Autovakantie Europa voorkom boetes

Autovakantie Europa? Voorkom onnodige boetes!

Tijdens de zomervakantie gaan veel gezinnen met de auto op vakantie binnen Europa. Bij een autovakantie moet er aan veel gedacht worden. Daar doen diverse Europese landen nog een schepje bovenop door het ingewikkeld te maken en andere verkeersregels te hanteren. Voorkom (onnodige) boetes en bereid je goed voor. Wij vertellen je over de Europese verkeersregels.

Neem dit mee tijdens jouw autovakantie

Autovakantie Europa voorkom boetes benodighedenNaar welk Europees land je ook gaat, het is altijd verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben! Houd hier dus rekening mee. In België, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Spanje is het tevens verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen. In het ene land hoeft alleen de bestuurder het hesje te dragen, terwijl in andere landen iedereen in de auto het hesje moet dragen. Neem dus voldoende hesjes mee!

In Hongarije, Griekenland, Kroatië, Oostenrijk, Slowakije en Tsjechië is het verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben liggen. In Kroatië dien je ook nog reservelampjes in de auto te hebben. Reis je met de auto naar Polen of Griekenland? Neem dan tevens een (jawel!) brandblusser mee. In Frankrijk moet je als automobilist goed opletten. Vakantiegangers dienen een ongebruikte alcoholtest in de auto hebben liggen.

In Duitsland zijn er bepaalde milieuzones waar speciale stickers voor moeten worden gekocht. Gebruik je Duitsland puur en alleen om naar Oostenrijk of Zwitserland te rijden? De snelwegen van Duitsland behoren niet tot een milieuzone, dus dan heb je geen sticker nodig. Let op dat je op de snelwegen van Zwitserland en Tsjechië een tolvignet nodig hebt.

Nederland is het land van de regeltjes, maar op het vlak van benodigdheden valt het allemaal mee. In Nederland ben je alleen verplicht een gevarendriehoek bij je te hebben. Dit is voor het geval dat je alarmlichten het niet doen en je met pech langs de weg staat.

Let op je snelheid!

Autovakantie Europa voorkom boetes snelheidNatuurlijk weten we allemaal dat we een boete krijgen als we te hard rijden. Sommige navigatiesystemen beschikken over een flitsalert, waardoor je bij te hard rijden of bij flitspalen wordt gealarmeerd door je navigatiesysteem dat je op je snelheid moet letten.

Maar let op; in veel landen is het verboden om flitsdetectieapparatuur in de auto te hebben. Alleen uitschakelen is in veel landen niet voldoende, zorg ervoor dat flitsapparatuur geheel van je navigatiesysteem verwijderd is. Het verschilt per software van je navigatiesysteem hoe je dit kunt verwijderen. Doe dus vooraf goed research!

Heb jij nog geen drie jaar je rijbewijs? Bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben, mogen maximaal 100 km/h rijden in Italië.

Beter geen alcohol

Het is mogelijk nodeloos om te zeggen, maar toch is het erg relevant: laat alcohol staan. Ieder land heeft weer andere regels met betrekking tot het aantal glazen dat gedronken mag worden. Enkele landen tolereren helemaal geen alcohol in het bloed. In het bijzonder wanneer je nog niet lang het rijbewijs hebt, kan dit voor een dikke boete zorgen.

Verkeersregels België

Cruise control is een fantastische functie, maar helaas is dit niet overal in België toegestaan. Wanneer je een rood omrand rond verkeersbord tegenkomt met ‘cruise control’ erop dan mag je tot het eerstvolgende kruispunt geen gebruik maken van deze functie.

Verkeersregels Duitsland

Neem jij jouw hond mee op vakantie en rijd je door Duitsland? Houd dan rekening met de specifieke regels die hier aan verbonden zijn. Honden dienen namelijk op de achterbank worden vervoerd in een transportbox of met een speciale hondengordel om.

Verkeersregels Frankrijk

Frankrijk geeft vanaf 1 juli 2015 bestuurders die tijdens het rijden oordopjes, koptelefoons of headsets dragen een boete die flink kan oplopen. Ja, ook al bel je dus handsfree, je kan alsnog een boete krijgen. Zorg er dus voor dat je een ingebouwd belsysteem in de auto hebt.

Let ook op jouw parkeergedrag in Frankrijk. Je mag namelijk slechts aan de rechterkant van de weg parkeren. Alleen op een eenrichtingsweg is het toegestaan om aan de linkerzijde je auto te parkeren.

Verkeersregels Italië

Autovakantie Europa voorkom boetes inrijverbod ItaliëWist je dat er in bepaalde zones van veel Italiaanse steden een inrijverbod geldt? Ze hebben deze regel in Italië ingevoerd om uitlaatgassen in de stad te voorkomen. Het verkeersbord dat dit aan moet geven (vooral het onderbord als deze aanwezig is), kan voor verwarring zorgen. Let op: er staat altijd Zona Traffico Limitato op. Zorg dat je deze zone niet in rijdt op momenten dat het niet mag, anders ligt er na je vakantie vrijwel zeker een bekeuring op de mat.

Ligt jouw hotel in een stad waar een inrijverbod geldt? Maak je geen zorgen. Je kunt je kenteken laten registreren waardoor je zonder een boete te riskeren in en uit de stad kunt rijden.

Verkeersregels Oostenrijk

Belangrijk voor jouw reis door Oostenrijk zijn de lichten op de praatpalen langs de snelweg. Deze hebben namelijk een speciaal doel. Gaan deze lichten knipperen dan is het de bedoeling dat je snelheid mindert. De lichten worden ingezet bij bijv. files, mist of ongelukken.

Ze zijn ook erg streng op het milieu; jouw motor mag je bijv. niet onnodig laten draaien. Zet deze dus uit als je langere tijd stilstaat.

Algemene tips voor jouw autovakantie

Om je autovakantie Europa goed van start te laten gaan, zetten wij nog een aantal algemene tips voor je op een rijtje.

  • Zorg voor voldoende eten en drinken. Zeker bij warmte is dit laatste van belang.
  • Las regelmatig een (plas)pauze in. Niet alleen voor de nodige behoefte, maar ook om je focus weer terug te krijgen voor de lange autorit die nog komen gaat.
  • Maak een apart tasje klaar voor als je twee dagen gaat rijden alvorens je je eindbestemming hebt bereikt. Voor de overnachting is het wel zo fijn de benodigde spullen direct bij de hand te hebben.
  • Zorg er uiteraard voor dat je auto vol geladen is met benzine of diesel. Tank ook tussendoor op tijd bij.

Nu je alle regels weet, kun je goed voorbereid op vakantie gaan en een leuke roadtrip beleven zonder onaangename verrassingen. Alvast veel reisplezier!  

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

1 reactie op “Autovakantie Europa? Voorkom onnodige boetes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *