Harry Potter in Londen

Volg Harry Potter door Londen

Op 26 juni 1997 gaf Bloomsbury het allereerste (toen nog Engelstalige) deel van Harry Potter uit: Harry Potter en de Steen der Wijzen. Vandaag vieren we dit bijzondere jubileum graag met een ‘rondleiding’ langs de locaties in Londen waar Harry (die inmiddels zijn eigen imperium heeft opgebouwd met themaparken, films en zelfs een spin-off) zich heeft begeven.

Platform 9 ¾ op King’s Cross Station

Harry Potter in Londen: Platform 9 3/4Platform 9 ¾. Het zal zelfs een belletje doen rinkelen bij de minste Harry Potter fan. J.K. Rowling schreef al in het eerste boek over het station en het is dan ook de bekendste Harry Potter-locatie in Londen geworden. In het boek en de film bevindt zich tussen platform 9 en 10 een muur waar men doorheen kan lopen om zo op het platform van de Hogwarts Express te komen.

Het station heeft handig op de Harry Potter hype ingespeeld en op een van haar muren een bord met ‘Platform 9 ¾’ geplaatst. Onder het bord is een bagagekar geplaatst die door de muur lijkt te vliegen. Extra leuk voor de fans: er is zelfs een Harry Potter winkel op King’s Cross Station te vinden.

De verwoeste Millennium Bridge

De Millennium Bridge is geen lang leven toebedeeld in Harry Potter. In Harry Potter en de Halfbloed Prins wordt de brug verwoest. Gelukkig hebben we in onze wereld nog wel de mogelijkheid over deze brug te lopen. De Millennium Bridge is een voetgangersbrug die iedere dag toeristen van de ene kant van de Theems naar de andere kant vervoert. Aan de zuidkant van de brug is het bekende Globe Theatre te vinden.

Gerommel met het metrokaartje op Westminster Station

Harry Potter in LondenMeneer Wezel; hij is gek op Dreuzelspullen, maar weet er amper mee om te gaan. Precies dat is het geval op Westminster Station, het station waar Harry en Meneer Wezel op de metro stappen in Harry Potter en de Orde van de Fenix om het Ministerie van Toverkunst te bezoeken.

Voor de metropoortjes ramt Meneer Wezel ongemakkelijk op wat hij aanziet voor een knop, niet wetende dat hij zijn ticket dient te gebruiken.

Een vlucht naar het Piccadilly Circus en Tottenham Court Road Station

Het Piccadilly Circus maakt pas later in de filmserie zijn debuut. In Harry Potter en de Relieken van de Dood vluchten Harry, Ron en Hermelien van Bill en Fleur’s trouwerij. Ze Verschijnselen op het Londense plein het Piccadilly Circus. Het feit dat dit een verkeersknooppunt is, wordt ook in de film duidelijk aangekaart. Immers worden de drie bijna door een typische Britse dubbeldekker omver gereden.

In het boek loopt deze scène net even anders. De drie Verdwijnselen evengoed van de trouwerij, maar eindigen op het Tottenham Court Road Station. Dit metrostation werd in 1900 geopend en is tevens een bijzonder gebouw om te zien.

Praten met slangen in de Reptile House

In Sisselspraak spreken met slangen, Harry deed het in Harry Potter en de Steen der Wijzen in de Reptile House in de London Zoo. Het reptielenhuis werd in 1926 gebouwd en is het thuis van vele reptielen. Naast slangen zijn er hagedissen, kikkers en krokodillen te vinden.

De Lekke Ketel op Charing Cross Road

Harry Potter Londen, Charing Cross RoadDe Lekke Ketel diende als een poort tussen de non-magische en magische wereld. Van de Lekke Ketel kwam je na een aantal tikken op magische bakstenen uit op de Wegisweg. De Lekke Ketel zou zijn gevestigd op de Charing Cross Road. Het is makkelijk voor te stellen dat een dergelijke zaak zich hier zou bevinden, want er zijn enkele pubs in de straat die erg doen denken aan de Lekke Ketel.

In Charing Cross Road kan je als Potterhead ook goed terecht om jouw collectie Harry Potter-edities uit te breiden. Er zijn namelijk veel knusse boekenwinkels in deze straat te vinden. Sterker nog: de straat staat bekend om haar boekenzaken. Je vindt er veel gespecialiseerde en tweedehands boekenverkopers.

De Collectebus op Lambeth Bridge

De paarse Collectebus, die Harry oppikt in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban wanneer hij zijn toverstaf uitsteekt, scheurt ‘s avonds door Londen heen. Daarbij werkt de bus zich zigzaggend over de Lambeth Bridge. Onderweg komt het twee rode dubbeldekkers tegen. In slow motion krimpt de bus in en wurmt zich magisch door de twee bussen heen… om vervolgens weer keihard door te scheuren.

Reis je naar Londen, dan heb je de mogelijkheid over deze brug te lopen. De Lambeth Bridge is namelijk ook een voetgangersbrug. De brug werd in 1932 geopend door Koning George V. Er is bewust voor de kleur rood gekozen bij het ontwerp van deze brug. Deze symboliseert namelijk de zetels van de House of Lords.

Reis jij met ons naar het magische Londen van Harry Potter? Zorg er dan voor dat je een prettige verblijfsplaats hebt. Bekijk onze stedentrips naar Londen en scherpe last minutes

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *