Bezienswaardigheden Menorca

Dé bezienswaardigheden op Menorca die je niet mag missen

Menorca staat – door haar kindvriendelijkheid – bekend als buggy-eiland van Europa. Met deze naam wordt het eiland wel een beetje tekortgedaan; er is zoveel te zien en te beleven. Om je een eerste indruk te geven, zetten we de must-see bezienswaardigheden op Menorca op een rij.

Monte Toro

Laten we meteen in huis vallen met het (letterlijke!) hoogtepunt van het Spaanse eiland; Monte Toro. Deze bijna 350 meter hoge berg mag niet ontbreken op ons lijstje met dé bezienswaardigheden op Menorca. Waarom niet?

Omdat je vanaf de top van de berg een geweldig uitzicht hebt over het eiland. Bij goed weer zie je zelfs Mallorca (met in het bijzonder het Tramontana-gebergte) liggen. En op de top neem je ook nog een kijkje bij de 17e-eeuwse kerk en een beeld van Christus.

Of je de berg echt te voet moet beklimmen? Nee, gelukkig niet. De top is per auto te bereiken. Onderschat het overigens niet; op sommige plekken is het best steil, over alle slingerbochtjes nog niet gesproken…

Monte Toro ligt bijna precies in het midden van Menorca. Door de centrale ligging ben je er bijna altijd binnen 35 minuten rijden, ongeacht waar je op het eiland verblijft.

Cala en Turqueta

Bezienswaardigheden Menorca: strand Cala en TurquetaMet een kustlijn van bij elkaar ca. 200 km heb je tijdens een vakantie op Menorca de keuze uit flink wat baaitjes en stranden. Wij zijn dol op kleine pareltjes en op Menorca is het mooiste pareltje het enigszins afgelegen Cala en Turqueta.

Waarom we juist dit strand – uit de zooooveel stranden – in onze toplijst van bezienswaardigheden op Menorca hebben staan? Foto’s zeggen wat ons betreft genoeg; kijk hoe het blauwe water fel afsteekt tegen het witte zand. En dan ook nog van die mooie kliffen met dennenbomen om het plaatje compleet te maken.

Ook fijn: ondanks dat het strand slechts in een kleine baai ligt, kun je er wel rekenen op toiletten en een chirinquito (een typisch Spaanse strandtent) voor een hapje en drankje.

Bekijk andere mooie stranden op Menorca

Appartementen MenorcaMar, MenorcaCala en Turqueta ligt redelijk afgelegen, maar vanaf het populaire Cala’n Bosch ben je er in ruim een half uur rijden. Hier verblijven? Wij tippen Appartementen MenorcaMar . Het complex – met fijn buitenbad – voelt aan als een klein vakantiedorp.

Máhon

Bezienswaardigheden Menorca: MahónMahón, de hoofdstad van Menorca in het zuidoosten, is een van de levendigste plekken (en de grootste stad) van het Spaanse eiland. De oude binnenstad is een pareltje met dank aan de vele historische gebouwen en monumenten. Sommige stammen uit de 2e eeuw. Duidelijk: dit is een van de bezienswaardigheden op Menorca die je wel gezien móet hebben!

Een rondje slenteren door de stad brengt je langs o.a. de middeleeuwse poort aan de Pont de San Roc, de Santa Maria kerk, het 18e-eeuwse stadhuis en het fort bij de haven. Vanaf deze laatste heb je een geweldig uitzicht. Nog meer cultuur snuiven? Breng een bezoekje aan Museum de Menorca.

Máhon biedt meer dan cultuur, je kunt er ook rekenen op een flinke dosis gezelligheid. Wij zien onszelf wel zitten met een goed glas wijn en tapas op een terrasje aan het populaire Plaza de s’Esplanada. Bestel zeker een gerecht met Mahon DOP, deze kaas is het belangrijkste streekproduct.

Fornells

Bezienswaardigheden Menorca: FornellsHeb jij meer met kleine vissersdorpjes dan grote hoofdsteden? Dan tippen we Fornells, in het noorden van Menorca. Alles draait in deze plaats om de rustige vissershaven en de naastgelegen luxe jachthaven.

Waar je ook een terrasje pakt, de menukaarten worden gedomineerd door verse vis. Grote kans dat jouw visje dezelfde morgen is gevangen door een lokale visser, die hem zo bij het restaurant heeft afgeleverd.

Tip: bestel Caldereta de Llagosta, een lokale stoofpot van kreeft. Eenmaal je buik gevuld is het tijd om naar Torre de Fornells te lopen. Deze toren biedt een mooi uitzicht over de baai.

Carema Club Resort, MenorcaOp enkele kilometers van de havens biedt Fornells een strandgedeelte, Playa Fornells. Hier tippen we Carema Club Resort voor een ontspannen familievakantie. Je kunt hier rekenen op een waterpark van maar liefst 2.000 m²!

Torre d’en Galmes

Bezienswaardigheden Menorca: Torre d’en GalmesKleine kans dat je nog nooit van talaiots hebt gehoord. We leggen het met alle liefde uit; dit zijn typische stenen bouwwerken die je veel vindt op Menorca en Mallorca. Naar schatting zijn het er bijna 300 en ze zouden al rond 1000 v.Chr. gebouwd zijn.

Wil je kennismaken met dit bijzondere stukje geschiedenis? Breng dan een bezoek aan Torre d’en Galmes, een archeologische vindplaats aan de zuidkust van Menorca. Waar ooit een stadje stond dat bewoond werd door o.a. de Romeinen vind je nu de resten van woningen én dus enkele van deze bijzondere talaoits.

Over die talaoits en de geschiedenis van Torre d’en Galmes is meer te ontdekken in het kleine bezoekerscentrum dat je er vindt. De vindplaats ligt overigens op een heuvel, waardoor je als bonus wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht.

Royal Son Bou Family Club, MenorcaTorre d’en Galmes ligt op slechts enkele kilometers landinwaarts van Son Bou. In deze badplaats is Royal Son Bou Family Club een absolute topper. Het hotel heeft alles in huis voor een geslaagde (familie)vakantie o.b.v. all inclusive.

Nog meer bezienswaardigheden op Menorca

Bovenstaande hotspots mogen dan de meest bekende (en onze favorieten!) zijn, er zijn meer bezienswaardigheden op Menorca de moeite waard. We voegen graag nog een kleine selectie toe:

  • Ben jij een natuurliefhebber pur sang? In het oosten van Menorca vind je Parc Natural de s’Albufera des Grau. Dit park – met handige wandelpaden – wordt gekenmerkt door een grillige kustlijn, mooie meren, zandstranden en moerassen. Je kunt er daarnaast meer dan 200 verschillende vogels spotten.
  • We gaan nog even door voor de natuurliefhebbers; in het zuiden van Menorca vind je Cova des Coloms. Deze grot – door de natuur gevormd – is 100 meter diep en 24 meter hoog. Het is er enigszins donker en er hangen vleermuizen aan het plafond, maar laat je hier niet door weerhouden; het is een pareltje. De grot wordt omgeven door een rivier, veel groen en glooiende heuvels. Een uniek stukje Menorca!
  • Het mooiste uitzicht over zee? Dat heb je vanaf Kaap Favàritx in het noordoosten van Menorca. Het hoogste punt is hier de vuurtoren Far de Favàritx. De vuurtoren – gebouwd in 1916 – wordt gekenmerkt door zwarte en witte strepen die schuin om de toren lopen.
  • Máhon is niet de enige grote stad op Menorca, Ciutadella – de voormalige hoofdstad – volgt op de voet. Hoewel de historie eeuwen teruggaat, zijn er weinig overblijfselen meer uit de tijd dat de Arabieren er heersten. Er is veel gesneuveld tijdens een inval van de Turken in de 16e eeuw. Een van de weinige gebouwen die intact bleef, is de 13e-eeuwse kathedraal. Én de inwoners zaten niet bij de pakken neer en herbouwden het centrum. Deze wordt nu gedomineerd door charmante straten met barokke en gotische kerken en paleizen uit de 17e en 18e eeuw.

En dit is nog maar een kleine greep – maar wel de belangrijkste – uit de vele bezienswaardigheden op Menorca. Welke staan er bovenaan jouw lijstje?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *