Fietsen in Málaga

Met de wind in je haren! Ontdek Málaga per fiets

Málaga is – op de heuvel na waartegen het Alcazaba en het kasteel zijn gebouwd – een vrij vlakke stad. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor een fietstocht. Want zeg nu zelf, wat is er fijner dan met de wind in je haren een zonnige bestemming ontdekken?

In Nederland struikel je haast over fietsen in de grote stad. Een waar contrast met veel Europese steden. Toch neemt het fietsen ook in veel Europese steden aan populariteit toe. Steeds meer steden bieden de mogelijkheid op straat stadsfietsen te huren en de kleine verhuurbedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond.

Finally meer mensen die ontdekken waarom het zo fijn is om een bestemming per fiets te ontdekken. Het geeft je zoveel vrijheid en je kan zoveel zien in een korte tijd. Eigenlijk net als met het openbaar vervoer, alleen zie je vanaf een fiets echt een stuk meer.

En dus probeer ik bij elke stedentrip wel een fietsmomentje in te plannen. Zo ook toen ik in Málaga was. Want de kust leent zich daar prima voor een ontdekkingstocht op twee wielen.

Wij huurden onze fietsen bij Passion Bike, dat met een klein winkeltje in het centrum van Málaga zit. We waren voor de hele dag € 10,- p.p. kwijt.

Fietsen langs de kust van Málaga

Fietsen in Málaga, langs de kustMálaga is een compacte stad en als je er een paar dagen bent, heb je geen fiets nodig om het historische centrum te ontdekken. Je loopt namelijk in een kwartiertje van de ene naar de andere kant.

Waar je wel een fiets voor nodig hebt, is de lange boulevard langs de stranden en de vissersdorpjes El Palo en Pedregalejo die een aantal kilometer verderop liggen. Google Maps hoef je eigenlijk niet te gebruiken; vanaf de vuurtoren aan het begin van het strand fiets je in één rechte route door.

Of wacht… fiets niet in één keer door. Stop af en toe bij een chiringuito (een typisch Spaans strandtentje) en bewonder de felgekleurde strandhuisjes die voorzien zijn van mooie street art.

Een kijkje in Pedregalejo & El Palo

Fietsen in Málaga, PedregalejoPedregalejo – dat op ca. 20 minuten fietsen van het centrum van Málaga ligt – is de ideale plek om de drukte van de stad even te ontvluchten. Hier vind je geen hoogbouw, maar vooral knusse, gekleurde huisjes van max. drie verdiepingen. Vanaf hier heb je schattige doorkijkjes naar het strand.

Aan het strand zijn leuke tentjes met – hoe kan het ook anders, want dat is Málaga – grote met zand gevulde boten voor de deur waarop ze sardientjes, inktvis en witvis roosteren. Souvenirwinkels lijken hier uit den boze, maar je vindt er wel hippe bars met verse smoothies en superfoods. En je luncht er tussen de locals en internationale studenten, wat nog best eens een verademing kan zijn na alle drukte in het centrum.

El Palo – dat nog een klein stukje verder ligt – is nog een stukje dorpser. Dit komt doordat veel toeristen stoppen in Pedregalejo om te lunchen en daarna direct weer terug fietsen. Niet doen! Eén van onze lekkerste lunches was juist in El Palo.

Lunchen bij Restaurante Antonio

Fietsen in Málaga: lunchenVan de fietsverhuurder hadden we de tip gekregen om naar Restaurante Antonio te gaan. Antonio is een voormalige visser die besloot zijn carrière vaarwel te zeggen. Nu runt hij een visrestaurant zonder echte kaart. De kaart is een houten huisje waarin op stokjes alle soorten vis uitgestald zijn en jij kan daaruit kiezen. Verser kan niet!

Betaal je daar de hoofdprijs voor? Nee, een portie gegrilde sardientjes kost hier slechts € 2,- en dat is veel minder dan in de meeste strandtenten direct bij het centrum. Wij gingen overigens voor de zeebaars en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Dat hij maar liefst 1,5 kilo was, mocht de pret ook niet drukken; hij werd helemaal opgepeuzeld.

Ook leuk als je dan toch een fiets hebt!

Fietsen langs de kust blijft voor mij het leukste in Málaga. Maar als je dan toch die fiets hebt…

  • Ga op de terugweg van El Palo en Pedregalejo langs de oude stierenarena van Málaga. Leuk om zo een kijkje te nemen in de lange geschiedenis van het stierenvechten.
  • Fiets naar de wijk Soho en neem een kijkje bij het geweldige street art project van MAUS. Nog meer street art vind je overigens aan de oevers van de droogstaande rivier die om het stadscentrum loopt. Ook ideaal om per fiets te ontdekken!
  • Stap op de fiets en ga naar één van de gezelligste pleinen van Málaga; Plaza de la Merced. Vanaf hier kun je overigens – via een schaduwrijke bergweg – ook naar het hooggelegen kasteel fietsen. Je hebt dan wel wat doorzettingsvermogen nodig.

Of… boek een georganiseerde fietstocht!

Ben je stiekem bang om te verdwalen of ga je graag met een (Nederlandse) gids op pad die je alles over de stad kan vertellen? De fijne organisatie Baja Bikes organiseert in veel Europese steden fietstours, waaronder in Málaga.

Maak een fietstocht langs de highlights, fiets de calorieën eraf tijdens een tapastour (om ze er vervolgens direct weer aan te eten), ga voor een alternatieve route langs de onontdekte parels van Málaga of huur een privégids in.

Ben jij enthousiast geworden en wil je graag binnenkort fietsen in Málaga? Bekijk snel ons voordelige aanbod naar de Spaanse stad.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Met de wind in je haren! Ontdek Málaga per fiets

  1. Super mooi om dit te lezen! Ik hoop dat mijn vakantie naar malaga eind mei door kan gaan!
    Bedankt voor je verslag krijg er meer zin in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *