Bezienswaardigheden Lefkas

Zien! Top 10 bezienswaardigheden op Lefkas

Lefkas mag dan misschien minder bekend zijn dan haar grote zussen Corfu en Zakynthos, het is zonder twijfel een prachtig eiland voor een zonvakantie. Lefkas heeft een rijkdom aan leuke kleine dorpjes, mooie kliffen en adembenemende watervallen. Kijk met ons mee naar de 10 leukste bezienswaardigheden van Lefkas!

Lefkas is is met 356 km2 ideaal voor wie graag van de ene kust naar de andere wil rijden zonder op meerdere plekken te hoeven verblijven. Én Lefkas is in vele opzichten een typisch Grieks eiland, met wel zo haar eigen karakter. Wist je bijvoorbeeld dat Lefkas door middel van een brug verbonden is aan het vasteland? Of dat Lefkas het meest bergachtige eiland is van de Ionische Eilanden? Het zijn slechts een paar weetjes van dit bijzonder mooie eiland.

1. De haven van Lefkas-Stad

Haven Lefkas-Stad, Bezienswaardigheden LefkasDe jachthaven van Lefkas-Stad bestaat nu 15 jaar en is een indrukwekkend stukje vakmanschap. De jachthaven is maar liefst 70.000 m2 groot. Er zijn meer dan 600 (!) aanlegplaatsen voor boten! Ben je een botenliefhebber, dan zal je dan ook je ogen uitkijken. Maar je vindt er meer dan luxe jachten (die op zichzelf ook al indrukwekkend zijn om te zien). Shopaholics kunnen zich hier bijvoorbeeld helemaal uitleven! Door de populariteit van de haven hebben veel restaurants en winkels zich gevestigd in de jachthaven.

Bezoek ook zeker andere delen binnen het centrum van Lefkas-Stad. Deze typisch Griekse stad heeft allerlei knusse steegjes en straatjes waar je de lokale sfeer kunt proeven. Houd tevens de festivalkalender in de gaten. In de zomer vinden diverse festiviteiten plaats in Lefkas-Stad zoals het International Folklore Festival.

2. De drijvende brug van Lefkas

Als enige van de Griekse eilanden is Lefkas aan het vasteland verbonden door middel van een drijvende brug. Een tochtje over deze brug hoort eigenlijk wel bij de Lefkas experience. De brug is ca. 70 m lang en kan, wanneer een boot moet passeren, draaien. Bij dit draaien vaart een deel van het wegdek weg om ruimte te bieden voor de schepen.

3. De watervallen bij Nidri

Watervallen Nidri, Bezienswaardigheden LefkasVan alle badplaatsen op Lefkas is Nidri bij uitstek de populairste. Nidri kenmerkt zich door een fantastische sfeer in de hoofdstraat die gevuld is met winkeltjes waar je lekker kunt rondneuzen.

Een echte highlight in Nidri zijn de watervallen. Maak een wandeltocht van de rivier richting de bergen tot je bij het hoogste punt aankomt. Hier dendert een mooie waterval naar beneden. Je moet wel goed ter been zijn, want de wandeling kan vrij pittig zijn. Gelukkig is er ook de optie de watervallen per auto of scooter te bereiken. De beste tijd om de watervallen te bezoeken is in het voorjaar. In de zomer is er door de minieme neerslag kans dat de watervallen droog staan.

4. Het borduurwerk van Karia

Karia heeft van de dorpjes op Lefkas misschien nog wel de bijzonderste geschiedenis. Dit dorpje aan de voet van de bergen staat namelijk bekend vanwege het handwerk dat hier gemaakt wordt. De traditie van borduren en weven is vanaf de 19e eeuw van generatie op generatie doorgegeven.

Het vindt zijn oorsprong bij Maria Stávraka. De jonge Maria was door een ongeluk haar rechterarm verloren. Omdat borduren en weven voor haar erg complex was, besloot ze haar eigen systeem op te zetten. Door middel van haar eigen technieken creëerde ze prachtige kunstwerken. Maria werd door velen Maria Koutsochéro genoemd, Grieks voor ‘Maria met één hand’.

Het werk van Maria heeft voor veel inspiratie gezorgd. Zo werd er een school opgericht waar meisjes de weefkunst konden leren. Ook werd het Folklore Museum opgericht. Dit museum is vandaag de dag nog te bezoeken. Er worden o.a. bijzondere handwerken tentoongesteld.

5. De klif van Kaap Lefkatas

Pak de auto en rijd omhoog naar Kaap Lefkatas. De Kaap heeft een rijke geschiedenis en werd al in de oudheid door Homerus beschreven. Destijds prijkte er een tempel op de Kaap, vandaag de dag vind je er een 60 meter hoge vuurtoren.

Aan Kaap Lefkatas kleeft een enigszins duistere mythologie. De Griekse godin Aphrodite zou zich vanaf deze klif naar beneden hebben gestort uit puur liefdesverdriet. Er bestaat eenzelfde legende: de Griekse dichteres Sappho zou uit liefde voor veerman Phaon van de klif zijn gesprongen.

6. Sfeervol, knus en gezellig Agios Nikitas

Agios Nikitas, Bezienswaardigheden LefkasEen bezoek aan Agios Nikitas mag niet ontbreken! Dit typisch Griekse dorpje, op ca. 15 km van Lefkas-Stad, is bijzonder knus.

Je vindt er fijne zand- en kiezelstranden waar je je kleurtje kunt bijwerken, gezellige steegjes met winkeltjes, restaurants en minimarktjes en prachtige bergen die zich uitstekend lenen voor een stevige of ontspannen wandeling.

Kijk ook vooral goed om je heen, want Agios Nikitas heeft een mooie natuur door haar bossen, valleien en kliffen. Vissersboten kun je er ook spotten!

7. Het pittoreske Meganisi

Een eiland bij een eiland; we reizen af naar Meganisi. Meganisi is met haar 20 km2 niet groot. Toch beweert de naam dit. Meganisi betekent vrij vertaald namelijk ‘groot eiland’. Het is per veerboot te bereiken vanaf o.a. Nidri. Het is erg leuk om dit eilandje te bezoeken!

Er zijn drie dorpjes te bezichtigen, Katomeri, Spartochori en Vathy. Stuk voor stuk zijn er stenen huisjes en smalle steegjes te vinden. In Vathy ligt de haven van Meganisi; om deze reden zijn er dan ook veel zeilers.

Vergeet niet de zeegrot Papanikolis te bezoeken. Deze grot was in de Tweede Wereldoorlog de schuilplaats van een onderzeeër die een belangrijke rol speelde in de verzetstrijd tegen de Duitsers. Op Meganisi vind je daarnaast diverse stranden waar je zonder zorgen languit kunt liggen.

8. Het Fort van Santa Mavra

Santa Mavra, Bezienswaardigheden LefkasToegegeven: het ligt net buiten Lefkas, maar toch wilden we dit pareltje meenemen in het overzicht, omdat het echt nét voor de drijvende brug ligt. Het Fort van Santa Mavra is gebouwd aan het begin in de 14e eeuw en diende, zoals vele forten, om het eiland te beschermen.

Het kasteel is mede door restauraties nog in goede staat en je kunt er o.a. een kerk bezoeken. Bijzonder aan deze kerk is dat het door de Turkse bezetting ook nog dienst heeft gedaan als moskee.

Ook leuk: tijdens het zomerseizoen wordt het Fort van Santa Mavra ingezet als locatie voor culturele evenementen, zoals concerten.

9. Idyllisch Katouna

Zoek je wat rust op Lefkas? Breng dan een bezoekje aan het bergdorpje Katouna. Idyllische straatjes wisselen zich af met huisjes die zijn herbouwd in oude stijl. Door enkele hoge punten heb je daarnaast een prachtig vergezicht over de Ionische Zee.

Druk is het in Katouna niet en veel restaurantjes zal je dan ook niet vinden. Mocht je zijn vergeten lunch mee te nemen, dan kan je terecht in het enige restaurant van Katouna. Op het dorpsplein is een typisch Griekse taverne gebouwd waar je jouw honger en dorst kunt stillen.

10. De monniken van het Faneromenis klooster

Faneromenis Klooster, Bezienswaardigheden LefkasAl sinds de 4e eeuw wonen er monniken in het Faneromenis klooster, net buiten Lefkas-Stad. Anno 2017 is het nog steeds het thuis van enkele monniken en daarnaast doet het dienst als religieus centrum. Locals bezoeken het klooster regelmatig voor religieuze ceremonies, zoals dopen.

Het Faneromenis klooster is echter ook toegankelijk voor toeristen. Zo heb je o.a. toegang tot het museum waar manuscripten uit de geschiedenis te bezichtigen zijn. Het pand zal je niet ontgaan, want het klooster heeft een lange toren. Vanaf deze toren heb je een schitterend uitzicht over Lefkas-Stad.

Heb jij Lefkas al aan jouw reislijstje toegevoegd? Wacht niet langer en bekijk ons volledige aanbod op het Griekse eiland!

Over de auteur

Marieke

Marieke is gek op reizen én schrijven. Ze heeft al flink wat van Europa gezien, maar is nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ze neemt je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

2 reacties op “Zien! Top 10 bezienswaardigheden op Lefkas

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *