Bezienswaardigheden Málaga

Checklist! Dé bezienswaardigheden van Málaga

Málaga, ook wel het Barcelona van het zuiden genoemd, wordt met de dag populairder! En dat is niet zonder reden. Je kunt er zon en strand uitstekend combineren met het bezoeken van culturele bezienswaardigheden. Málaga herbergt daarnaast hippe restaurants en winkeltjes. It has it all!

Málaga in een vogelvlucht

Málaga kan en mag zich nog niet meten met grote jongens als Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla, maar een kleine jongen is het allerminst. De badplaats aan de Costa del Sol biedt de ideale mix van zon en cultuur op een compacte oppervlakte. Je kunt er daardoor in een korte tijd veel zien en doen.

Wat je o.a. kunt zien? Wij zetten in dit artikel de belangrijkste bezienswaardigheden van Málaga op een rij. Allemaal must sees tijdens een eerste bezoek aan de Spaanse stad.

Een kijkje in de roots van Pablo Picasso

Bezienswaardigheden Málaga: PicassoMálaga is de geboorteplaats van de kunstenaar Pablo Picasso. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat een museum over deze meester te vinden is in Málaga. Het is gevestigd in Buenavista Palace, een prachtig 16e eeuws paleis dat is gebouwd op de ruïnes van een eerder paleis, het Nasrid Paleis.

De opening van Museo Picasso Málaga vond plaats in 2003, toen de familie zo vrijgevig was om privéstukken beschikbaar te stellen. Sindsdien heeft het meer dan 3,5 miljoen nieuwsgierige vakantiegangers mogen ontvangen.

Nog meer in het leven van Picasso duiken? Ook zijn geboortehuis kun je bezoeken in Málaga. Loop rond in zijn atelier en de kleine kamertjes met tekeningen en foto’s van de schilder.

Aan andere musea ook geen gebrek in Málaga. Je vindt er o.a. het provinciaal Museum voor Schone Kunsten en het provinciaal Archeologisch Museum. In Museo de Arte Flamenco kom je meer te weten over de verleidelijke doch trotse dans de flamenco. Het Automuseum is voor de stoere mannen!

Moorse ‘overlevers’ Alcazaba & Castillo de Gibralfaro

Bezienswaardigheden Málaga: AlcazabaEén van de best bewaarde Moorse forten van Spanje is Alcazaba. En die ligt dus in Málaga! Het fort werd in de 9e eeuw gebouwd en rond de 11e eeuw uitgebreid. Het werd verdedigd vanuit het bijbehorende en iets hoger gelegen kasteel, Castillo de Gibralfaro. Deze is zo goed beschermd en onderhouden dat het te boek staat als één van de best bewaarde Moorse kastelen.

Wat je duidelijk terug ziet in het fort zijn de Arabische invloeden uit de Moorse overheersing. Het wordt gekenmerkt door rijkelijk versierde bogen en Arabische tekens en figuren. En af en toe zie je een vreemde eend in de bijt. Bijvoorbeeld in de vorm van Romeinse zuilen. Deze zijn afkomstig uit het Teatro Romano.

En daarmee komen we direct aan bij eveneens een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Málaga. Dit theater is pas in de 20e eeuw ontdekt, nadat het bij de bouw van het Alcazaba en Castillo de Gibralfaro onder steen en puin was bedolven. Men deed er zo’n 30 jaar over om het zo goed en kwaad als kon te herstellen. Maar dat ging natuurlijk niet in zijn geheel, omdat een deel van het theater gebruikt was in het fort.

Kathedraal van Málaga

Bezienswaardigheden Malaga: kathedraalSpaanse steden en kathedralen, ze gaan hand in hand. Zo ook in Málaga! De Kathedraal van Málaga is een van de meest dominante en opvallende bezienswaardigheden van de Spaanse stad.

Aan de Kathedraal van Málaga, waarvan de bouw startte in de 16e eeuw, werd zo’n 250 jaar gewerkt. Hierdoor is het een mengeling van diverse bouwstijlen. Van gotische tot barok en als je goed kijkt zie je ook details uit de renaissance. De kathedraal kent diverse hoogtepunten, met in het bijzonder het orgel uit 1871. Volgens musici en experts is het orgel geweldig qua klank.

Aan de Kathedraal van Málaga hangt eenzelfde probleem als dat van de Sagrada Família in Barcelona; regelmatig werd de bouw stil gelegd vanwege geldproblemen. Feitelijk is een deel nog steeds niet afgemaakt. Dit deel van de kathedraal heeft dan ook de toepasselijke bijnaam La Manquita Catedral de Málaga gekregen.

Petit Palace Plaza Malaga HotelPetit Palace Plaza Malaga Hotel is een sfeervol hotel om de hoek van de kathedraal. Geniet o.a. van gratis WiFi, een zonnige Andalusische patio en het gemak van een gratis leenfiets. Extra genieten: sommige kamers kijken uit op de kathedraal.

Betreed de arena van Plaza de Toros de La Malagueta

Bezienswaardigheden Málaga: stierenarenaAl in 1874 werden de eerste stenen gelegd van de stierenarena van Málaga, Plaza de Toros de La Malagueta. Twee jaar later bood het plaats aan ca. 14.000 toeschouwers. Het gebouw is gebouwd in Neo-Mudéjarstijl en kent Moorse invloeden. Een bijzonder gebouw!

Je kunt een kijkje nemen in de arena en meer leren over de traditie van het stierenvechten in het museum, El Museo Taurino Antonio Ordoñez. Het museum is vernoemde naar de legendarische stierenvechter Antonio Ordoñez uit Ronda. Hij ging de strijd aan met meer dan 3.000 stieren!

Plaza del Obispo, het levendige plein van Málaga

Voor de kathedraal vind je het sfeervolle maar drukke plein Plaza del Obispo, ofwel het plein van de bisschop. In het midden van dit plein vind je een prachtige fontein uit 1785. Ondanks dat het plein diverse keren is opgeknapt, heeft het de nostalgische en koloniale sfeer weten te behouden. Bij lekker weer – en dat is het veel in Málaga – kun je plaats nemen op één van de terrasjes.

Nog meer bezienswaardigheden in Málaga

  • Even de drukte van de stad ontvluchten? Paseo de España, ook wel Parque de Málaga genoemd, is al sinds 1897 het rustpunt van Málaga. Het park wordt gekenmerkt door palmbomen, exotische planten én historische gebouwen.
  • Wat is een Spaanse stad zonder overdekte markt? In Málaga vind je er maar liefst twee. In het grotere en drukkere Mercado Atarazanas doe je inkopen tussen de Malagueños en toeristen. Bezoek je het aan de rand van het centrum gelegen Mercado de Salamanca dan begeef je je vooral tussen de locals. Deze markt is nog een stuk authentieker.
  • De belangrijkste winkelstraat van Málaga is de Calle Marqués de Larios, kortweg Calle Larios. Deze autovrije winkelstraat ligt in het historische hart van Málaga en herbergt tal van bekende winkels als Desigual, Mango en Zara.

Málaga in een korte tijd ontdekken?

Ons favoriete vervoersmiddel in Málaga? De fiets! Je ontdekt het centrum in een korte tijd (zeker handig tijdens een korte stedentrip) en het biedt je de mogelijkheid om langs de stranden en naar het naastgelegen vissersdorpje Pedregalejo te fietsen. Plof hier neer op het strand en eet verse sardines van een spies.

Op zoek naar een organisatie met goede fietstours en Nederlandstalige gidsen? Check de mogelijkheden bij Baja Bikes. Je kunt een fietstocht maken langs alle highlights, maar er zijn ook alternatieve routes en tapas-tochten. Leuk!

Heb jij zin gekregen in een weekendje in deze bijzondere stad met prachtige bezienswaardigheden? Málaga herbergt een ruime selectie aan hotels. Aan jou de keuze!

Fotografie: Anastasia Galkina | Shutterstock

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *