Weetjes Bulgarije

10 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over Bulgarije

Staat jouw vakantie naar Bulgarije voor de deur en wil je graag wat meer weten over het land? Of ga je nog boeken en weet je – behalve dat de zon er altijd schijnt en Sunny Beach een feestbestemming is – eigenlijk te weinig over het land? Wij helpen je met liefde op weg met deze weetjes over Bulgarije. 

Sunny Beach is meer dan zon, zee & zuipen

Weetjes Bulgarije: Sunny BeachSunny Beach, zonder twijfel dé populairste badplaats van Bulgarije, staat bekend als een echte uitgaansbestemming. We hebben allemaal in het tv-programma Zon, Zuipen, Ziekenhuis kunnen zien hoe jongeren hier voor een appel en een ei alcohol kopen. Maar dat is niet de enige kant van de badplaats.

Zonliefhebbers zijn er aan het goede adres vanwege het kilometerslange zandstrand. Met aan de rand hiervan een gezellige boulevard en hotelzone. Zo vanuit de hoteltuin het strand op? Dat is mogelijk. En ook nog eens best voordelig. De prijzen voor een vakantie naar Sunny Beach liggen nog niet zo hoog als aan bijvoorbeeld de Spaanse Costa’s.

Wie meer wil dan enkel zon kan in een taxi, treintje of huurauto stappen richting het ca. 5 km verderop gelegen Nessebar. Het oude centrum van dit stadje staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is voor cultuurliefhebbers een echte must-see. Of wat dacht je van een ruige jeepsafari in het binnenland?

Jongeren aan de zuip? Best verrassend als je je bedenkt dat de Bulgaarse wet het kopen van alcohol onder de 18 jaar heeft verboden. Dit wordt regelmatig door de vingers gezien in bars en clubs.

Bulgaren & koffie: een vak apart

Goed om te weten: Bulgaren zijn stevige drinkers. Het alcoholpercentage in wijn en bier ligt er vaak een stuk hoger dan in Nederland. En de koffie is ook nog eens een stuk sterker. Én het kan leiden tot misverstanden…

Als je in Bulgarije koffie bestelt, krijg je geen gewone koffie geserveerd. Er wordt dan een espresso voor je op tafel gezet. Liever een gewone koffie? Het sleutelwoord is dan Schwartz café of Dulgo kafé.

Sofia is een onderschatte stedentripbestemming

Weetjes Bulgarije: SofiaBulgarije mag dan bekend staan als zonbestemming, het land leent zich ook prima voor een stedentrip. De hoofdstad Sofia, waar 20% van alle Bulgaren woont, is namelijk een pareltje.

Wist je dat Bulgarije een van de oudste landen van Europa is? Inzoomend op Sofia gaat de geschiedenis hier tot zo’n 3.000 jaar terug. De grootste invloed die je er terugziet, is echter vrij recent. Het communisme zorgde voor prachtige neostalinistische architectuur.

Het straatbeeld wordt bepaald door brede lanen met kerken, musea en badhuizen. Het zijn stuk voor stuk pareltjes om te zien. In het bijzonder de Alexander Nevski-kathdraal. Deze wordt gezien als een van de mooiste orthodoxe kerken ter wereld.

Maar Sofia kent ook nog een andere kant, een moderne. Met hippe restaurants, trendy cafés en toffe nachtclubs. Extra pluspunt voor Sofia is de betaalbaarheid! Het staat in de top 25 van goedkoopste steden ter wereld en binnen Europa zelfs in de top 3. Een mooie meevaller!

Weetjes Bulgarij: Sofia, Arena di Serdica Boutique HotelGa jij voor een stedentrip in Sofia i.p.v. een zonvakantie in Sunny Beach? Kies voor een verblijf in Arena di Serdica Boutique Hotel. Het ligt in downtown Sofia en ondanks het klassieke karakter kan je er genieten van moderne faciliteiten én veel luxe.

Dubbel feest!

Wij houden van deze gewoonte; het vieren van je verjaar- én naamdag. Dubbel zoveel eten & drinken, dubbel zoveel muziek én dubbel zoveel cadeautjes.

Zo’n 90% van de Bulgaren is orthodox. De orthodoxe kerk kent veel heiligen en die hebben allemaal een eigen dag waarop ze geëerd worden. Is de naam van een Bulgaar (nagenoeg) gelijk aan die van een van de heiligen? Dan noemt men deze dag een naamdag. En die wordt flink gevierd!

Vergeet de euro maar

Weetjes Bulgarije: euro of lev?Hoewel Bulgarije sinds 2007 onderdeel is van de EU betaal je er niet met de euro. De Bulgaren willen dit wel heel graag, maar het land voldoet nog niet aan de criteria die hiervoor gesteld zijn vanuit de Europese Centrale Bank. Ze zullen op den duur wél overgaan, wanneer is nog niet bekend.

Tot die tijd betaal je met de lev, de Bulgaarse munteenheid. Een lev is ca. € 0,50 waard. En geloof ons, in Bulgarije krijg je nog veel waar voor je lev; het land staat bekend als goedkoop. Het vermoeden rijst dat dat wel eens anders kan worden wanneer de euro ingevoerd gaat worden. Nog even van profiteren dus!

Nog meer weetjes over Bulgarije

  • Ja knikken en nee schudden betekent in Bulgarije precies het tegenovergestelde dan bij ons. Ze schudden als ze ‘ja’ bedoelen en knikken als ze ‘nee’ willen zeggen. Dit kan nog wel eens pijnlijke situaties opleveren.
  • Let ook zeker op in het verkeer; bij ons betekent het oversteken van een zebrapad dat je automatisch voorrang hebt. In Bulgarije wijken de regels af.
  • Als ze ergens het woord bijgelovig hebben uitgevonden, is het wel in Bulgarije. Jouw handtas op de grond zetten? Dat leidt volgens de Bulgaren tot geldverlies. Signaleren ze een spin in huis? Dan weten ze dat ze visite kunnen verwachten. En dit zijn slechts twee van de vele voorbeelden.
  • Bulgarije is niet alleen een van de grootste wijnproducenten ter wereld, ook de Bulgaarse rozenolie is een belangrijk exportproduct. Het wordt wereldwijd gebruikt in heel veel parfums.
  • Bulgarije kent geen alfabet zoals wij dat kennen; ze hanteren – net als een aantal andere Slavische landen – het cyrillische alfabet. Geen nood overigens op reis. Bij het maken van de (verkeers)borden hebben ze rekening gehouden met de vele toeristen.

Zooooooo… nu zit het wel goed met jouw Bulgarije-kennis. We wensen je alvast een heel fijne vakantie. Of om toch in stijl te blijven; щастлив празник!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *