Anti-muggen tips: DEET

Gouden tips voor een mugloze zomer op de camping

Kies je voor een kampeervakantie dan ben je waarschijnlijk dol op buiten leven. Maar buiten leven brengt ook nadelen met zich mee. Wat dacht je van die irritante muggen die altijd uitgerekend net jou weten te prikken? Het is misschien wel de grootste kampeerergernis. Tijd om wat handige tips voor een mugloze zomer op een rij te zetten.

DEET, DEET en nog eens DEET

Als er een stof is waar muggen niet dol op zijn dan is het DEET. Dit stofje wordt al jarenlang gebruikt in muggensprays en -lotions en het blijkt nog steeds het meest effectieve middel om muggenbulten te voorkomen. Fijn is dat DEET geen bijwerkingen heeft en dat in gel, spray- en lotionvorm verkrijgbaar is.

Hoe hoger de concentratie DEET is jouw anti-muggen gel/spray/lotion hoe langer de werking is. Is de concentratie 50% dan werkt deze zo’n 8 uur, bij 30% is dit vier uur. Onder de 30% zal je je ieder uur moeten insmeren. Let wel op met middelen met meer dan 50% DEET: deze bieden niet meer bescherming én zijn wel schadelijk.

Pas je aan aan het gedrag van muggen

Anti-muggen tips: kampvuurWist je dat muggen niet van zon en wind houden? Het slechtste wat je kunt doen is dus uit de wind en in de schaduw gaan zitten. In de zon dus! Zorg wel dat je dan een goede zonnebrand bij de hand hebt, anders heb je een volgend probleem…

In je tent, vouwwagen of caravan last van muggen? Zorg voor een ventilator. Ook dit is voor muggen een vorm van wind. Zoeken ze gauw de windvrije buitenlucht op en ben jij mooi van ze af.

Muggen hebben daarnaast een hekel aan open vuur; een prima idee om na schemering – wanneer muggen het meest actief zijn – een kampvuurtje te maken. Smeer je na schemering ook extra in met een muggenlotion of -spray of draag een lange broek en lange mouwen.


Muggen zijn doorzetters; ze hebben geen moeite om door strakke kleding heen te steken. Draag loszittende kleding en het liefst ook lichte kleding. Met donkere kleding nodig je ze meer uit.

Altijd bij de hand…

En wist je dat muggen gek zijn op zweetgeurtjes? Zorg dat je tijdens je kampeervakantie altijd een goede deodorant bij de hand hebt. Je kunt muggen overigens ook uit de buurt houden door je te omgeven door de juiste planten. Ze zijn niet dol op de geur van lavendel, eucalyptus, goudsbloem, kattenkruid, citroengras en pepermunt.

Vermijd stilstaand water

Jouw caravan, tent of vouwwagen direct aan een vijvertje of een smal slootje klinkt idyllisch. Maar het is ook een extra muggen-risico. Muggen leggen hun eitjes namelijk het liefst in (stilstaand) water. Wij zouden dit dus vermijden.

Slaap onder een klamboe

Anti-muggen tips: klamboeTijdens een kampeervakantie weten muggen je niet alleen buiten te vinden, maar ook zeker binnen. Bijvoorbeeld als je net wil gaan genieten van je welverdiende nachtrust. Niets ergerlijker dan een zoemende muggen of jeukende lichaamsdelen die je uit je slaap houden.

Neem een muggennet mee op vakantie en zorg dat deze lang genoeg is, zodat hij helemaal van plafond tot grond loopt. Hoe kleiner de gaatjes, hoe beter. Ook de kleine muggen maken dan geen schijn van kans.

Grootmoeders anti-muggen remedies

We zijn dol op grootmoeders remedies, hoewel deze niet per definitie voor iedereen werken. Veel mensen zweren bij het slikken van extra vitamine B tijdens de vakantie. Jouw bloed krijgt dan een ‘luchtje’ waar muggen niet dol op zijn. Neem trouw elke avond een tabletje in, want de hoeveelheid vitamine B kan snel afnemen.

Ook door het drinken van bier of het eten van marmite (een vegetarische kruidensoep) wordt jouw bloed minder interessant voor muggen. En leg als toevoeging een paar gepelde walnoten in je buurt en je bent al snel muggenvrij. Muggen zijn nu eenmaal niet zo dol op (wal)noten.

Toch geprikt?

Zo’n kruisje zetten met je nagels schijnt te helpen, maar eerlijk; het werkt maar voor korte deur. Wat langer werkt? In veel gevallen kan een druppeltje jodium, een beetje tandpasta of een vleugje Dampo uitkomst bieden. Dampo kun je ook onder je kin smeren voor het slapengaan om de muggen op afstand te houden overigens.

Heb jij nog persoonlijke anti-muggen tips die bij jou werken? We horen ze graag. Op naar een mugloze zomer!

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *