Gdansk kleurrijke Poolse stad

Maak kennis met Gdańsk, de kleurrijke Poolse stad

De voordelen van een stedentrip naar een stad in Polen? Het is betaalbaar en je kunt er een flinke dosis cultuur snuiven! Dit geldt ook als je naar Gdańsk gaat. Naast oude, kleurrijke gebouwen, zijn er genoeg hippe tentjes te vinden. En daarnaast ben je binnen no time op het strand!

Stad én strand, kan dat samengaan in Polen? Ja! Gdańsk ligt in het noorden van het land, aan de Poolse kust. Het centrum van de stad is zonder meer schitterend te noemen. Kleurrijke huisjes, een mooie haven en tal van historische gebouwen wisselen elkaar hier af. Je kunt er prima een paar dagen vertoeven om al het moois te ontdekken!

Struinen door het fleurige centrum

De Długi Targ (Lange Markt) en de aangrenzende Ulica Długa (Lange Straat) vormen samen het hart van het oude centrum van Gdańsk. De gebouwen op het grote plein en in de straat ernaast doen, ondanks de fleurige kleuren, erg Nederlands aan. Toeval? Nee! De huizen zijn namelijk gebouwd door Hollandse architecten.

Vooral aan de gevels is dit te zien; wanneer je de kleuren wegdenkt, zou je je zo kunnen inbeelden dat je door Amsterdam loopt. En net als in Amsterdam vind je ook hier tal van winkeltjes en hippe restaurants. Na een middagje shoppen heb je dus genoeg keuze uit restaurants!

Gdańsk kleurrijke Poolse stad, Bonum HotelOp loopafstand van het oude centrum ligt Bonum Hotel. Na jouw dag struinen door Gdańsk kom je tot rust in het kleinschalige hotel, dat gevestigd is in een mooi 18e eeuws pand. En in jouw sfeervolle kamer zal je gegarandeerd lekker slapen!

Een kijkje in de haven van Gdańsk

Gdansk kleurrijke Poolse stad, havenAan weerszijden van de Ulica Długa zijn bijzondere poorten gevestigd. De Gouden Poort, die vroeger diende als stadspoort, is een echte blikvanger door haar prachtige gouden versieringen.

Wanneer je onder de poort aan de marktkant door loopt, kom je bij de haven van Gdańsk. Mooie schepen varen hier langs oude gebouwen. Ook hét symbool van de stad, de 14e eeuwse Kraanpoort, is hier te vinden. Je hebt vanaf de haven tevens een mooi uitzicht over de omgeving. Ga uitgebreid slenteren, kijk naar de bootjes die aan je voorbij trekken en geniet!

Gdańsk kleurrijke Poolse stad, Hanza HotelAan de haven ligt Hanza Hotel. Een restaurant met een hippe inrichting, een wellnesscentrum en stijlvolle kamers staan hier tot je beschikking na jouw dag slenteren door Gdańsk. Dat wordt genieten!

Een flinke dosis cultuur snuiven

In het centrum van Gdańsk zijn nog veel meer statige gebouwen te bewonderen. Een voorbeeld hiervan is de Mariakerk. Dit immense gebouw is een van de grootste middeleeuwse bakstenen kerken van Europa én is tevens een van de grootste kerken ter wereld. Ruim 25.000 mensen kunnen er tegelijk in. Wil je panoramische foto’s maken van Gdańsk? Beklim dan de kerktoren en geniet van het uitzicht!

Dol op musea? In de Poolse Gouden Eeuw werd via de haven veel handel gedreven. In het Maritiem Museum kun je een kijkje nemen in de zeevaart-geschiedenis van de stad. Een absolute aanrader om te bezoeken!

Drankjes drinken in de bierstraat

Ben je na al dat wandelen en cultuur snuiven wel toe aan een lekker drankje? Loop dan naar de Piwna straat, dat in het Nederlands de ‘bierstraat’ betekent. Je raadt het al; het draait hier om culinair genieten & een lekker drankje drinken!

Eén van de mooiste cafés van Gdańsk is in de bierstraat gevestigd: Café Jósef K. Bestel een lekker drankje en geniet van de bijzondere vintage inrichting van twee verdiepingen tellende pand.

Waar je ook kijkt, overal staan er boeken en andere snuisterijen. Bij mooi weer kun je er ook voor kiezen om plaats te nemen op het terras. Dat wordt biertjes/wijntjes/cocktails drinken in stijl!

Relaxen aan het strand

Gdansk kleurrijke Poolse stad, strandWij zijn er dol op: steden mét een strand! Tijdens een stedentrip in Gdańsk kun je cultuur snuiven afwisselen met luieren aan de kust. Met de tram ben je binnen no time op het strand Stogi Plaza of je kunt er voor kiezen om een fiets te huren! Je leert tijdens een fietstocht het ‘echte’ Polen kennen; wijkjes met hier en daar een vervallen gebouw en kleine winkeltjes trekken aan je voorbij. Minder fraai dan het centrum van de stad, maar zeker wel interessant om te zien.

Per trein kun je naar het naastgelegen stadje Sopot reizen; je bent er binnen ca. 20 minuten en voor slechts een paar euro scoor je een retourtje. De levendige stad beschikt over de langste houten pier van Europa, waar je tegen betaling overheen kunt lopen. Ook zijn er diverse restaurantjes gevestigd aan het strand. In het centrum vind je daarnaast hippe bars, leuke winkels en veel gezelligheid.

Een aanrader om in te gaan eten in Sopot is Browar Miejski Sopot, gevestigd in de hoofdwinkelstraat van de stad. In deze bierbrouwerij kun je traditionele Poolse gerechten bestellen en genieten van veel gezelligheid.

Zie jij een stedentrip naar Gdańsk wel zitten? Bekijk dan ons volledige aanbod & boek!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *