Gewoontes Turkije

Etiquette alert! Alles wat je moet weten over de gewoontes in Turkije

Ga jij binnenkort naar Turkije? Tijd om je even voor te bereiden op de lokale gewoontes. Hoe begroet je iemand, waar moet je rekening mee houden als je een moskee bezoekt en welke dingen je echt niet mag doen… We zetten het op een rijtje!

Afdingen maar!

Sporten op vakantie? Wij houden er vooral van als de sport afdingen is. En dat kan als de beste in Turkije!

Voel je niet beschaamd, ook de Turken zijn hier helemaal op ingespeeld; standaard bieden ze je een te hoge prijs. Let er wel op dat je een respectvol bod uitbrengt. Anders is het afdingspelletje snel klaar en wil de verkoper sowieso niet meer met je in zee.

Er zijn wel enkele uitzonderingen. In o.a. supermarkten, slagerijen en grote winkels geldt een vaste prijs. Wel kun je losgaan in de winkelstraten in grote badplaatsen en op lokale marktjes.

Gewoontes Turkije etiquette
Afdingen is een ware sport in Turkije, maar doe dit wel met respect

Een geslaagde begroeting

Grote kans dat Turken jou begroeten met Hos geldiniz. Wat je dan het best terug kunt groeten? Hos bulduk. De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal.

Kijk niet verbaasd als ze – terwijl ze dit zeggen – met hun linkerhand langs hun hart gaan. Ook een omhelzing tussen Turkse mannen is dan niet vreemd. Vrouwen kussen en omarmen elkaar. Een man en vrouw zullen elkaar niet snel zoenen geven; dit gebeurt alleen in de modernere steden.

Moskeeën bezoeken?

Turkije is een islamitisch land en je kunt dan ook niet om de – veelal prachtige – moskeeën in het land heen. Deze kun je overigens niet alleen van buiten bewonderen, je kan ook naar binnen gaan. Uiteraard wel met respect. Houd daarbij deze regels aan:

  • Trek je schoenen uit voor de drempel of plaats ze in de rekjes die je bij sommige moskeeën vindt.
  • Bedek als vrouw je hoofd, schouders en armen. Hoewel sommige moskeeën sjaaltjes hebben liggen bij de ingang, raden we je aan er voor de zekerheid altijd eentje in je tas te hebben. Dit kan ook bij andere bezienswaardigheden van pas komen. Voor mannen zijn korte broeken veelal niet toegestaan.
  • Om de privacy van de moslims te beschermen, zullen er altijd moskeeën zijn waar bepaalde ruimtes niet toegankelijk zijn voor toeristen. Respecteer dit. En denk ook aan hun privacy bij het maken van foto’s. Hangt er een verboden te fotograferen-bordje? Houd je hier dan aan.
  • Bij het verlaten van de moskee kun je veelal een gift achterlaten. Zet jouw gastvrijheid om in een kleine donatie. Daarmee kunnen ze de moskeeën onderhouden.
Gewoontes Turkije etiquette
Volgens de etiquette trek je je schoenen uit als je een moskee ingaat

Waan je tussen de locals

Hoe je écht in contact komt met de lokale bevolking? Door gebruik te maken van het openbare vervoer. Zo zie je in Turkije veel dolmussen, minibusjes de feitelijk collectieve taxi’s zijn. De naam dolmus betekent ‘opeengepakt’, dus je weet wat je te wachten staan…

Kom je een busje tegen op straat? Steek je hand op. Als deze nog niet vol is, kan je instappen en geld geven aan de reiziger voor je. Dit wordt dan als een soort domino-effect doorgegeven aan de chauffeur.

Doe dit vooral niet!

Als je de Turken te vriend wilt houden, raden we je aan de volgende dingen in elk geval níet te doen. Het kan overkomen als onbeleefd en respectloos.

  • Wijs niet naar iemand
  • Nies niet in het bijzijn van anderen
  • Ga niet zo zitten dat jouw voetzolen zichtbaar zijn
  • Begin als jongere niet eerder met eten dan de ouderen
Fan van naakt zonnen? Doe tijdens deze vakantie maar even niet. Dit is namelijk in heel Turkije verboden.

Een kijkje aan tafel

Het gevaar van een vakantie in Turkije? Je verblijft o.b.v. all inclusive en eet je buikje rond in het hotel, máár krijgt niets mee van de lokale keuken. Zo zonde, want de Turkse specialiteiten zijn om je vingers bij af te likken en je krijgt ook nog eens een kijkje in lokale eetgewoontes van de Turken. Wil je daar meer over weten? Lees ons artikel Turkije voor foodies.

Rest ons nog één ding: jou – nu je goed voorbereid bent en alles weet over de gewoontes in Turkije – een fijne vakantie wensen. Geniet ervan!

Op vakantie naar Turkije?Bekijk ons aanbod
Gewoontes Turkije etiquette
Lokale specialiteiten; die gewoonte kunnen we in Turkije geen genoegen van krijgen

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *