Eerste werkdag vakantie overleven

Zo overleef je de eerste werkdag na jouw vakantie

Nog nooit van Post Holiday Blues gehoord? Je hebt er ongetwijfeld wél eens last van gehad. Wat het inhoud? Dat je moeite hebt om je draai weer te vinden op je werk. Stiekem omdat je nog met je hoofd op dat tropische strand ligt. We helpen je het een stuk makkelijker te maken op je eerste werkdag!

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie werknemers tussen de 25 en 30 hier last van heeft! Symptomen? Je kunt slecht slapen, concentreren is een flinke uitdaging, je voelt je moe terwijl je dacht je opgeladen te hebben en dat stemmetje in je hoofd blijft maar zeggen ‘Lag ik maar weer op dat strand!’.

Om de Post Holiday Blues te verminderen of in elk geval draaglijk te maken, hebben we wat handige tips voor je. Zo sluit je de eerste werkdag na jouw vakantie nog net niet fluitend af.

Zorg dat je je vóór de vakantie goed voorbereid

Lees je dit artikel op jouw eerste werkdag na je vakantie, wanhopig op zoek naar tips? Dan kun je deze pre-vakantie-tips feitelijk skippen. Of je kunt ze opslaan voor jouw volgende vakantie:

 • Geef jezelf de eerste dag na jouw vakantie bij voorbaat respijt; zet in je out of office-melding dat je een dag later terug bent. Niemand verwacht dan jouw eerste dag antwoord.
 • Als het even kan; begin op een dinsdag of woensdag i.p.v. een maandag. Dit zorgt dat jouw eerste week korter is dan normaal en je snel weer weekend hebt. Ja, je zal toch even van die vakantie moeten afkicken.
 • Zorg dat je na jouw terugkomst nog minimaal een dag vrij bent. Dan kun je even acclimatiseren en je weer storten op de dagelijkse routine. Zoals de was doen, boodschappen halen en koken.
 • Plan geen meetings in op jouw eerste werkdag. Zorg dat je de tijd hebt om mail weg te werken en bij te praten.

Zet de wekker vroeger!

Oké, toegegeven: de wekker zetten na de vakantie is al een hele opgave. Toch helpt het om de wekker juist nog wat eerder dan normaal te zetten. Je kunt dan rustig opstarten en hebt nog wat tijd voor jezelf voor de werkdrukte losbarst. Gebruik deze tijd voor hetgeen dat jou ontspanning biedt.

Lees nog een hoofdstuk in dat boek dat je op vakantie niet uitkrijgt. Loop een extra lang rondje met de hond ’s ochtends. Pak een extra kop koffie, met de krant erbij. Mediteer. De keuze is aan jou!

Ga gestructureerd door de mail

Start jouw eerste werkdag na de vakantie vooral rustig op. Met een kop koffie en mail. Zo’n mailbox loopt tegenwoordig vrij snel vol en dat kan je echt overvallen na een vakantie. Waar begin ik?!?
Volg deze handige stappen:

 • Je bent geneigd direct op elke mail te reageren. Maar… hoe kort het antwoord ook mag zijn, geef niet meteen antwoord. Wie weet is er nog een vervolgmailtje opgekomen dat je later ziet en waaruit blijkt dat een antwoord inmiddels overbodig is. Lees eerst alle mail alvorens met antwoorden te beginnen.
 • Verwijder alle spam en CC-mails die eigenlijk overbodig waren. Of die alleen ter kennisgeving waren en waar geen actie voor op wordt vereist.
 • Markeer de items die je écht (en wees kritisch) direct mag oppakken en probeer de rest te verspreiden over de komende dagen. Deze zet je eventueel in een apart mapje. Want een lege inbox geeft ruimte in je hoofd!

Neem tijd om bij te praten met collega’s

Meteen weer een hele dag (in het geval van een kantoorbaan) aan je beeldscherm vastplakken? Geen goed idee! Maak tijd om bij te praten met collega’s. Vertel ze hoe leuk jouw vakantie was – daar krijg je gegarandeerd een glimlach van op je gezicht – én vraag naar het reilen en zeilen op het werk. Zo krijg je meteen de belangrijkste informatie te pakken!

Ook lunch is nodig!

Het nadeel aan vakantie? De week ervoor ben je razend druk met dingen afronden en de week na je vakantie met achterstallig werk en mail inhalen. Je hebt al snel de neiging om dan maar een broodje achter je bureau te eten. Doe dat niet! Loop lekker even een rondje tijdens de lunch of socialize met collega’s.

Denk aan het weekend!

De valkuil van weer aan het werk gaan? Je raakt het vakantiegevoel zo snel kwijt. Leuke dingen plannen helpt om het vakantiegevoel vast te houden. Zorg dus dat je plannen maakt voor het weekend ná jouw eerste werkweek. Ga bijv. Spaans koken voor je partner of maak een lange wandeling aan de kust.

Ga voor beweging!

Wist je dat mensen die meer bewegen op het werk doorgaans opgewekter zijn? Je pakt twee vliegen in één klap als je dat ook probeert te realiseren; je houdt je vrolijkheid vast én je kan de vakantiekilo’s te lijf gaan. Pak bijvoorbeeld eens de trap i.p.v. de lift of loop bij een collega langs met een kleine vraag i.p.v. te mailen.

Nog meer tips?

 • Stel één van je vakantiefoto’s in als bureaublad. Zo ben je nog even terug op jouw vakantiebestemming!
 • Daarover gesproken; kan jij muziek luisteren op je werk? Stel een playlist samen van nummers die je aan vakantie doen denken.
 • Beloon jezelf na die eerste dag werken, dat heb je verdiend. Plan een etentje, koop een reep chocolade of trakteer jezelf op een goed glas wijn.
 • Hoe vrolijk je jezelf meer op dan door een volgende vakantie te plannen? Dat hoeft niet meteen boeken te betekenen, maar je kan wel gaan bedenken waar je heen wilt. En als je ook weet wanneer, kijk dan je manager lief aan of je die dagen alsjeblieft vrij mag hebben.

De overall conclusie: laat je vooral niet opjagen! Je bent een week – misschien wel twee of drie – weggeweest, dus een extra dagje wachten kan er voor sommige dingen ook nog wel bij. Zo plof je ’s avonds toch nog relaxed op de bank!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *