Bezienswaardigheden-londen

De leukste bezienswaardigheden van Londen op een rijtje!

London calling! The Clash zong het al in 1979 en door de jaren heen zijn er nog veel meer liedjes over de Britse hoofdstad geschreven. Ga bezienswaardigheden hoppen in Londen en beleef zelf waarom de stad zo vaak een inspiratiebron was en is voor artiesten. En oh ja, stuur natuurlijk een kaartje naar het thuisfront met liefs uit Londen.

Een stedentrip naar Londen is altijd een goed idee. Het grootste voordeel is wat ons betreft de geringe reistijd. Met het vliegtuig land je – als je vanaf Schiphol vliegt – in nog geen uur op Britse bodem. En omdat je ook nog met een uur tijdsverschil zit kun je dus extra lang genieten van jouw stedentrip. Daarnaast is het ook mogelijk om met de trein of zelfs met de auto naar Londen te reizen.

Wat je allemaal niet mag misschien tijdens een 3-, 4- of 5-daagse trip? Wij zetten de leukste bezienswaardigheden van Londen voor je op een rijtje.

De stad is groot Het is bijna niet te doen om alle bezienswaardigheden van Londen te voet te bezoeken. Met de metro reizen is een oplossing, maar een leukere manier om Londen te ontdekken is per hop-on-hop-off-bus. Zo zie je – terwijl je van must-see naar must-see rijdt – heel veel van de stad. Bestel jouw tickets vooraf via onze partner GetYourGuide.

Buckingham Palace

Bezienswaardigheden Londen, Buckingham PalaceWie is er geen fan van het Britse koningshuis? Wij in ieder geval wel! Op veel verschillende plekken in Londen zijn paleizen te vinden. De mooiste en meest imposante van allemaal is Buckingham Palace, de officiële residentie van de Queen. Dit is dan ook direct een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Londen.

Even wat imposante cijfers op een rijtje: het paleis is 108 meter breed, 120 meter diep en 24 meter hoog. Samen brengt dat de oppervlakte op 77.000 m². Binnenin is het al net zo indrukwekkend. Het paleis telt 697 kamers, 78 badkamers, 1514 deuren en 760 venters. Maar dat is nog niet alles; de paleistuinen hebben samen een oppervlakte van zo’n 40 hectare.

Buckingham Palace bezoeken? Zorg dan dat je zeker de wisseling van de wacht meemaakt. In de ochtend gebeurt dit met een uitgebreide ceremonie. Via onze partner GetYourGuide kun tickets bestellen voor een rondleiding door de publieke ruimtes van het paleis. Je ziet de grootste kunstschatten van de koninklijke collectie. De collectie bevat o.a. schilderijen van Rembrandt en Rubens, porselein, uitzonderlijke meubelstukken en diverse sculpturen.

Je kunt gemakkelijk zien of zwaaien naar de Queen zin heeft. Wappert bovenop het paleis de koninklijke vlag van het Verenigd Koninkrijk? Dan is de Queen thuis. Als de nationale vlag wappert (ook wel de union jack genoemd), is ze niet thuis.

Big Ben

Bezienswaardigheden Londen, Big BenHij torent letterlijk boven de stad uit en is hét symbool van Londen; de Big Ben. Deze klokkentoren is vernoemd naar de (lange) politicus Benjamin Hall die in de 19e eeuw aanzet gaf tot de bouw van de toren. Eigenlijk heet alleen de grote klok in de toren Big Ben, maar tegenwoordig wordt vaak de hele toren Big Ben genoemd. In 2012 werd de klokkentoren overigens omgedoopt tot Elizabeth Tower, ter gelegenheid van het 60-jarig regeringsjubileum van de Queen. Er zijn echter maar weinig mensen die deze naam gebruiken.

De melodie van de klokken, ook wel Westminsterslag genoemd, is wereldwijd bekend. De klok slaat om het uur en speelt dan deze melodie. De Big Ben wordt alleen geluid bij een bijzondere gebeurtenis, bijvoorbeeld bij de uitvaart van een lid van het koninklijk huis.

De Big Ben is onderdeel van het Westminster Palace, waar het Britse parlement gehuisvest is. Samen met Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church staat het complex, dat aan de oever van de Theems ligt, op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hyde Park

Zin in een rustmomentje tijdens jouw stedentrip in Londen? Wij zijn dol op stadsparken en kunnen geen genoeg krijgen van Hyde Park. Dat is ook niet zo gek, want Hyde Park is een van de grootste stadsparken ter wereld. Locals komen hier zelf ook graag en er worden regelmatig concerten, sportevenementen en culturele manifestaties georganiseerd. Scoor wat boodschappen en ga op een zonnige dag lekker picknicken in het park.

Hyde Park deed in de 16e eeuw dienst als jachtgebied voor de toenmalige koning van Engeland Hendrik VIII. Het park is nog steeds in handen van de koninklijke familie en behoort – samen met o.a. de aangrenzende Kensington Gardens en Greenwich Park – tot de Royal Parks of London.

London Eye

Bezienswaardigheden Londen, London EyeEen ander – letterlijk – hoogtepunt in Londen is de London Eye. Dit gigantische reuzenrad staat aan de oever van de Theems, tegenover het Westminster Palace, en biedt een schitterend uitzicht over de hele stad. Het rad is maar liefst 135 meter hoog en heeft een diameter van 120 meter.

De London Eye is in opdracht van luchtvaartmaatschappij British Airways gebouwd ter gelegenheid van het nieuwe millennium. Sindsdien is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Londen. Een ritje in het reuzenrad is ook zeker de moeite waard.

In ongeveer een half uur maak je slechts één rondje, maar kun je bij helder weer o.a. 13 voetbalstadions en 36 bruggen over de Theems zien liggen. Tellen maar! Scoor vooraf kaartjes om lange wachtrijen te vermijden.

Tower Bridge

Wellicht heb je hem al zien liggen vanuit de London Eye; de Tower Bridge. Deze brug is de bekendste van heel Londen en loopt over de rivier de Theems. De brug dankt haar naam aan de nabijgelegen Tower of London en is eind 19e eeuw gebouwd. De bouw was een flinke klus; 432 arbeiders, 11.000 ton aan staal, 100 miljoen pond en 8 jaar verder stond de brug er. Toen wisten ze nog niet eens dat dit een van de best bezochte bezienswaardigheden van Londen zou worden…

In de brug is een museum gevestigd waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Tower Bridge. Vanaf de 44 meter hoge glazen (!) loopbrug heb je een schitterend uitzicht over de stad en de Theems.

Bezienswaardigheden Londen, Sea Containters LondonEen prachtig uitzicht over de Theems heb je ook vanaf het dakterras van het Sea Containers London. Veel van de bezienswaardigheden van Londen liggen binnen handbereik en dankzij het wellnesscentrum is er extra tijd voor ontspanning.

British Museum & National Gallery

Bezienswaardigheden Londen, National GalleryIs het een dagje wat minder lekker weer? Bezoek zeker een van de vele musea in de stad. Extra fijn; de toegang is in de meeste gevallen gratis. Echte must-sees zijn het British Museum en de National Gallery.

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. Je vindt hier een van de grootste collecties ter wereld en gaat meer dan 1 miljoen jaar terug in de tijd. Je kunt er o.a. Egyptische mummies, wandreliëfs en doodskisten bewonderen.

De National Gallery is nog zo’n prachtig museum. Hier zijn liefhebbers van schilderkunst zeker aan het juiste adres. Je ziet er o.a. de Zonnebloemen van Vincent van Gogh en werken van Michelangelo, Caravaggio, Rubens en Monet. Ook de buitenkant is een waar kunstwerk!

Bekende pleinen

Bezienswaardigheden Londen, Piccadilly CircusLonden kent een aantal wereldberoemde pleinen, waaronder Piccadilly Circus, Trafalgar Square en Leicester Square. Piccadilly Circus is een belangrijk verkeersknooppunt en doet – dankzij de lichtreclames – denken aan Times Square in New York. Je spot er daarnaast een fontein van de Griekse god Anteros; de tweelingbroer van de god van de liefde Eros.

De National Gallery is het belangrijkste gebouw dat aan Trafalgar Square grenst. Dit plein dankt haar naam aan de slag bij Trafalgar in 1805. Hierbij versloeg Admiraal Nelson een vloot van Napoleon. Nelson overleefde de slag niet. Hij wordt daarom midden op het plein geëerd op een hoge sokkel voor zijn heldhaftige daden.

Leicester Square (uitgesproken als Lester Square) ligt in de uitgaanswijk West End en herbergt veel bioscopen. Belangrijke premières vinden steevast hier plaats. Het plein is daarnaast beroemd vanwege het park en het standbeeld van Shakespeare.

Oxford Street

Kom jij (ook) om te shoppen naar Londen? Dan is de meer dan 1,5 km lange Oxford Street hét walhalla voor jou. Deze bekendste winkelstraat van heel Londen herbergt winkels van alle grote merken. Daarnaast zijn er ook veel grote warenhuizen gevestigd waar je zeker even een kijkje moet nemen. De leukste zijn Selfridges, Marks & Spencer en John Lewis als je het ons vraagt. Vanaf 2020 moet de straat een voetgangerszone worden. Nog verder shoppen? Bezoek dan ook zeker Regent Street en Bond Street.

Bezienswaardigheden Londen, Thistle Marble Arch HotelKom jij om te shoppen naar Londen? Verblijf dan vlakbij Oxford Street in het Thistle Marble Arch Hotel. Naast een uitstekende ligging beschikt het hotel over comfortabele bedden waar jij na een flinke shopsessie uitgeput in kunt ploffen.

Heb jij direct zin gekregen om de bezienswaardigheden van Londen met eigen ogen te gaan bekijken? Check dan snel ons voordelige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *