Gratis doen in Málaga

Budgetproof! 9x gratis doen in Málaga

Gaat jouw vakantiebudget in zijn geheel op aan een reis naar Málaga en ben je bang dat je daar dan helemaal niets kunt doen? Don’t be! Er is genoeg gratis te doen in Málaga. We zetten de leukste opties voor je op een rij!

Vorig jaar was Málaga voor mij de uitvalsbasis om Andalusië te verkennen. We bezochten o.a. Ronda, Nerja, Marbella, Mijas en Frigliani. Allemaal prachtig, maar het meest verliefd werd ik op Málaga. In de stad – waar je historie en strand moeiteloos met elkaar combineert – heerst een fijne vibe en als je slim plant, hoeft het je helemaal niet zo veel te kosten. Er is enorm veel gratis te doen in Málaga!

1. Zonnestralen vangen op Playa de la Malagueta

Het meest iconische beeld van Málaga, dat je terugvindt op vele ansichtkaarten? Dat zijn de ‘zandletters’ van Playa de la Malagueta. Het enorme stadstrand is populair onder zowel locals als toeristen.

Voor het optimale comfort huur je voor een dag een bedje en parasols. Als je liever gratis zont, kan dat ook. Aan de rand van het strand zijn gedeeltes met gras en palmbomen aangelegd. Miniparkjes tussen het zand. Zon, schaduw; je bepaalt het zelf.

De boulevard nodigt uit tot een workout in de vorm van een hardloopsessie en op diverse plekken zijn er open air fitnessruimtes ingericht. Wat? Een soort openbare speeltuinen, maar dan met fitnesstoestellen. Ook vermakelijk om naar te kijken trouwens…

2. Ga op ontdekkingstocht in het oude centrum

Gratis doen in Málaga: centrumHet historische centrum van Málaga is niet groot. Je loopt in ca. 20 minuten van de ene naar de andere kant. Het is echter wel prachtig. Je vindt er bezienswaardigheden als het Alcazaba, de immense kathedraal en het Picasso-museum. Helaas – op een uitzondering na, daarover later meer – is de toegang daarvan niet gratis.

Wat wel gratis is, is een wandeling door het oude stadscentrum, dat wordt gekenmerkt door oude gebouwen, smalle straatjes, cafeetjes en tapasbarretjes. Om elke hoek vind je weer een nieuw stukje Spaanse cultuur en gebouwen waar het hart van menig architectuurliefhebber van overslaat.

3. Spot de mooiste street art

Het centrum wordt niet alleen getypeerd door oude gebouwen, maar ook door moderne kunst. In de vorm van prachtige musea (zoals het bekende Picasso-museum) én – mijn absolute favoriet – street art op diverse plekken.

Het bekendste street art project van Málaga is het MAUS-project in de wijk Soho. Dit project, dat voor Málaga Arte Urbano Soho staat) is onderdeel van het plan om deze wijk van achterstandsbuurt om te toveren tot hippe wijk. Met succes! Een mooi project, maar stiekem was ik nog meer gecharmeerd van de street art in de wijk Lagunillas. Neem daar ook zeker een kijkje!

Meer weten over de street art in Málaga en de precieze plekken om de mooiste kunstwerken te spotten? Check snel het uitgebreide artikel dat ik erover schreef.

4. Wandel naar het mooiste uitzichtpunt van Málaga

Gratis doen in Málaga: uitzichtpuntQua loopafstand is Málaga vergeleken met de andere populaire Spaanse steden zeker geen grote jongen. Maar als je de stad van boven bekijkt, is deze toch best indrukwekkend. Hoe je getrakteerd kunt worden op dit geweldige uitzicht? Door de berg van Gibralfaro te beklimmen.

Op deze berg vind je het Castillo de Gibralfaro. Daarvan is de toegang helaas niet gratis, maar het uitzichtpunt op een steenworp afstand is dat wel. En je kunt de niet-toeristische route omhoog lopen, ver weg van alle mensen die wél voor het kasteel komen en die in de brandende zon een wandeling van 30 minuten afleggen.

Oké, deze wandeling duurt wat langer, maar je loopt wel tussen de bomen, in de schaduw en alle rust aan de noordkant van de berg. Praktisch? Steek vanaf Plaza de la Mered de straat Calle Victoria over. Net voor de wandeltunnel loop je omhoog en via de slagboom kom je uit bij Calle Mundo Nuevo. En dan is het immer gerade aus en sta je vanzelf bij het uitkijkpunt. Met zicht op de oude stad, de oude stierenarena, haven en het strand.

5. Plan een culturele zondag in

Op zondag zijn diverse culturele attracties gratis toegankelijk. Zo kun je na 14.00 uur een gratis bezoekje brengen aan het Alcazaba, een van de best bewaarde Moorse forten van Spanje.

Het werd gebouwd in de 9e eeuw en in de 11e eeuw verder uitgebreid. Kenmerkend zijn de rijkelijk versierde bogen en Arabische tekens. Het Alcazaba werd overigens verdedigd vanuit het eerdergenoemde en hoger gelegen Castillo de Gibralfaro. Ook hier kun je op zondag na 14.00 uur gratis terecht.

Je hebt daarnaast gratis toegang tot diverse musea op zondag op gezette tijden:

  • Loop vanaf het Alcazaba en het kasteel door naar het Picasso-museum. De goede man werd geboren in Málaga, in het hart van het centrum. Dus dat het museum hier is gevestigd is meer dan logisch. Normaal betaal je voor de toegang ca. € 10,-. Op zondagen tussen 18.00 en 20.00 uur hoef je echter niets te betalen.
  • Nog een museum op jouw lijstje zetten? Elke zondag van 17.00 tot 20.00 uur biedt het Carmen Thyssen Museum je de mogelijkheid om meesterwerken uit verschillende periodes van de Spaanse schilderkunst te bewonderen. Ook mooi: het is gevestigd in een indrukwekkend paleis.
  • Oké, als museumliefhebber moet je kiezen. Want het moderne Centre Pompidou, dat alleen van buiten al prachtig is, is gratis te bezoeken van 16.00 tot 20.00 uur. Je vindt er moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw.
Meer een natuur- dan cultuurliefhebber? Op zondag tussen 15.30 en 21.00 uur is de toegang tot Jardín Botánico, in het noorden van de stad, ook helemaal gratis.

6. Relax in Paseo de España

Gratis doen in Málaga: parkIs het een stadspark, is het een boulevard? Paseo de España, dat in 1890 werd aangelegd, is een prachtige haast exotische groenstrook tussen het oude centrum en de nieuwe haven. Over een lengte van ca. 800 meter vind je bankjes op schaduwrijke plekken, mooie fonteintjes en diverse prachtige beelden.

Waar veel toeristen deze hotspot als een ondergeschoven kindje zien, zijn het vooral de Malagueños die hier samenkomen. Ze lezen een krantje in de schaduw, dagen elkaar uit tijdens een potje kaarten of komen samen om muziek te maken. Een fijn (en gratis!) schouwspel als je even weg wilt uit de levendige stad of de warmte op het strand beu bent.

7. Geniet van straatartiesten in Calle Larios

Een winkelstraat als Calle Larios kan heel gevaarlijk zijn voor je portemonnee, maar laat je hier niet door weerhouden. Ook zonder geld uit te geven, is hier van alles te zien en te beleven.

Zo vind je aan het begin van de straat het standbeeld van de 19e-eeuwse aristocraat Manuel Domingo Larios. Juist, hier heeft de autovrije straat haar naam aan te danken. Hij was de initiatiefnemer. Nog leuker zijn de straatartiesten die je hier met grote regelmaat vindt. Levende standbeelden, muzikanten, goochelaars en clowns; ze komen allemaal voorbij!

8. Duik in het lokale leven op de Atarazanas-markt

Gratis doen in Málaga, marktBen jij op vakantie ook zo’n fan van een lokale markt bezoeken en kijken waar locals mee naar huis gaan? Vind je het leuk om in de lokale prijzen te duiken en heb je een keukentje waar je zelf Spaans kan koken? Atarazanas, de centrale markt van Málaga, is the place to be.

Het gebouw, met prachtige glas-in-lood ramen, werd in de 14e eeuw gebouwd door de Moren en deed oorspronkelijk dienst als scheepswerf. Dit is ook wat Atarazanas vrij vertaald betekent. Nadat het dienst had gedaan als scheepswerf werd het omgebouwd tot stadsmarkt en dat is het nog steeds.

Je kunt de markt van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 14.00 uur gratis bezoeken. Scoor jij nog een lokaal product voor het thuisfront?

9. Hop van plein naar plein

Wist je dat Málaga prachtige pleinen herbergt? Zo wordt Plaza Nueva omgeven door palmbomen en prachtige gerenoveerde panden, is Plaza de la Merced misschien wel het gezelligste plein van Málaga en is het 15e-eeuwse Plaza Unicbay het oudste plein van de Spaanse stad. En dat is nog maar een kleine greep uit alle pleinen. Hop jij van plein naar plein?

Zo zie je, leuke dingen hoeven echt niet per se geld te kosten. Alvast veel plezier in Málaga!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Budgetproof! 9x gratis doen in Málaga

  1. De wandeling op de steile Gibralfaro berg vond ik wat te veel. Met de electrische step van “2WeelsToursMalaga” was het met 15km/h een makkie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *