vakantie Isla Holbox

Isla Holbox, een dagje in het Mexicaanse paradijs

Alsof je een ansichtkaart binnenloopt… Op Isla Holbox, zonder twijfel het meest relaxte eiland van Mexico, zijn de zandstranden witter dan wit. Tel daarbij de vele palmbomen en hangmatten om in te chillen bij op. Welkom in een Mexicaans paradijs dat je nooit meer wilt verlaten!

Isla Holbox in een vogelvlucht

Isla Holbox is een tropisch eiland voor de noordkust van Yucatán van slechts 30 km lang en 500 tot 2.000 meter breed. Erg groot is het dus niet. Feitelijk bestaat het eiland enkel uit een vissersdorpje (Holbox) en het beschermde natuurgebied Yum-Balam.

Het wordt daarnaast gekenmerkt door spierwitte stranden, palmbomen, prachtige zonsondergangen, kleurrijke huisjes met daken van palmbladeren en zeewater dat een mix is tussen groen en blauw.

Rond Isla Holbox zie je niet het turquoise water dat je misschien gewend bent van andere Caribische eilanden. Doordat het water van de Caribische oceaan zich rond Isla Holbox met het (donkerdere) water van de Golf van Mexico mengt, is het zeewater hier eerder groen. Bij harde wind kleurt het donkerder en doet het blauw aan.

Relax to the max!

Vakantie Isla Holbox: golfkarretjesEr heerst een laidback sfeertje op Isla Holbox, die eigenlijk typerend is voor het hele Caribische gebied. Je wordt zelfs een klein beetje terug in de tijd gegooid; het Mexicaanse eiland kent geen verharde wegen en auto’s zijn er praktisch uit den boze.

Je verplaatst je per fiets of golfkarretje. En dat is misschien ook meteen de charme van het eiland. Hoewel het de laatste jaren aan populariteit wint onder toeristen, is het er toch echt nog steeds een stuk authentieker dan in Playa del Carmen of Cancún. Tijd om het eiland te ontdekken!

Zoals het een tropisch eiland betaamt, beschikt Isla Holbox over een kilometerslang zandstrand. Een vakantie op Isla Holbox zal dan ook vooral in het teken staan van relaxen. Op het strand op een ligbedje óf aan het strand in een van de leuke beachbars. Je hebt de wat goedkopere bars, met goedkope plastic stoeltjes, en de duurdere en hippere tenten. Welke je ook kiest: je kunt rekenen op een relaxte sfeer.

Doen op Isla Holbox!

Vakantie Isla Holbox: street artHoewel Isla Holbox voornamelijk uitnodigt tot relaxen, luieren, eten & drinken, kan je er wel degelijk activiteiten ondernemen. We maakten een selectie van onze favoriete bezigheden:

  • Als liefhebber van street art, moet je zeker in Holbox zijn. Het voormalige vissersdorpje voelt als een openluchtmuseum én dat komt niet alleen door de afwezigheid van auto’s. De muren zijn op veel plekken versierd met prachtige schilderingen. Huur een fiets en maak een kleurrijke serie! De meeste kunstwerken vind je rond het centrale plein.
  • Iconisch zijn de vele foto’s van de hangmatten van Isla Holbox. Waar je deze vindt? Fiets of loop vanuit het centrum langs de kust richting hotel Las Nubes, je komt ze dan vanzelf tegen. Officieel horen ze bij een hotel en moet je daar gast zijn of een drankje nuttigen, maar dat wordt gelukkig weinig gecontroleerd. Hangen maar!
  • Wist je dat er maar weinig plekken ter wereld zijn waar je met walvishaaien kan zwemmen? Hier kan het! Vooral tussen mei en september heb je kans om ze te spotten; de oceaan zit dan vol met plankton en daar zijn de haaien, die soms wel 15 meter lang worden, dol op. En no worries, walvishaaien zijn ongevaarlijk voor mensen.

Stap op de boot!

Vakantie Isla Holbox: waterMet zoveel water om je heen, móet je wel op de boot stappen. Er valt genoeg te ontdekken op en via het water!

Vaar bijv. in ca. 30 minuten naar het verderop gelegen Yalahau Cenote, dat vroeger werd gezien als de belangrijkste zoetwaterbron van Isla Holbox. Nu is het vooral een plek om af te koelen in helder water. En de omgeving? Machtig mooi!

Natuur- en vogelliefhebbers raden we aan om een boottocht te maken naar de onbewoonde buureilanden Isla Pájeros en Isla de Pasión. Pelikanen, flamingo’s en ander tropisch gevleugelde trekken aan je voorbij.

Paradijselijk verblijven op Isla Holbox

Vakantie Isla Holbox: hotelsHoewel veel vakantiegangers kiezen voor een vakantie in Playa del Carmen of Cancún en vanaf daar een dagtrip maken naar Isla Holbox, is het ook mogelijk om in dit paradijs zelf te verblijven. We hebben een paar fijne hotels voor je in petto:

  • Alleen al die huisjes in het eco-vriendelijke Villas HM Paraiso del Mar; zo kom je toch direct in tropische sferen? Tel daarbij een flinke dosis luxe en de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven bij op. Het plaatje is compleet!
  • Een foto zegt meer dan 1.000 woorden! Kijk dus even naar de foto’s van HM Villas Palapas del Mar. Dit kleinschalige complex biedt juniorsuites op steenworp afstand van het strand en naar wens met eigen privézwembadje. Even genoeg van het hagelwitte strand? Neem een verkoelende duik in het zwembad.

Wij dromen even verder weg… Boek jij ondertussen jouw tropische tripje? Bekijk snel ons volledige aanbod.

Fotografie: Stefano Ember | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “Isla Holbox, een dagje in het Mexicaanse paradijs

  1. Het is een geweldig eiland met weinig auto’s en alles op loop afstand.
    Met de veerboot ben je zo weer op het vaste land.
    Leuk hotel en stranden gelijk aan wat het was in de tijd van de piraten.
    Het eiland is de rust zelve, voor een week is het eiland helemaal te gek.
    Omdat het een eiland is moet alles van het vaste land komen, wat prijs verhogend werkt.

  2. Alsof je een ansichtkaart binnenloopt… Op Isla Holbox, zonder twijfel het meest relaxte eiland van Mexico, zijn de zandstranden witter dan wind.

    Weet niet of het de bedoeling is, maar normaal schrijf je witter dan wit 😉

    1. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. En daar hebben dan twee mensen overheen gelezen. Gelukkig hebben we nog oplettende lezers 🙂 Ik ga hem aanpassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *