnetjes vol kleurrijke bloemen en een elegant piazza met de kenmerkende stenen muurtje, hier een daar een groepje trulli en een bijzonder mooi uitzicht over het platteland.

Ook in Locorotondo heerst een heel ontspannen sfeer. Het dorpje dankt zijn naam aan het rond lopende stratenplan, locus rotundus in het Latijn. Locorotondo wordt ook wel ‘het mooiste balkon van de Valle d’Itria’ genoemd. Het biedt inderdaad een prachtig uitzicht, vooral vanuit de Giardini Pubblici, het stadspark. Zover als je kunt kijken, zie je een lappendeken van trulli in het groene landschap met stenen muurtjes en zilverkleurige olijfbomen, oude masserie en wijngaarden.

Benieuwd naar de andere favoriete plekken van Saskia?

Italië voor natuurliefhebbers: 101 mooiste plekkenSaskia’s boek de 101 mooiste plekken van Italië neemt je mee naar nog 98 plekken die Saskia in haar hart heeft gesloten. Plekken voor natuurliefhebbers, maar ook voor cultuurfanaten en Bourgondiërs.

Door de veelzijdigheid aan tips is het dé encyclopedie voor iedereen die een vakantie naar Italië op zijn wensenlijst heeft staan.

Bekijk op bol.com

P.S. Heeft Saskia je het laatste zetje gegeven om nu écht die vakantie naar Italië te plannen? Check hier ons voordelige aanbod.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *