Sirmione, Gardameer

Go Gardameer, go Sirmione!

Staat een vakantie naar het Italiaanse Gardameer op jouw wishlist? Zorg dan zeker dat Sirmione op jouw planning voorkomt. Of je dit stadje nu een dagje bezoekt of er overnacht; verliefd zul je worden!

Sirmione in een vogelvlucht

Sirmione, GardameerOp een schiereiland aan de zuidoever van het Gardameer ligt Sirmione, een van de populairste stadjes rondom het bekende Italiaanse meer.

Sirmione dankt deze populariteit o.a. aan de ligging; het schiereiland steekt 4 km het Gardameer in, wat zorgt voor fantastische vergezichten. Ook de gemoedelijke sfeer en enkele bezienswaardigheden maken het stadje tot een trekpleister.

Door de ligging op het schiereiland is Sirmione volledig vrij van auto’s. Dat betekent zonder zorgen slenteren door de mooie straatjes die het historische centrum biedt. Deze straatjes leiden je langs de mooiste gebouwen, waarvan we er een flink aantal uitlichten in dit artikel.

Zien & doen in Sirmione

Sirmione GardameerEén van de bekendste bezienswaardigheden van Sirmione is het kasteel van Sirmione, ofwel Rocca Scaligera. Dit kasteel, dat gebouwd werd in de 13e en 14e eeuw is een van de belangrijke forten rondom het Gardameer en in zijn geheel opgetrokken uit bakstenen en natuurstenen.

Wie de klim van ca. 150 traptreden aandurft, geniet – eenmaal op de top aangekomen – van een geweldig uitzicht over het stadje én het Gardameer. Vanaf de top heb je ook zicht op de ruïnes van de Romeinse villa op het meest noordelijke puntje van het schiereiland.

Deze ruïnes, de Grotten van Catullus genoemd, kun je ook bezoeken. Het is te bereiken via een fantastische wandelroute aan de oostkant van het schiereiland of een toeristentreintje.

Hoewel dit de twee meest bekende en bezochte bezienswaardigheden van Sirmione zijn, is er meer!

  • Breng je een bezoek aan de Grotten van Catullus? Combineer dit met Antiquarium. Dit is zonder twijfel het mooiste museum rondom het Gardameer.
  • Ga je lopend vanaf het kasteel naar de ruïnes? Dan passeer je de 16e-eeuwse kerk Santa Maria Maggior. Een plaatje!
  • Het mooiste plein van Sirmione is Piazza Giosuè Garducci. Aan dit plein vol gekleurde huisjes vind je leuke restaurants en cafeetjes.
  • Loop je dit plein af dan kom je bij een kleine boulevard, Porto Battelli. Dit is een populair fotopunt.
  • De kustlijn ontdekken? Stap vanuit de haven op een kleurrijk bootje. Dit kan o.a. via onze partner GetYourGuide.
  • Spot de gele villa langs Via Catullo! Operazangeres Maria Callas had dit in de jaren 50 als onderkomen. Het naastgelegen park is ook naar haar vernoemd.
Tussendoor een terrasje pakken? Doe dit zeker aan de westelijke oevers van Sirmione. Hier zijn meerdere terrassen gebouwd op palen. Je zweeft feitelijk boven het Gardameer!

Even relaxen!

Als het op wellness aankomt, scoort Sirmione veel punten. Al in de tijd van de Romeinen werd het stadje gezien als een belangrijk kuuroord. Deze status dankte het aan de zwavelhoudende warmwaterbronnen in de bodem van het Gardameer. Bijzonder: al in 1900 werd het eerste wellnesscentrum geopend in Sirmione.

We raden je zeker aan om tijdens jouw vakantie in Sirmione of aan het Gardameer een dagje wellness in te plannen. In het centrum van het stadje kan dit o.a. bij Aquaria Thermal Spa.

De leukste hotels in Sirmione

Waar het het leukst is om te verblijven? Als je het ons vraagt in of net buiten het oude centrum van Sirmione. Suisse Hotel is een gezellig familiehotel dat op loopafstand van Sirmione ligt. Het hotel beschikt over een zwembad, zodat je cultuur snuiven gemakkelijk af kunt wisselen met relaxen.

Liever wat meer faciliteiten tot jouw beschikking én een breed strand binnen handbereik? Residence Tiglio heeft een rustige ligging net buiten het centrum en beschikt over o.a. eenvoudige appartementen, een fijn zwembad en een pizzeria. Naar het strand loop je in ca. 10 minuten.

Praktisch!

Sirmione gardameerVerblijf je niet in Sirmione, maar wil je – vanaf één van de andere plaatsen aan het Gardameer – wel een bezoekje brengen aan het fijne stadje? Ga vroeg op pad!

Omdat Sirmione niet per auto bereikbaar is, zijn de parkeerplaatsen net voor het het schiereiland al snel vol. Door vroeg op pad te gaan, voorkom je het missen van een plekje. Of ga juist laat, als alle dagtoeristen vertrekken. Een andere optie is om per boot af te reizen naar Sirmione. Dit kan vanaf diverse nabijgelegen plaatsen.

Enthousiast geworden? Bekijk al onze opties om te verblijven aan het Gardameer en kies jouw ideale vakantie. We wensen je veel plezier in Sirmione!

Fotografie: mikolajn | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *